Slaget vid Stalingrad

35 röster
26862 visningar
uppladdat: 2008-03-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under andra världskriget hade Sovjetunionen en mycket svår tid. En av grunderna var att Hitler svek Stalin.
När de bestämde att dela på Polen, skrev dem också under ett kontrakt. Kontraktet löd att dem skulle lämna varandra i fred. Dock hade Hitler något helt annat i kikaren. Han gick med på kontraktet för att kunna fortsätta sin politik i Polen och för att han inte ville ha krig med både Storbritannien och Sovjetunionen. För det skulle leda till att han skulle ha motståndare både från öst och väst.Varför anföll Hitler Stalingrad?
Hitler tyckte varken om Stalin eller hans kommunistiska politik. Han ville bort med de helt och hållet. Det var dock inte bara det han va ute efter, utan också deras naturtillgångar, oljan, brödsäd och järnmalm. Skulle han få tag på de, antog han att han skulle vinna mot Storbritannien. Målet var att tyskarna skulle leva på tillgångarna och sovjeterna skulle leva som slavar till tyskarna. Sovjeterna skulle vara det ”underlägsna”. Hitler tyckte att Sovjetunionen skulle vara en utmärkt yta för tyskarna att röra sig på. För i stort sätt så var halva europa tyskt.
Det var nu bestämt att Tyskland skulle angripa Kaukasus oljefält, fast inte bara det, utan även staden Stalingrad. Fast tvekan tog över om vilket han skulle angripa först. Under tiden Hitler tvekade och tvekade, hann ryska armén att försvara deras stad Stalingrad(idag Volgograd).Slaget, striden, anfallet
21 augusti 1942 befann sig Stalingrad i kris. Stalingrad hade blivit omringade av tyska arméer. 6:e armén hade nått fram till floden Volga vid en by som kallas Rynok, ligger norr om Stalingrad. Sen når 4:e pansarkåren fram, fast på den södra sidan istället. Två dagar senare blir staden totalt sönderbombad, 1000ton bomber släpps och ca. 40 000 dödades under första veckan. Stalingrad låg nu i ruiner. Pansarvagnar kunde absolut inte komma fram bland allt förstört. 80% av staden låg i ruiner. Den sista sovjetiska armén skulle kämpa till slutet, så de gick under staden för att fortsätta striden. Striden blev mycket tuff och våldsam för varje dag. Sovjeterna utnyttjade ruinerna, att gömma sig i, prickskyttarna sköt på tyskarna därifrån.
Mamayev Kurgan var en stor kulle i södra Stalingrad, där det föregick en grym strid. Kullen skiftade ägare hela tiden. Sovjetunionen lyckades få tillbaks kullen, men på natten anföll tyskarna igen och ca.10 000 man utplånades. Men sovjetunionen lyckades ändå att hålla kvar vissa delar av kullen under kriget. Det mesta av striderna höll till där.
Men sen hände något man inte trodde skulle hända. Mellan september och november fick tyskarna ett stort nederlag, ca 70 000 tyskar stupade, saknades eller var sårade. Fast i slutet på november lyckades tyskarna nå fram till Volga i alla fall. De kunde se hur sovjetiska båtar seglade förbi, de var så nära att de kunde skjuta ner varenda båt. Sovjeterna lyckades ändå att hålla kvar den närmsta landsremsan i Volga trots att deras armé bestod av mindre än tusen man. Tyskarna hade beslagtagit 90% av staden och inringat de sovjetiska trupperna i två smala fickor.
Nu hände något ännu mer ofattbart, den tyska 6:e armén ville dra sig tillbaka, men det tillät inte Hitler. Det skulle vara en prestigeförlust att ge upp vid Stalingrad. Trots detta hade även Hitlers generaler sagt att arméerna kunde dra sig tillbaka. Men Hitler föreslog att arméerna skulle försörjas via en enorm luftbro, vilket Göring(chef för Luftwaffe) lovade att fixa. Göring hade lovat att han skulle leverera 550ton (livsmedel, drivmedel, ammunition osv..) men Luftwaffe klarade bara 100ton, vilket inte räckte. Detta gjorde att Hitler förlorade förtroendet för Göring, och inte bara det utan också att tyskarna inte klarade sig så länge till i Stalingrad. Men Hitler ville absolut inte ge upp, han kunde ju inte ”förlora” mot Stalin.
