Sir Isaac Newton

11 röster
14083 visningar
uppladdat: 2008-03-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sir Isaac Newton

Inledning

Jag har valt att skriva mitt arbete om Isaac Newton en man med många revolutionerande tankar. Syftet med detta arbete är självklart att ge en inblick i Newtons liv men förhoppningsvis också att komma in lite på hur han tänkte och några bidragande faktorer till att hans tankar var så revolutionerande. Några frågor jag tänker ta upp är följande:

Hur var hans uppväxt? Vilka inspirationskällor och förebilder hade han? Vad bestod de tre rörelselagarna av? Vad förknippar folk med hans namn?

Fakta

Isaac Newton föddes i December år 1642 på familjens herrgård i Woolsthorpe, England. Som spädbarn var han mycket klen och sjuklig och ingen trodde att han skulle överleva mer än en vecka. Men trots de dåliga oddsen skulle Isaac komma att utvecklas till den främsta vetenskapsmannen genom tiderna.
Isaac var son till en välbärgad lantbrukare men hans far avled strax innan Isaacs föddes .

Det tog inte lång tid innan hans mor gifte om sig och Isaac lämnades att uppfostras av sina morföräldrar ute på landet. För detta hatade han sin mor och styvfar. Newtons uppfostran skedde i en mycket känslokall miljö och vetenskapen kom att bli det han levde för! Vid uppväxten var han ett ensamt barn han ville inte gärna leka med de andra utan klarade sig bäst själv. Eftersom att han endast hade sig själv att roa kunde han ägna sig åt det han tyckte om allra mest, vetenskap! Han roade sig bland annat genom att bygga mekaniska leksaker, så man kunde redan i barndomen ana att han var ett geni! Isaac började skolan i 10 års åldern och efter grundskolan när han var 18 år sökte han till Trinity Collage i Cambridge, han kom in och han läste kurser som grekiska, latin, logik, etik, retorik och matematik.

Han utmärkte sig dock inte speciellt mycket under de första åren eftersom hans officiella studier fick lida. Detta berodde på att han till största delen av tiden läste böcker av de stora vetenskapsmännen som tex. René Descartes & Galileo Galilei. År 1665 kom pesten till England och skolan stängdes tillsvidare. Pesten dödade nästan 70 000 människor bara i London.

Under dessa ofrivilliga sabbats åren kunde newton i lugn och ro enbart ägna sig åt egna experiment. Han gjorde en serie optiska försök och han upptäckte bland annat att ljus består av ett helt spektra av våglängder, differential- och integralkalkylen samt gravitations lagarna. Newton ska själv ha sagt "... under den tiden var jag i den bästa åldern för nytänkande och mer hågad för matematik och filosofi än jag har varit någon gång sedan dess".

Några år senare när pesten försvann återvände Isaac till Cambridge för att fullfölja sina studier Då Newton var 27 år gammal avgick hans professor i matematik, hans namn var Isaac Barrows och han hade varit ett stort stöd under Newtons karriär. Man beslutade att Newton skulle bli hans efterträdare. Och det var självklart en stor ära för honom. De kommande åren föreläste han för en mycket pessimistisk publik och någon föreläsare kom han aldrig att bli! Newtons optiska undersökningar ledde bland annat till byggandet av ett spegelteleskop. Detta liksom tidigare vetenskapliga åtaganden gjorde att han valdes in i vetenskapsakademien Royal society. Mottot som användes i RS var "Nullius in Verba" och det betyder "Inte på någons ord" med det ville dom säga att de använde sällskapets ambition att fastställa vetenskapliga sanningar med hjälp av experiment och de förkastande alla tidigare resonemang. Ett citat av Newton är ”kunskap är makt”.

Många har nog hört historien om newton och det fallande äpplet och det är nog också det som flest folk förknippar honom med. Men han har också gett namn till den internationella måttenheten för kraft, Newton. Så vad hände då egentligen med äpplet? Det kanske mest trovärdiga versionen är att Isaac såg ett äpple falla från ett träd och började resonera och tänka. Han tänkte då att det är samma kraft som håller kvar månen i dess bana, som gör så att äpplet faller till marken.

Man kan inte avgöra om historien om äpplet är sann, eller om det är påhittade efteråt. Men Newton nämner i alla fall äpplet i sina skrifter. Med de tre rörelselagarna förklarar Newton vilka krafter som påverkar ett föremål, och hur föremålet rör sig.

Den första är tröghetslagen där formulerade sig newton såhär "En kropp bibehåller sin rätlinjiga rörelse, oförändrad till hastighet och riktning, om den ej påverkas av yttre krafter". Galilei hade tidigare varit inne på detta.

Den andra lagen kallas för Kraftekvationen. Den säger att ett föremål som påverkas av en kraft kommer att röra sig i samma riktning som kraften. Hur snabbt föremålet accelererar beror på hur stark kraften är, och på vilken massa föremålet har.

Den sista lagen, Lagen om verkan och motverkan, säger att det för varje kraft finns en lika stor reaktionskraft som verkar i motsatt riktning.


Några viktiga årtal i hans liv:

1696 började Newton jobba på det kungliga myntverket. Där blev han senare också chef.

1703 valdes han till President för Royal Society i London, men han accepterade inte posten förrän 1704.

1705 blev Newton adlad av Drottning Anne. Han fick då tilläggstiteln "Sir".

1727 dog Sir Isaac Newton, 85 år gammal.

Slutsatser

Man kan säga att Matte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sir Isaac Newton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-04]   Sir Isaac Newton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9404 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×