Olika Klimat och lite om växtligheten och djurlivet

47 röster
91829 visningar
uppladdat: 2008-03-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Olika Klimat



Tropiskt klimat råder i hela Ghana. I kustlandet, där sydvästliga monsunvindar blåser in från Atlanten, är det hett och fuktigt året om. Varmast och fuktigast är det i mars och april. Det faller mycket nederbörd vid kusten, särskilt i regnskogsområdet i sydväst. Regnperioderna infaller mars till juli och september till oktober. På savannerna i norr påverkas klimatet av ökenvindar från nordost och variationerna i temperatur och nederbörd är större än i syd. Från oktober till mars är det torrperiod, medan regn faller från april till september. Nederbörden är dock betydligt mindre i norra än i södra Ghana. Att klimatet är varm och fuktigt i Ghana beror på att eftersom Ghana ligger på ekvatorn blir det väldigt varmt. Detta leder till att den varma luften(som är lättare än den kalla) stiger (det bildas ett lågtryck). När luften stiger kyls den sedan av, och kall luft som inte kan innehålla lika mycket fuktighet som varm luft ger då nederbörd. I Ghana där det är tropiskt klimat i hela landet är det regnskog I sydväst och savann I norr.

Savannens växtlighet utmärker sig av att där är det växter som anpassat sig till att bara få nederbörd under en del av året och under den resterade delen utså torka. Under torkperioden ser det väldigt dött ut på en savann men när regnperioden kommer ”Blomstrar” savannens växtlighet. Växtätarna som bor på savannen lever I harmoni med köttätarna. Köttätarna ser till så att växtätarna inte blir för många så de skapar ökenspridning.



Elefanten är världens största levande land däggdjur och kan leva på savannen. Elefanter har en kraftig snabel som de använder som en ”hand” för att fatta tag om olika saker som blad, grenar men snabeln kan också andvändas som en ”slang” för att spruta vatten på till exempel ryggen. Hon och barn elefanter lever tillsammans i flock medan elefanttjurar ofta lever ensamma. Elefantens födda består av gräs, löv, frukt och ofta små grenar de är alltså växtätare. Elefanter har 24 olika uppsättningar tänder som de använder för att mala sönder maten. När de förbrukat alla 24 så svälter Elefanten ihjäl, den är då vanligtviss mellan 40-60 år gammal. Elefanter föder levande ungar.


Regnskogen i andra hand har växter som har anpassat sig till den höga temperaturen och den stora mängden nederbörd. Regnskogen är artrik och där kan det växa mer än 100 olika trädslag inom ett hektar. Träden i regnskogen kan bli extremt höga ända upp till 60 meter. Alla dessa höga träd bildar en trädkrona som tar upp nästan allt solljus så de växter som växer på marken i regnskogen är anpassade till att få väldigt lite sol. Fast på träden växer det också epifyter som Ormbunkar. Regnskogen utgör 1/3 av världens skogar och är livsviktig för vår överlevnad. Regnskogen är också världens mest artrika plats fast det har börjat uppstått problem med att fattiga bönder bränner ner regnskogen för att få bättre odlingsjord eller betesmarker. Fast det är också vanligt att man hugger ned regnskogen för att få tag i värdefullt möbelvirke.





Orkidéer är en epifyt och många av regnskogens mest praktfulla blommor är faktiskt epifyter. Epifyter växer inte på marken utan har sina “hem” på ytan av andra växter, framförallt på trädens stammar och dess grenar. Att leva i träden är inte lätt detta på grund av att Orkidéerna utsätts för extrema temperaturer, framförallt för de Orkidéer som är i trädkronorna och dessutom kan variationen på vattentillgång variera väldigt. I ena ögonblicket kan plantan befinna sig i brännande solljus och i nästa dränks den av ett tropiskt skyfall. Vissa epifyter har utvecklat mekanismer för att hålla kvar vattnet och det jordbildande materialet för att på så sätt göra det stränga livet lättare att leva i. Trots att epifyter lever på andra växter är de faktiskt inte parasiter, det enda de får av träden är en växtplats. I de tropiska regnskogarna är det orkidéerna som lyckas bäst som epifyter. De klarar att överleva just genom att ta vara på vattnet de tar till sig. Fast man ska komma i håg att de fina växterna i regnskogen och speciellt orkidén alltid kommer att vara vackrast i regnskogen.



