Oceanen ( Australien, nya zeeland, Fiji )

8 röster
10380 visningar
uppladdat: 2008-03-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Oceanen är en kontinent som ligger på andra sidan jordklotet. Oceanen består av öar och ögrupper, samt land som Australien, Nya Zeeland och Fiji. Oceanen är den minsta världsdelen sett till ytan.

Australien

Australien är det största landet i Oceanen och tar upp större delen av ytan i Oceanen. Australien har varit bebodd i 40 000 år och upptäcktes av den holländska upptäcktsresande Willem Janszoon, men det var inte förrän 1770, när James Cook hade landstigit ön som människor från Europa strömmade in. Efter 1850 invandrade många britter till Australien. Namnet Australien kommer från det latinska ordet australis, som betyder sydlig. Större delen av Australien består av öken eller savann. Statsskicket är monarki och drottningen är Elizabeth II. Det bor cirka 20 miljoner invånare i Australien.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är stora och australiensare har oftast deltidsarbeten.

Australiens statskick är monarki och statschefen är drottning Elizabeth II även drottning för England. Australiens flagga är blå vit och röd. Dem fem stjärnorna ska föreställa stjärnbilden T Södra korset. Flaggan kom till genom en tävling 1902, vinnarna fick dela på 200 pund. Valutan i Australien är Australiensiska dollar. I samband med andra världskriget blev Australien ett industrisamhälle. De viktigaste industrierna är livsmedel, järn, stål, metallurgi, kemisk industri, pappersindustri och elektronikindustri. Utbytet med Asien ökade mycket under 1990-talet. Australien är världens största producent av morfin och kodein.


Historia

Australiens urbefolkning är aboriginerna, förut kallades aboriginerna för australnegrer. Man tror att det kom från Asiens fastland för 50 000 år sedan. När aboriginerna kom till Australien var de cirka hundrafemtio tusen, idag är de bara cirka 10 000 kvar. Många har dött på grund av sjukdomar, andra har dödats av de vita. Det behövdes ingen anledning för att de vita skulle döda dem. Man vet inte hur aboriginerna kom till Australien, men man tror att de tog småbåtar eller kanoter via Indonesien. Aboriginernas flagga är svart och röd med en gul cirkel i mitten. Förutom det vanliga språket hade aboriginerna ett speciellt rituellt språk och ett annat språk med de närmaste vännerna. Aboriginerna var uppdelade i familjer med cirka 20-50 människor. De försörjde sig som jägare och samlare och mycket av tiden gick åt att skaffa mat. Att hitta djur, växter och nötter växlade med årstiderna, så aboriginerna fick flytta efter födan. Kvinnorna samlade råvaror till kläder och mat medan männen var ute och jagade. Männen jagade oftast med spjut men det hände att de jagade med spjutslungare, klubbor, bumeranger och nät. Maten fördelades broderligt i klanen. En klan bestod av ett brödrapar med fruar och barn. Många av aboriginerna dog av sjukdomar som engelsmännen drog med sig när de kom.
Inte förrän 1967 fick aboriginerna rösträtt och medborgarskap. I början av 1900-talet ville myndigheterna att aboriginerna skulle bli moderna och lämna sitt normala levnadssätt. Väldigt många barn togs från familjer och placerades på så kallade instutioner, där de inte behandlades så bra. De flesta aboriginer bor nu oftast i städer. En del lever i reservat, där myndigheterna har gjort allt för att få dem att bo som det traditionella sättet.



Bumerangen

Bumerangen är en symbol för aboriginerna. Det är ett kastvapen som användes mycket förr i tiden i hela Australien. Numera är det en souvenir som turister köper med sig hem och används vid lekar och sporter. Det finns många storlekar och former på dem.

Religion

Cirka två tredjedelar av det australiensiska folket är kristna, men de finns också väldigt många andra religioner. De som är vanligast efter kristendomen är: Buddism, totemism och katoliker.
Totemism är en koppling mellan människor och djur.
Katolikerna kom när folk från södra Europa invandrade till Australien i början på 1900-talet.
Det råder religionsfrihet i landet. De flesta platser för att tro på sin religion finns, som t.ex. kyrkor, moskéer, tempel och synagogor. Dessa platser återfinns i de större städerna.

Geografi

När det gäller vädret i Australien finns det bara ett ord, Torka. Australien är en av dem mest regnfattigaste länderna i världen. Det är som torrast ju längre inåt i landet man kommer, det är därför det bor så mycket folk längs kusterna men inte inne i landet. Värmerekordet i Australien är hela 53 grader. I norra Australien kan det förekomma orkaner och slagregn. Det är i de tropiska delarna detta förekommer.

