Pakistan (denvermetoden)

1 röster
15133 visningar
uppladdat: 2001-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pakistan ligger i sydvästra Asien, gränsar mot Arabiska havet i söder, mot Iran och Afghanistan i väst, Kina i norr och Indien i öst.

Städer, berg, floder, sjöar
Jag börjar med städerna, huvudstaden heter Islamabad, som inte är den största staden varken till yta eller invånare, här bor mindre än 1000 000 invånare, Islamabad ligger ca 14km från gränsen mot Indien, staden ligger i de norra delarna med en stad vid namn Rawalpindi tätt in till.
Tre större städer…till yta och invånare är; Karachi på den sydöstra delen av kusten mot Arabiska havet, det är troligen den viktigaste staden, med förbindelser med havet, tåg, vägar där är knytpunkten heltenkelt och med 5miljoner invånare blir den störst till invånarantal, Lahore och Faisalabad som ligger ca 20km ifrån varandra i det östliga lite nordligare delarna av landet.
Pakistan har inte några större sjöar, men det finns en saltsjö som jag inte finner namnet på, den ligger precis vid gränsen till Iran i de sydvästra delarna i landet.

De har inga sjöar, men berg har de gått om, sjön jag nyss pratade om ligger i en dal i Baluchistanbergen som går från Iran in i Pakistan och förbinder sig med Makranbergen som också täcker delar av Iran, men mest södra Pakistan, Makranbergen slår sig i sydöstra delen av landet ihop med Kirtharbergen som klättrar uppåt i landet på den västra sidan mot staden Quetta där Sulamanbergen tar över resan i öst mot det mellanrum som finns mellan Sulamanbergen och Kashmirbergen som täcker norra Pakistan och förbinder sedan in i Indien till Himalaya .
Kashmirbergen har landets högsta topp, K2 (Mount Godwin Austen) 8 611 m ö h, Nanga Parbat 8 138 m ö h är en annan hög topp.
Från Kina och Indien kommer Indusfloden rinnandes ner till Kashmirbergen som slingrar sig genom hela landet, centrala Pakistan ner till Karachi.
Indus är antagligen en viktig transportsträcka för landet, för turister, fiske m.m.
Den förgrenar sig oerhört, i små bifloder som sträcker sig mot de norra delarna vid städerna. Vissa förgreningar blir till kanaler och endel av dem till floden Ravi.



Klimat
Pakistan ligger på den Indiska halvön, och Indien och Pakistan som är grannar har ganska olika klimat, det är väl antagligen för att Pakistan är ett torrt och ökenhotat land, med nästan ingen skog alls och Indien som har mer skog får då ett annat klimat, fast helt olika är de inte.
Nederbörden i januari är inte den samma som Indiens. Det regnar mer i Pakistan 25-50mm och i Indien 25mm, så skillnaden är ju inte så stor, fast Pakistan är torrare så regnar det mer…men då är det ju så att i juli är det tvärtom, o då är ju solen varmast…men det kommer senare, tillbaka till januari.
Temperaturen i januari ligger kring 20grader och jämför det med Sverige i januari så märker man hur långt det är mellan länderna.
Vindarna i januari blåser söder ut, men inte i juli, då blåser de norr ut.
Tillbaka till regnet, det regnar 50-100mm i juli i Pakistan och nu regnar det 300-400mm eller mer än 400mm i Indien så nu kan man lättförstå att Pakistan är torrare eftersom solen torkar ut, och solen är ju som alla vet starkare på sommaren än vintern.
Nu har Sverige kommit lite närmare, medeltemperaturen är 30grader i Pakistan, och i Sverige ligger det runt 20grader, men har vi en fin sommar så kan det bli 25-30.
Pakistan ligger i den tropiska zonen och norra delarna i den subtropiska zonen.