Subtropiskt klimat råder i hela Mauretanien som ligger cirka 24° norr om ekvatorn och hamnar då i zonen där den tropiska luften sjunker. När den tropiska luften kommer fram till Mauretanien ifrån något av de tropiska områdena så har luften regnat av sig och innehåller då knappt någon fuktighet alls.
Dessutom pressar jetströmmen ner luften fortare så den värms upp snabbare vilket gör att luften kan hålla i sin fuktighet utan att ge nederbörd. Detta gör att det blir ett väldigt varmt och torrt klimat och öknar och stäpplandskapp bildas i dessa områden. Eftersom det är så varmt och torrt klimat i dessa områden trivs bara djur och växter som kan stå ut med extrem hetta och torka som kaktusar och skorpioner.



Öken uppstår då nederbörden är för låg förhållande till den rådande temperaturen. Det regnar alltså för lite jämfört med den torka och värme som finns där därför har öknen också väldigt lite växter. Och när det väl kommer nederbörd avdunstar det väldigt fort. Öknen uppstår där det råder ett särskilt klimat, det särskilda klimatet råder framför allt vid passadvindarnas bälte (detta är mellan 30° norr om ekvatorn och 30° söder om ekvatorn). Luften rör sig där nedåt från högre luftlager och värms upp så att den blir torr.


Det är dock endast västkusterna inom passadvindarnas klimatbälte som blir öknar. De flesta öknar ligger i Afrika och där ligger också den största och mest kända Sahara. Fast på östkusterna blir passadvinden oftast förvandlad till monsunvind (en fuktig havsvind). I det inre av de stora kontinenterna kan öknar också bildas genom att berg/bergskedjor stänger fuktigheten ute. Det är alltså väldigt varmt och torrt i en öken fast inte på natten. På natten kan det bli väldigt kallt ända upp till cirka 20 minus!

Stäppen eller ofta kallad grässavann ligger också inom den subtropiska klimat zonen. På stäppen är det inte lika varmt och torrt som i öknen men det är tillräckligt torrt för att de inte ska kunna växa skog, istället växer det på stäppen extremt stora grässlätter. Det torra klimatet på stäppen beror ofta på att stäpperna ligger långt borta från havet, alltså inte vid kustområdena och ofta nära berg.



Om det skulle bli ett fuktigare klimat på en stäpp skulle det då istället börja växa skog. Stäpperna har varma somrar och kalla vintrar. Fast eftersom det bara växer gräs på stäppen så finns det inget som kan stoppa vinden så det kan bli väldigt blåsigt, alltså som i öknen. Stäppen kan också vara en halvöken eller vara täkt med buskar och gräs.



Kaktusens taggar ger skydd mot betande djur och skugga mot solen, men samlar också upp den fukt som morgondagg och annan väta kan ge i torra ökenlandskap. Fukten droppar sedan från taggarnas spetsar och rätt ner till rötterna. Kaktusar lagrar alltid vatten I stammen så om du är ute I öknen utan vatten kan du skära hall I stammen på en kaktus för at få tag I vatten. Rent generellt så kommer de högresta stamkaktusarna från ökenlandskap, medan de kaktusar som har platta, bladliknande stammar kommer från skogar med fuktigt klimat. Ökenväxande kaktusar har möjlighet att stänga till sina porer för att minska avdunstningen vid långvarig torka.

Skorpioner är ett av djuren som vi människor fruktar mest. Det finns drygt 1 500 arter av skorpioner, fast bara cirka 25st är dödliga för människor. Giftigast av skorpionerna är Leiurus Quinquestriatus från öknarna i Israel, Egypten och Turkiet. Fast den Skorpion som anses vara farligast är dock den nordafrikanska tjocksvansskorpionen, Androctonus Australis. Den anses vara farligast pga. att den har ett väldigt starkt gift och för att den har tendenser all leva nära människor. Androctonus Australis kan leva ett år utan föda och vatten. Varje år dör 5 000 människor av skorpionstick. Värst drabbat är Mexiko med 800 dödsfall per år. Skorpioner lever i de flesta öknar fast kan också leva i regnskogar och tempererade områden. Skorpionen äter insekter, skalbaggar, larver, kackerlackor, gråsuggor, ödlor, grodor, maskar, spindlar och vis möss. Skorpionen dödar sitt byte genom att gripa tag i det med sina klor och sticka det med gadden, vilket sprutar in gift som dödar bytet. Skorpioner föder levande ungar.