Det Australiensarna oroar sig för är ozonhålet. Ozonlagret är ett lager av ozon högt upp i jordens stratosfär. Ozonlagret tar bort de farliga UV-strålningarna som framkallar t.ex. hudcancer. Ozonhålet är väldigt tunt över Antarktis, Australien och Nya Zeeland. Därför är det viktigt att man smörjer in sig ordentligt med solkräm, annars finns risken för hudcancer. Människans miljöförstöringar som t.ex. avgaser förstorar och tunnar ut ozonhålet. Ozonhålet kallas ”det blå monstret” och är som störst i oktober och september.

Det torra klimatet gör att det ofta förekommer gräsbränder som gör att skogsområden och orter ofta bränns ner.

Väster om bergen finns det väldigt stora betesfält för får och vetefält. Får finns det gott om i Australien. Boskapsfälten i norr kan vara lika stort som ett landskap i Sverige. Därför har vissa bönder egna flygplan för att bevaka sina ägodelar. Man producerar väldigt mycket mejeriprodukter och kött, även ull är en stark exportvara.

Australien viktigaste naturtillgångar är guld, silver, uran, kol, bly, sink, tenn, koppar och järnmalm. Australien är världens främsta exportör av stenkol. Den västra delen av Australien sysselsätter sig med gruvarbete. Tillverkningen började i början av 2000-talet. Australien har gott om uran men det får inte användas inom landet utan istället exporteras det till andra länder.

Djurliv

Kängurun

Kängurun är världens största pungdjur. Det finns cirka 52 olika känguruarter. Den största arten är röd jättekänguru. Denna art kan bli upp till 1,8 meter hög och ha en svans som kan bli 1 meter lång. Den minsta känguruarten som finns heter wallaby. Wallabyn är endast 30 cm hög och äter som alla andra känguruarter växter. Kängurur håller balansen genom sin långa svans. Efter att kängurun har blivit gravid tar det cirka bara en månad innan är känguruungen är född. När den har blivit ett halvt till ett år så ger sig Känguruungen ut i världen och får klara sig på egen hand. Det sorgliga med kängurun är att dem är en stor trafikfara, många kängurus blir påkörda. På grund av detta har regeringen har gett tillåtelse till vissa jägare att skjuta dem.


Hajar

I Australien finns det många vit hajar som är sugna på människokött och simmar ofta längs kusterna i den södra delen av Australien.


Ormar och spindlar

Taipan är den giftigaste av alla ormar i hela Australien. Ormen har ett brett huvud och en kort stjärt. Taipan är även väldigt sällsynt.
Trattminörspindeln är den spindel som ”vanliga” människor är mest utsatt av. Den liknar fågelspindeln och håller till i Sydneys bostadsområden.



Stora barriärrevet

Detta naturfenomen ligger i delstaten Queensland kust. Det sträcker ut sig på ett område runt 200 mil, man kan till och med se det från rymden. Den förste att se det stora barriärrevet var den upptäcktsresande engelsk mannen, James Cook. Han upptäckte det genom att gå på grund på det med sin båt 1770. Barriärrevet sägs vara 25 miljoner år gammalt. Revet består av 2900 rev och 900 öar. Det är varmt i vattnet runt så det betraktas som det bästa dykarstället i hela världen. Barriärrevet betraktas som ett av världens stora underverk.

Sydney

Sydney är Australiens största stad. Det bor cirka 4 miljoner människor där. Sydney är känt för sitt operahus som är ett av världens mest kända byggnadsverk. Det var en dansk arkitekt som ritade huset och det konstiga taket är tillverkat i Sverige. Höjdpunkten för Sydney var OS 2000 som blev en riktig succé. Det sägs att Sydney har mycket bra restauranger som är värda att besökas. Sydney har världens största bioduk som finns på Imax biograf. I Sydney har filmer som Matrix spelats in. Om man vill se hajar ska man gå till Sydney Aquarium, där återfinns de flesta blötdjuren i Australien. Sydneys mest populära stränder är Bondi Beach, Coogee Beach och Cronulla Beach.

Canberra

Canberra är Australiens huvudstad. Canberra ritades av arkitekten Walter Burley efter att han skickat in ett bidrag till en tävling hur staden skulle se ut. År 2003 hade Canberra 323 004 invånare varav 1,2 % är aboriginer. I mars varje år hålls en karneval för att fira stadens födelse. Det nya parlamentshuset invigdes 1988 i Canberra, alldeles bredvid det gamla som använts sedan 1927. Byggnaden är ett populärt turistmål.

Nya Zeeland

De första att bosätta sig på Nya Zeeland var maorierna. Nya Zeeland har nu 4 100 000 miljoner invånare. Nya Zeeland består av två öar, Nordön och Sydön.

Nya Zeeland är fortfarande ett jordbruksland, med en stor köttproduktion, mejeriproduktion och ullproduktion.

