Krig och konflikter idag: Irak

4 röster
9340 visningar
uppladdat: 2008-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

År 1979 så fick Saddam Hussein makten i Irak och blev då både president, partiledare, ordförande i den förra ledarens politiska parti, RCC, och överbefälhavare.
Redan nästa år så anföll Saddam Iran för att försöka förhindra att den shiamuslimska revolutionen att spridas till Irak.
Strax efter att Saddam attackerade Iran så invaderade Saddam Kuwait också.

År 1991 så tecknade irak och Kuwait ett freds avtal och samma år skiktade FN freds soldater för att försöka upprätthålla fred på båda sidor. Detta har uppskattats utav många på båda sidor och deras arbete ha för det mesta flytigt på felfritt fram till 2003…

Den modärna konflikten

Efter att terrorister kapade och sedan kraschade 4 flygplan den 9/11 2001 så startade den Irak konflikten som vi känner till idag. Terrorist föreningen Al-qaida med dåvarande irakiske presidenten Saddam Hussein som ledare åtog sig snabbt ära för attacken och president Busch var minst lika snabb att förklara krig mot terrorismen, Irak, Saddam Hussein, al-qaida och allt dom står för.

Storbritannien som sedan länga har varit allierad med USA började förbereda och planera tillsammans med amerikanarna. Den 1 januari år 2003 invaderade amerikanska och brittiska styrkor Irak.

Samma dag började amerikanerna bomba städer från luften och inom veckor så hade man tagit över många irakiska städer där man började bygga upp bostäder och läger för soldaterna och fångläger.

När president bush talade till folket om invasionen av Irak så förklarade han att man hade anledning att tro att Irak hade massförstörelse vapen som var ämnade att användas mot väst världen.

FN hade inte godkänt invasionen utav Irak och började genast skicka in ytligare soldater för att hålla dom amerikanska trupperna borta från Iraks civilbefolkning och för att, så gott som dom kan, förhindra väpnade konflikter mellan amerikansk trupp, irakisk trupp och civilbefolkningen.
FN skickade också in kärnvapeninspektioner som skulle sök hela igenom hela Irak i jakten på Buschs påstådda kärnvapen.

Så snart som Saddam hade hört om invasionen så flydde han och gömde sig någonstans i Irak. Man letade fördrivet efter honom i nästan ett år innan man hittade honom gömd nära staden Tikrit i centrala Irak den 13 december 2003.

Saddam fångades och anklagades för
massaker, folkmord, krigsförbrytelse och brott mot mänskligheten. Han dömdes till döden genom hängning och Dödsstraffet verkställdes den 30 december 2006 klockan 06.05 (lokal tid).

När folket fick höra nyheten om Saddams död så utbröt stora glädjescener över hela landet. Efter Saddams död så beordrade FN USA att på nytt lämna Irak då Iraks terror regim var över och dom inte hade någon ny anledning att hålla kvar stridande trupp.
Men precis som alla gånger innan som FN beordrat USA så har dom struntat totalt i orderna och behöll sina trupper i irak. Vid det här läget så är den enda anledningen till att USA är kvar i Irak är för att försäkra olja. Dom betalar olja med människoliv.

FN:s och Sveriges roll i konflikten


Sedan år 1991 så har FN varit inne i irak. Först för att säkra oroligheterna efter att Irak och Kuwait slöt ett fredsavtal men FN:s trupper stannade sedan kvar på allmän förfrågan. Sen år 2001 då den irakiska terror föreningen Al-Qaida så trappade FN upp säkerheten i Irak för att förbereda för ett anfall från utländsk trupp.

Sverige har sedan 1991 hjälpt Irak genom bidrag på mellan 95 och 400 millioner kronor men vi har inte mobiliserat några freds soldater till Irak även då vi är med i FN och har mobiliserat freds soldater i många andra länder, dock alltid på frivilliga grunder.

Vi som ett land får inte gå in i en annan nation utan FN:s och/eller nationens tillåtelse. Dock så ska vi sträva efter att ”skapa säkerhet och välstånd i Sveriges närområde”. Vad som menas med närområde i det här sammanhanget är hela världen

Lösning

Vad som skulle vara best skulle vara en fredlig lösning i slutet men jag tror inte att vi kan komma att förändra något innan presidentvalet i USA så innan dess så borde dom igentligen fortsätta som vanligt.

Dock när man har fått en ny regering och ledning i USA så kan man förhandla fram ett avtal där t.ex. USA drar tillbaka sina trupper och sedan köper olja utav Irak för att förse USA:s stora oljeförbrukning.

För i dagsläget så är olja enda anledningen att USA håller kvar sina trupper i I...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Krig och konflikter idag: Irak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-19]   Krig och konflikter idag: Irak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9281 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×