Medelhavsklimat råder i södra delarna av Spanien och utmärks av att sommaren är oavbrutet torr och het, medan vädret på vintern är omväxlande och nederbördsrikt. Kontrasten beror på att ett subtropiskt högtryck invaderar området under sommaren, medan vintern präglas av luftmassor från tempererade områden med mer växlande väder. Här har en speciell typ av hårdbladig och taggig vegetation utvecklats, Macchia.

Macchia vegetationen utmärks lätt på att dess buskar och träd är ständigt gröns dvs. de fäller inte sina löv på hösten och på växternas stora rötter. Andledningen till att denna Macchiavegetation uppstod började under antiken då ländernas vegetation kring Medelhavet som då var täckt av lummiga skogar överskövlades. sedan odlade man jorden för hårt och lätt boskapen beta markerna detta gjorde tillslut att det på många ställen ledde till att jorden eroderades bort av vatten och vind.



Olivträd också kallat livets träd, som det utgår av namnet så växer det oliver på det trädet. Oliver används i tillvärkning av exempel olivolja. Blommorna som sitter på olivträd är små väldoftande och sitter i bladvecken men de saknar nektar och drar därför inte till sig insekter som kan pollinera blommorna. Istället så sker pollineringen med vindens hjälp.
Ett olivträd måste bli 5 år innan det kan börja växa frukt på det. Dock så kan olivträden tillslut bära ända upp till 120 kg oliver på ett och samma träd. Träden kan bli upp till 20m höga men det förekommer knappast om inte olivträdet är ”fritt” dvs. det är inte ett odlingsträd. Träden kan också
bli väldigt gamla nästan upp till 1500 år.



Får (som folka ofta mistar för getter) är ett djur som det faktiskt finns väldigt mycket av i Spanien, ja faktiskt i de flesta Medelhavsklimats länder. Fåren och getterna som också är en av orsakerna att det blivigt Macchia i Medelhavsområdena. Fåren är faktiskt väldigt lika getter det är bara det att getter har skägg, att fåren har större kroppsbyggnad och att fåren har körtlar mellan tårna på alla hovarna. Får är betesdjur och lever tillstörsta delen av gräs och foder. Hannar kallas för baggar, honor för tacka och dess ungar för lamm.




Tempererat klimat är det klimat som befinner sig mellan det arktiska klimatet och Medelhavsklimatet. Det ligger ungefär vid polarfronten och utmärks av att kall nordlig, fuktmättad polarluft möter varm. Sydlig tropikluft i polarfronten och ger upphov till vandrande lågtryck med moln, nederbörd och växlingsrikt väder. Områden med tempererat klimat har ungefär lika en lika lång sommar som vinter. Hur kall vinter och hur varm sommar det blir beror på om områdena ligger nära vatten eller inte. Om det ligger nära vatten blir det svalare på somrarna och varmare vintrarna. De områden med tempererat klimat har fyra årstider som vi här i Sverige inget annat klimat har så stora temperaturskillnader mellan månaderna som. Ett exempel på ett land med tempererat klimat är Sverige. Tempererat klimat består av två olika områden varmtempererat och kalltempererat.

Taigan är en generell betäckning för barrskogsbältet, de skogar som växer i det kalltempererade området. Taigan består alltså av barrskop då mest gran, tall och lärk. Taigans nordgräns följer ungefär isotermen där temperaturerna ska bli minst 10° på sommaren och dess syd gräns där det är över 10° varmt mer än i fyra av årets månader. Taigan täcker cirka 10% av jordens landyta men pga. dess ogästvänliga klimat bor det endast ett par procent där.


Varmtempererat klimat har vi ända upp i Skåne i Sverige. Varmtempererat klimat urskils med att där växer lövskog bestående av bok, ask, alm osv. men pga. av att människor huggit ner skogen och skapat jordbruksmarker så finns det inte längre särskilt många stora naturliga lövskogsområden kvar. I lövskogen fäller träden sina löv innan på hösten, inför vintern. Detta hindrar av dunstning under de kallare och vattenfattigare vintrarna.