Naturtillgångar, råvaror, industri, m.m.
I dessa zoner är bomullen bra att odla, det finns områden med bomull i sydöstra delarna runt Karachi och nedanför Lahore vid Multan, bomull och textilier är två bland de viktigaste exportvarorna. Det finns stora odlingar av vete, speciellt i de norra, och bland vete fälten i söder kan du nog om du tar dig en tur se en och annan halmhatt från någon som jobbar på risfälten, ris är också en viktig exportvara, likaså läder.
Men det finns också odlingar av tex. hirs, majs och jordnötter.
Skog? Nej, det är mycket lite i sådanafall, men det finns boskapsskötsel i stora delar av landet. Här hittar du även naturgaser i östcentrala Pakistan och vid gränsen till Indien.
Det finns två områden med olja, oljeraffinaderier , ett vid industri området Lahore och ett vid det andra industri området, Karachi.
Landet har även tillgångar av kalksten , kol och kromit.


Transport
Det går en järnväg från Karachi vidare till Hyderabad, där den förgrenar sig ut till Indien och uppåt i landet till nästa förgrening vid Sukkur mot väster nära gränsen vidare ut till Iran och den andra norrut till endel småstäder, till Multan där den avger tre förgreningar:
En till Rawalpindi(granne med huvudstaden Islambad) och till Peshawar så slutar den första, sedan den andra till Lahore vidare upp till Guiranwala , lite utanför den staden möter rälsen den tredje förgreningen som tog sin väg lite nedanför Lahore och mötte rälsen från Indien som går tillbaka till Karachi, upp till Kashmirbergen går inga järnvägar, men däremot vanliga vägar.
Det går såklart ett antal vägar genom landet, som skulle ta mig en evighet att beskriva, men det flesta går till Karachi…där alla knutpunkter tycks vara.
Karachi är ju som sagt den viktigaste staden, där som ovan allt knyter samman, och Karachi kan nog tacka havet för det.
Det är ju inga större städer runt om, och det bor inte många ute på landet nej troligen går alla vägar från Karachi för här kan de importera varor via båt, få turister på båtluff eller liknande att stanna till här, utan havet skulle inte Karachi vara den stad den är idag.


Miljö och mark
Miljö kan ju både vara luft, hur det ser ut i landet, vatten m.m.
Men jag tar såklart lite av varje.
Den miljö du ser om du tar något at ovanstående sträckor är ett område i världen som är hotat av ökenutbredning, med torra landskap och få skogar…men allt har sin skönhet.
Luften har inga höga utsläpp av koldioxid men vattnet vid kusten är förorenat, eller är på väg att bli.
Markerna är jämfört med Sverige inte så bördiga, ganska mycket obrukbarmark. Ursprunget i växtligheten är öken och gles tropisk skog, busk- och grässtäpp.
Det är ingen risk för vulkanutbrott även fast smådelar av landet är grundat på vulkansim, men det finns risk för mindre jordbävningar.
Erosionen görs av vindarna eftersom det är ett så torrt område.


Yta och befolkning
Landet är 1 3/4 x Sverige och har en totalyta av 796 095 km2(innefattar den pakistanskkontrollerade delen av Kashmir- 84 159km2).
Det bor 186inv/km2 och i Sverige bor det 20inv/km2!!!
Pakistan har 147,8 miljoner invånare och de kan bara fördelas på 346 095 km2 mer än oss som har 8-9miljoner invånare, då kan man lätt förstå att det är ett kraftigt födelseöverskott och det är kanske därför spädbarnsdödligheten är relativt hög, troligen räcker inte maten, maten innehåller dåligt med energi och levnadsvillkoren är lika dåliga som utvecklings villkoren, dålig ekonomi och av allt detta blir barnen lidande.
De flesta får nog inte gå i skolan, barn över 15 år är i flesta fall analfabetismer, 50% av männen kan läsa och skriva och 24% av kvinnorna.
Livslängden är v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pakistan (denvermetoden)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-14]   Pakistan (denvermetoden)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=934 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×