Nya Zeeland är känt för sin natur. Många människor runt hela världen reser till Nya Zeeland för att se den underbara naturen. Den världsberömda filmen Sagan om ringen spelades in här, mycket på grund av den vackra naturen. De flesta nya zeeländarna är friluftsmänniskor själva. Abel Tasman National Park är landets minsta nationalpark men har de största naturupplevelserna. Många turister söker sig dit.

Nya zeeländarna är inte bara friluftsmänniskor. Många söker sig också till actionstaden Queenstown. Där finns de flesta actionupplevelser man kan tänka sig.

Den Nya Zeeländska befolkningen har oftast europeiskt eller polynesiskt ursprung och landet har cirka 3,5 miljoner invånare. Engelska och Maori är de två språken som talas.
Skolan i Nya Zeeland är väldigt lik den brittiska skolan. Skoluniform gäller även där.

En av de populäraste sporterna i Nya Zeeland är segling. Segling är nästintill en nationalsport. Det kändaste djuret är Kiwin som är en nationalsymbol för Nya Zeeland.



Fiji

Fiji består av flera öar, men de största är Viti Levu och Vanua Levu. Många öar i Fiji är i ”bra skick” inte så många människor har undersökt Fijis vackra landskap med korallrev, laguner och hamnar. Huvudstaden är Suva som ligger på ön Viti Levu. Engelska är det officiella språket. Filmen Den blå lagunen spelades in på Fiji.



Analys

Australiens urbefolkning aboriginerna borde behandlas mer som dem själva vill. De är en viktig del i Australiens historia men ändå behandlas dem illa. Visserligen har regeringen gjort vissa reservat som är helt frivilliga att bo i men ändå tvingas vissa aboriginer flytta in till städerna och moderniseras, trots regeringens försök till reservat. Aboriginerna är urbefolkningen och borde inte ha behandlats som dem gjorde när européerna kom till Australien. Nu mera är det i alla fall bättre än det var då mellan de vita och aboriginerna.

Under denna period med Australienarbetet har jag märkt att djurlivet är ett av de mest intressanta i världen. Australien börjar översvämmas av kängurur och vissa bönder har ju fått tillstånd att skjuta kängurus med tanke på säkerheten på vägarna. Ormarna och spindlarna är nog en sak som ofta skrämmer turister att åka dit, så de ormrädda väljer nog ett annat land än Australien. De som söker äventyr däremot väljer nog Australien. Australien har en av de giftigaste orm och spindelarterna i hela världen. Australiens djurliv är väldigt annorlunda mot Sveriges djurliv, det beror ju mest på värmen. Fast djurlivet i Australien är på väg att sjunka på grund av sjukdomar.

Australien är ett rikt land, nästan samma klass som Sverige kan man säga. Det är väldigt orättvist att de andra länderna i Oceanien inte har det lika bra. Australien tar upp all uppmärksamhet så de andra länderna inte får någon export alls. Sveriges export till Australien har ökat väldigt mycket de senaste åren. Industrier finns det gott om, det gör att man exporterar mycket. Fast australiensarna kommer få problem när mineralen tar slut.

Australien har många fina städer med mycket sevärdheter. Detta lockar turister och är då självklart bra för ekonomin.
Eftersom Australien har en sådan växlande natur finns det mycket att välja på för alla turister som kommer hit.

Sportandet skiljer sig mycket år jämfört med Sverige. I Sverige håller man mest på med fotboll, ishockey, med mera. I Australien är det ganska likt USA när det gäller sporterna. Cricket spelas det ganska mycket, inte för att det spelas i USA, men i England spelar man väldigt mycket cricket. Fotboll i Australien har mest kommit på senare år. Efter att Australien fick spela VM-2006 kanske det kommer fler stora australiensiska stjärnor till toppklubbarna i England, Spanien och Italien. Den största stjärnan just nu är Tim Cahill som spelar i Everton. Om man jämför med Sverige som har en hälften så stor befolkning finns det väldigt många stjärnor ute i Europa. Så detta visar att Australien inte är någon stor fotbollsnation, men det kanske kommer på senare år.

Australiens skola är ganska lik Sveriges. Skolplikt gäller från 6 till 15 år, nästan som i Sverige. I Sverige går man från 7 till 16 års ålder. Man ligger ett år efter kan man säga.

Till skillnad från Sverige har Australien väldigt mycket öken. Sverige har ingen alls. Det beror ju också delvis på den tropiska värmen.

Man kan säga att Australien inte är s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oceanen ( Australien, nya zeeland, Fiji )

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-15

    Bra arbete, glöm bara inte att

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-06]   Oceanen ( Australien, nya zeeland, Fiji )
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9417 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×