Analys, Vägen till Jerusalem

6 röster
12281 visningar
uppladdat: 2008-03-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vägen till Jerusalem är den första boken i trilogin om Arn som utspelar sig under medeltiden, och är skriven av Jan Guillou. Boken gavs ut år 1998, och filmen om boktriologin hade premiär i december år 2007.
Efter att ha läst boken har jag fått känslan av att detta skulle kunna ha hänt i verkligheten, med tanke på vad jag har lärt mig om medeltiden. Men det finns några få detaljer som inte verkar speciellt trovärdiga. Något som inte verkar speciellt trovärdigt är att Arn alltid beskrivs som en superhjälte eftersom han är bra på allt. T.ex. kan han tala och skriva ett flertal språk flytande, är överlägset bäst på att hantera pilbåge och svärd och har nästan alltid turen på sin sida. Det verkar ju inte så troligt, men jag tycker det är en detalj som gör boken mer underhållande att läsa, och det finns ju inget som säger att allt detta måste ha hänt i verkligheten.
I boken är det två händelser som är helt avgörande för hur Arns livssituation blir. Den första är att Arn blir tvungen att åka till kloster för att bli uppfostrad av munkar. Efter att ha läst boken har jag fått en bild av hur stor betydelse munkarna hade när det gällde att förmedla både ny och gammal kunskap. Man kan säga att klostren var en föregångare till dagens skolor. En stor skillnad mot idag är att alla får gå i skolan och ära sig läsa och skriva. För tusen år sedan, då historien om Arn utspelar sig var det väldigt ovanligt att man fick gå i kloster och några skolor förekom inte alls. Munkarna kunde även lära befolkningen nya typer av behandlingssätt när det gäller olika typer av sjukdomar. Om munkarna inte hade gjort det hade troligen färre människor överlevt. Alltså fick Arn en stor och unik kunskap under sin klostertid, vilket gjorde honom till en ”superhjälte” med mycket kunskap som den övriga befolkningen saknade.
Den andra händelsen som kom att påverka Arns liv i tjugo år framåt är att han blir dömd till botgöring som tempelriddare i kriget om Jerusalem. På ett sätt tro jag att Arn blev nöjd med straffet eftersom han då fick göra något som han brinner för, nämligen att fightas med svärd och pilbåge. Hade Cecilia blivit med barn utan att vara gift i dagens samhälle hade varken Cecilia eller Arn fått något straff. Det är en jättestor skillnad om man jämför dagens värderingar med medeltidens.
Jag tycker att alla förändringar som har skett när det gäller vårt sätt att leva idag inte bara är positiva. En förändring som kan ses ur en negativ synvinkel är att vi idag är allt mer isolerade från alla olika generationer, och bor istället en familj var för sig. På medeltiden bodde man oftast flera generationer och hela släkten på samma gård. Det gjorde att man fick en bättre gemenskap, både gamla och unga. En positiv förändring tycker jag är att man kan leva tillsammans och få ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys, Vägen till Jerusalem

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-04]   Analys, Vägen till Jerusalem
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9390 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×