Japansk matkultur

16 röster
25256 visningar
uppladdat: 2008-03-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I japan äter man maten mycket mer annorlunda än västerlänsk mat. Man äter maten oftast kall och råvarorna är råa. Men soppor brukar alltid vara varma. I japan äter man mycket fisk för att japan är omgiven av hav. Japaner har även det bästa kötten i världen enligt många. Japaner äter sin mat med pinnar. Pinnarna kommer ursprungligen från Kina.Det kinesiska inflytandet är märkbart: det var av kineserna som japanerna lärde sig att göra tofu (bönpasta) och som sagt att äta med pinnar.
Uppläggningen av maten är minst lika viktig som hur maten smakar. Man brukar oftast servera mat som är runt i rektangulära tallrikar, medan ”kantig” mat serveras med runda tallrikar så det ser snyggt ut. Men fyrkantiga och runda skålar räcker inte för japaner. Maten kan också serveras i solfjädersformade, ibland också skålar formade som blad eller snäckor En japanska måltid är indelad i 3 delar, man börjar oftast med soppa eller Sashimi (råa fiskfiléer). Huvudmåltiden består av en rad måltider av skaldjur, kött, fisk eller fågel. Måltiden avslutas oftast med soppa och grönt te. Desserter serveras sällan. I hemmen och de flesta restauranger brukar all mat serveras på samma gång.Det är mycket viktigt att maten är fräsch och färsk i Japan. Liksom det råa ägget, serveras mycket i sitt ursprungliga tillstånd. Traditionell japansk mat är berömd för att vara mager och hälsosam. På sommaren äter man kall mat medan på vintern äter man varm mat.
Näringsinnehåll:
I Japan använder man inte så mycket kryddor. Man använder istället mycket soja och även mycket socker. I sushin t ex använder man mycket socker i vinägern. Sockret är som den lilla hemliga ingrediensen i rätterna. Japaner friterar mycket med olja. I Japan använder man aldrig olivolja, man använder vanlig matolja. Mat som man friterar kallar Tempura. Man friterar nästan allt, grönsaker, fisk-och skaldjur, kött m.m. Japaner äter också mycket proteiner tex. Fisk och kött. Man äter även många rätter med mycket grönsaker (vitaminer) som man brukar koka med soja och andra ingredienser som fiskpulver. Den vanligaste soppan i japan är miso soppan som innehåller en slags sojaproduct och även sjögräs och tofu. Varje måltid äter man med vittris alltså kolhydrater. Man brukar säga att japaner inte kan leva utan ris. I japan har man många ris-och sojafält. Risodlingen inleddes i Japan ca 300 f.Kr. Sojan kommer ursprungligen från Kina.
Drycker:
För japanerna är Alkohol som en vardaglig dryck för dem.Det dricks ofta sake till maten. Sake är en alkoholhaltig dryck som bryggs av ris. För japaner är det vanligt att folk dricker öl i allmänheten. Det är ingen som kollar på en om man dricker öl på tunnelbanan.Japanerna är generellt glada för alkohol. Alkoholhaltiga drycker säljs i allt från specialbutiker till vanliga matbutiker, och till skillnad från Sverige hör de inte ihop med helgfestande utan är alkoholen en naturlig del av vardagen. När man dricker alkoholhaltiga drycker i Japan, är det viktigt att servera andra före man serverar sig själv. Det är en del av kulturen att alltid ge till alla före man själv tar. I Japan brukar man höja glassen och säga ”kampai” innan man börjar dricka ur sitt glass.
Den allra vanligaste drycken i Japan är emellertid det osötade gröna teet, ocha. Det dricks varmt som kallt, överallt, till allt och när som helst på dygnet. Grön teet spelar stor roll i japansk kultur och används i speciella tecermonier. Ocha är även mycket hälsofrämjande i sin rikliga halt av antioxidanter. Teet är ganska bittert dels därför den inte är lika behandlat och teet har inte så mycket smaktillsatser och det dricks inte vare med mjölk eller socker. Japanerna brukar dricka ocha till främst sushi. I Japan finns även ocha-glass, ocha-muffin och även ocha-chips. Vattnet i japan är annorlunda om man dricker det från storstäderna eller landsbygden. I storstäderna smakar vattnet oftast inte så gott jämfört med vattnet i landsbygden. Där kommer vattnet direkt från en vattenkälla.

Miso:
Miso är en produkt som alla japaner använder väldigt ofta, det använder det speciellt till miso soppan som är ett måste i en riktig måltid (Med de 3 rätterna). Miso innehåller sojabönor, vete, salt, kojijäst och vatten. Mison kan jämföras med vår buljong. Saltet i mison innehåller mindre natrium än i vår buljong och mer av andra mineraler och kalium m.fl. Sen finns det ju också en del vitaminer och mineraler från bönorna. Näringsvärdet varierar från miso till miso, men all miso är nyttig. Miso luktar som vanlig sojasås. Jag tycker att det luktar jätte gott och att miso soppa är toppen!
Miso soppa är väldigt enkelt att göra. Allt du behöver för att göra en enkel miso soppa är:
6 dl vatten
60g miso

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Japansk matkultur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-05]   Japansk matkultur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9403 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×