Lärkträd är ett av de vanliga träden i Taigan. Lärkträdet är ett barrträd i familjen tallväxter. Men till skillnad från grannen och tallen så fäller lärkträden sina barr på hösten. Lärkträd blir mellan 10 till 40 meter höga och blommar från maj till juni då med lilla/rosa blommor. De flesta av lärkträdens blommor blir kottliknande i formen och mistas ibland för lärkträdens vanliga kottar.




Lodjur (Lynx) är ett av många djur som trivs i kalltemperade klimatet. Lodjuret är ett kattdjur och påminner lite om våra vanliga huskatter men den är dock mycket större och kraftigare. Lodjuren känns lätt igen på sina öron som den har långa ”tofsar” på, Lodjurets sommarpäls är ljust guldrödbrun med mörkare fläckar och vinterpälsen är betydligt mer ljus/grå. Lodjurens huvudsakliga föda består av rådjur eller ren, men den jagar och äter också harar, skogsfåglar och annat småvilt (vid enstaka fall kan den fälla älgkalvar). Lodjurens normala livslängd är på 12-14 år dvs. om den inte råkar ut för skyddsjakt eller fällor. Lodjuren föder levande ungar då oftast mellan 2-4 stycken. Lodjuret har också en extremt bra hörsel en vissling som en hund kan höra på 3 km kan ett lodjur höra på 4.5 km.







Polart klimat råder ut mot polcirklarna där den kalla luften hela tiden trycks ner detta pga. att det är väldigt kallt detta klimat(solens strålar når inte denna bredgrad). Polart klimat finns i till exempel Kanada. Eftersom luften är ständigt kall så kan den inte ta upp särskilt mycket fuktighet detta leder till att det nästan aldrig kommer nederbörd. Och när polarvindar blåser in mot polarfronten finns det knappt några träd eller hus att ”stoppa” vinden så det ät också väldigt blåsigt i dessa områden.



Tundrans växtlighet består av gräs, lavar, ljung, mossor och buskar dessa lever på en mark med ständig permafrost dvs. marken tinar aldrig. På tundran växer det inga träd detta pga. av den låga temperaturen och för att de inte kan slå rot i den frusna marken (jorden är frusen ända ner till 90 cm). De största tundrorna är lokaliserade i Ryssland (främst Sibirien) och norra Kanada. Det finns dock två sorters tundra, antarktisk tundra och alpin tundra. Eftersom det knappt finns hus på tundran och det inte finns några träd blir det då väldigt blåsigt, 47-97 kilometer per timme.




Isbjörnar lever där det finns polart klimat och är ett av världens största land rovdjur. Isbjörnen blir mellan 2,30m till 3 meter långa. Hanarna kan väga upp till 750 kg och honorna upp till 250kg. isbjörnen känns lätt igen på sin vita päls. Isbjörnar är kött ätare och livnär sig främst på sälar men kan också äta döda valar och valrossar. Men på grund av att isarna smälter har nu också isbjörnarna börjat klättra för att försöka få tag på fågelägg. Isbjörnen är ett däggdjur och föder levande ungar vanligast är att honan föder 2-3 ungar. Isbjörnar fördes våren 2006 upp på listan över utrotningshotade djur. Detta trots att de har dubblat sitt antal de senaste 50 åren (det beräknas nu finnas cirka 30 000 isbjörnar).







Fjällgröna är en typisk tundra växt, den är liten med smala läderartade, vintergröna blad och växer cirka 0.6 m.m. per år! Den ser till utseendet ut som ljungväxter, i vilkas närhet den numera också får sin systematiska plats. Viktigaste olikheten består däri, att ståndarna här sitter i en enda krets (5 till antalet) och att pistillen blott har 3 fruktblad, under det att ljungväxterna har lika många fruktblad, som kronflikar. En Fjällgröna med storleken av en frisbee uppskattas vara cirka 500 år gammal.



/Petter...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Olika Klimat och lite om växtligheten och djurlivet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-05]   Olika Klimat och lite om växtligheten och djurlivet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9413 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×