Är 90-talet aktuellt idag?

6883 visningar
uppladdat: 2008-02-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det naturalistiska åttiotalet som inleddes med ”Röda Rummet” 1879 kan anses ha avslutats 1891, då bl. a. Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Per Hallström debuterade. Till skillnad från åttiotalisterna ville nittiotalisterna betona livsglädje och fantasi. Eller som litteraturhistorikern Maria Green skriver i Tidevarv (litteraturbok B), ”Litteraturen ska ägna sig åt skönheten, livsglädjen och den skapande fantasin, menade nittiotalisterna, inte syssla med att fantasilöst efterbilda verkligheten”. Istället för att rikta blicken mot de lägre samhällsklasserna och verkligheten, sökte man sig gärna bakåt i tiden och lyfte fram starka och framträdande personligheter som t. ex. Karl XII och heliga Birgitta. Religion och mystik, de högre samhällsklasserna, den egna nationen och historien fick också ett större utrymme i deras diktning.

Jag har valt att inrikta mig på Gustaf Fröding. Gustaf Fröding föddes 1860 i Värmland och dog 1911 i Stockholm efter att ha tillbringat många år på ett sinnessjukhus i Uppsala. Han var en sammansatt personlighet som uttryckte många olika känslolägen i sin diktning. I boken ”Svensk litteraturhistoria” berättar litteraturhistorikerna Alving och Hasselberg om varför hans dikter blev populära så snabbt. De skriver: ”Den popularitet Frödings diktning genast vann, berodde främst på hans skämtsamma folklivsbilder från Värmland, sådana som Våran Prost, Jan Ersa och Per Persa, Äktenskapsfrågan, I valet och kvalet, Bergslagstroll.” Men i många dikter uttrycker han också sin känsla av utanförskap, ångest och ensamhet. Fröding gifte sig aldrig och han hade ett komplicerat förhållande till kvinnor, vilket den här dikten ur hans diktsamling Graalstänk ger prov på.

En kärleksvisa

Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.

Vi återgår till nittiotalet och frågan ”Är nittiotalet aktuellt idag”? Det är en väldigt stor och bred fråga. För att svara på den måste man ha överblick över vår egen tids kulturella situation och kunna se den ur olika synvinklar. Om jag bara ska utgå från mina egna erfarenheter, så tror jag att nittiotalet är mer aktuellt bland vuxna än bland ungdomar. Jag går själv på gymnasiet och vet vad ungdomar tycker om böcker från nittiotalet. När jag gick i nian var vi, för att ta ett exempel, tvungna att läsa Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf, och det var ingen i klassen som tyckte att den var bra. Men jag känner många vuxna, bland dem min egen pappa och moster som också har läst boken och tyckte väldigt mycket om den. Efter att ha funderat på frågan ganska mycket och försökt se den ur olika synvinklar så tror jag ändå att nittiotalet kan ha en viss aktualitet idag också. Men vad är det i så fall som gör det aktuellt? Först och främst tror jag att nittiotalisternas grundläggande idéer fortfarande är aktuella. De ville att litteraturen skulle ägna sig åt skönheten, livsglädjen och fantasin. Det tror jag de flesta av dagens människor också tycker. De vill hellre läsa något som kan få dem på andra tankar än något som påminner dem om det samhälle de lever i. Efter en dag av slitsamt arbete eller stressiga studier vill nog många hellre drömma sig bort till någon plats fylld av mystik och skönhet, och kanske få ta del av någon stor personlighets tankar och öde. Då passar ju böcker som Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, och dikter som Åkallan och löfte av Heidenstam bra. Just den dikten är en av Heidenstams många dikter där han vill driva fram nationalismen och uppmuntra människor till nya hjältemodiga handlingar för att återskapa en passerad storhetstid. Bortsett från dessa synpunkter är det också nittiotalisternas sätt att skriva och uttrycka sina känslor som gör att de känns aktuella. De skrev sina böcker eller dikter på ett väldigt öppet och roligt sätt. Gustaf Fröding är ett perfekt exempel på en nittiotalist,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är 90-talet aktuellt idag?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-29]   Är 90-talet aktuellt idag?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9368 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×