Ett andra världskrig utan Hitler?

7 röster
15631 visningar
uppladdat: 2008-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Argumenten kan vara olika och olika människor ser olika anledningar, men alla enas vid en punkt, (förutom kanske nynazistiska rörelser) att Adolf Hitler var den största orsaken till Andra Världskriget. Men om inte Hitler hade funnits, hade det då aldrig utbrutit ett andra världskrig? Enligt mig hade det gjort det, kanske inte just den tidpunkten eller under den tidseran, men kanske på 80-talet, eller varför inte nu? Med alla dom konflikter som pågår runt om i världen för tillfället, miljöfrågor, religionssegregeringar, kamp om olja och imperialism är ju bara några få av dom saker man bråkar om i dagsläget. Detta inte bara i ett specifikt land, utan man argumenterar vilt även globalt. Men det har ju inte utbrutit ett tredje världskrig och du kan man ju sällas undrande till mina argument över. Men jag tror att tack vare Andra Världskriget så har ändå vi människor (dom flesta) lärt oss. När det blir prat om ett eventuellt tredje världskrig så kan man enkelt titta tillbaka i historien och se den förödelse och förtvivlan som drabbade världen vid just dessa tillfällen och på så sätt faktiskt dra lärdom av vad som hände. Så utan Andra Världskriget skulle vi kanske haft tre, ja till och med fyra världskrig redan nu.

Men vad gjorde då Hitler för att åstadkomma ett nytt världskrig? Jag ska försöka peka på dom argumenten jag anser vara viktigast av dom jag har gått igenom. Det är alltså inte bara fakta, utan också teorier och personliga åsikter jag vill lägga fram här.

Redan på 17-1800 talet började Nationalismen växa fram, då både på gott och ont eftersom den enade vissa nationer, som just Tyskland, men splittrade också andra riken. Eftersom Nationalismen hade enat Tyskland och satt alla under samma fana så finns det självklart vissa som försöker föra detta vidare och sprida läran, speciellt dom konservativa parterna. På så sätt tror jag att Nationalismen fick en bra grund och starkt fäste i just Tyskland. Nationalism för mig förknippas också med fascism och racism, om än en ganska grovdragen racism.

Hitler kom att bli rikskansler i NSDAP (National Socialistische Deutche Arbeiter Partei) genom en demokratisk omröstning. I Tyskland fanns en svag tro på demokratin och Hitler och NSDAP kunde därför genomföra stora reformer, bland annat diktaturen.

1929 års börskrasch var särskilt känsligt för Tyskland eftersom deras ekonomi var uppbyggt på utländska kapital och främst då det Amerikanska kapitalet. Detta gjorde då att hela Tyskland sattes i gungning och Hitler såg sin chans att kunna ta över Tyskland. Vilken han också bevisligen tillslut gjorde. Nazi partier var just nu inte särskilt stort men tack vare deras goda organisation och strikta disciplin kunde man till slut, lagligt, få Hitler till makten. Med detta så kan man dra slutsatsen att Hitler kom in i en känslig period, inte bara för Tyskland och på så sätt kunde utnyttja detta på bäst sätt. Genom tiderna kan man lätt se att när ett lands ekonomi fallerar sker ofta något väldigt drastiskt – Franska revolutionen till exempel.

Adolf Hitler var tyvärr en otroligt smart man. Han hade kraften att kunna ena människor och skapa entusiasm bland folket. Han hade otrolig karisma och var en mycket duktig talare. Detta är för mig en av dom största orsakerna till att han kunde komma till makten och starta ett nytt Världskrig. När ett land är i gungning tvivlar man alltid på styret. Hitler visade för folket i Tyskland att han var en god ledare och spridde först ett lugn i Tyskland. Frågan är om folk skulle ha vetat vad han egentligen ville åstadkomma med sin makt, skulle då dom rösta på honom? I dagsläget är det en självklarhet att man inte skulle det, men hur var det då? Att Tyskland skulle ta över världen var faktiskt ganska många överens om. Många kunde dock säkert inte ens tänka sig en masslakt på över 6 000 000 människor och antagligen inte ens tänka på vad man faktiskt behöver utföra för att få en sådan makt. Mein Kampf visade visserligen tydligt på vad Hitler tyckte om demokrati och olika raser i världen. Men som sagt, förstod verkligen folket vad det faktiskt innebar? Att det skulle innebära en etnisk utrensning? Om man ska jämföra och försöka tydliggöra vad jag menar kan man titta på ett exempel här i Sverige som nyligen ägde rum, om än varken samma utsträckning eller sak, men själva principen. Socialdemokraterna i Sverige hade innan 2006 suttit länge vid makten och deras system verkade inte längre fungera. Arbetslösheten steg, skatter ökade etc. etc. Vi såg då på detta med en negativ synvinkel. För en arbetare eller en sjukskriven att rösta på moderaterna var innan 2006 otänkbart. Men om samhället inte fungerar som det ska vill man ha en förändring i förhoppning om att det ska bli bättre. Vårat samhälle sviktade under en kort tid och moderaterna blev därmed valda till makten. Så ser vi nu att dom med sjukersättning får nästan 2000 kr mindre i månaden, villkoren försämras för låginkomsttagarna och arbetslöshetsersättning tas bort. Hade den arbetslöse eller den sjukskrivne sett det här innan skulle han/hon givetvis inte rösta på moderaterna.

Man hade dock redan innan börjat med rasforskning och kommit fram till att det fanns dom raser som var underlägsna ”våran”. Men kunde det leda till ett världskrig? Enligt mig, nej, inte utan Hitler som var en psykiskt sjuk människa men återspeglade inte detta utåt.

Enligt mig så hade inte just detta andra världskrig utbrutit om det inte var för H...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett andra världskrig utan Hitler?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-13

    bra!

  • Inactive member 2008-06-01

    Detta var jätte bra skrivet! B

  • Inactive member 2013-05-29

    Hemsk ledsen, jag råkade ge en stjärna. Det ska vara 4 egentligen! Bra skrivet!

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-23]   Ett andra världskrig utan Hitler?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9298 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×