I januari slog sovjeternas armé till igen, detta var för att krossa dem italienska styrkorna via Don och ta Rostov. Då skulle sovjeterna kunna ta resterna av den tyska armén, vilket skulle vara en förödelse. Sovjeterna lyckades tyvärr inte nå Rostov. Men lyckades ändå att hålla den 6:e tyska armén instängda. Sjukdomar och snö började hindra tyskarna. Tiotusentals tyskar dog. I december anföll dem sovjetiska styrkorna tyskarna, sovjeterna fick knappt något motstånd. Sen en månad senare, anfaller sovjeterna igen med 700 kanoner mot det utsvulltna tyskarna. Det var här det tog stopp, tyskarna var i för allt dåligt skick och klarade inte av mer. 91100 människor fick kapitulera, 6000(3000 av dem var rumäner) av dem överlevde den sovjetiska fångarskapen. En del av fångarna kom inte hem till sitt hemland förens år 1955.Efter slaget
Äntligen var det över. Det fem månader långa slaget skördade runt 490 000 soldater av röda armén och ungefär lika många av den tyska armén och dess allierande. På Tysklands sida stred även rumäner, ungrare och italienare.
91100 tyskar togs till fånga men bara 6000 kom där ifrån i ett hyfsat skick. Stalingrad var som början till slutet för hela nazistregimen. Precis innan så hade även Rommel förlorat slaget vid El Alamein. Även vid det slaget var tyskarna ute efter något viktigt, nämligen Suezkanalen. Men i detta slag vid stalingrad var man koncentrerad på att strypa oljetillförslen genom att skära av den betydelsefulla floden Volga.
Stalin höll en låg profil under hans stora förluster i början av kriget, som framförallt orsakats av hans egna misstag. Men sedan efter kriget blev han hyllad och kallades den ”store fältherren”. Stalin mottog även ”Stalingrads svärd” vid ett möte i Teheran av den engelska kungen Churchill.Följder
Kriget stärkte stalinismen i hela världen. Många länder i Östeuropa blev beroende av Stalins maktsfär och även den kinesiska revolutionen följde snart därefter. Många kommunistpartier i Västeuropa nådde sitt starkaste stöd under 1944-1945.
Kriget drev även till hemska scener då många vakter hittat människokött. Kannibalismen hade infallit och man kunde hitta flera fångar som saknade delar, bland annat skinka och lår.
Den sovjetiska segern var en stor vändpunkt i andra världskriget. Tyskarna blev tvingade att lämna Kaukasus och senare på våren hade västfronten pressats tillbaka till den Ukrainska staden Charkov.
Efter slaget vid Stalingrad fick aldrig tyskarna initiativet även att dem var på väg uppåt under sommaren 1943. Efter att röda armén sedan hade segrat vid slaget vid Kursk så övergick makten definitivt till sovjeterna. De gick nu inte att stoppa dem för dem befann sig på en nästan oavbruten offensiv ända fram tills att Berlin kapitulerade den 2 maj år 1945.Tankar och diskussion
Hitler hade nog föreställt sig en vinst mot Sovjetunionen. Hade han vetat att han var helt underlägsen mot dem, hade han nog inte anfallit dem överhuvudtaget. Tyskarna var överlägsna nästan hela tiden under anfallet, men lyckades inte nå ända fram efter svår svält och dåligt med ammunition. Eller det var inte bara därför dem drog sig tillbaka, utan också för att dem inte hade vinterutrustade kläder, en del frös ihjäl.
Jag har tänkt på att om tyskarna hade fått de som Göring lovade, hade kriget kanske inte alls slutat som det gjorde. Tyskarna var ju mycket starkare än sovjeterna egentligen. Tyskarna kanske hade tagit över hela Europa, och allt hade varit tyskt i dagens samhälle. Hitlers mål var att få ett tusenårigt rike som var ariskt. Det som jag tycker är konstigt är att han var inte speciellt arisk själv. Han hade svart hår och det sägs att han har judiskt ursprung. Grunden till att han ville att alla skulle vara ariska var väl för att han var avundsjuk. Judarna var händiga och duktiga på mycket, genom det blev dem ju också rika. Något måste det ha varit i alla fall eftersom man inte bara får för sig att just en specifik ras ska bort. Han kanske var psykisk störd, eller uppväxten kanske inte var den bästa. Jag tror att även om Hitler hade vunnit, och fått igenom att arisk var den ”rätta rasen”, fast han skulle dö och Nazisttyskland skulle dö ut, så hade det nog legat kvar lite idag att man ska vara blond och blåögd. Det finns fortfarande nazister idag, men inte alls lika många som det kunde ha varit…Sammanfattning
Kriget slog ut år 1942. Anledning till det var att Hitler ville åt Sovjetsunionens naturtillgångar och mark. Det var även så att han var emot kommunismen och Stalin. Hitler tyckte att det skulle vara perfekt för tyskarna att röra sig på Sovjets yta. Han förklarade krig, fast han hade skrivit under att kontrakt med Stalin att låta blir varandras länder. Efter sin tid når tyskarna fram till Volga och plånar ut Sovjeter från höger till vänster. Knappt 1000 man från sovjets armé försvarade nu vid Volga. Tyskarna var överlägsna men lyckades ändå inte att ta hela Stalingrad.
Tyskarna hamnar plötsligt i en svacka. Dom har varken mat, rätta kläder eller ammunition. Det bestäms att Tyskland ska leverer...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slaget vid Stalingrad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-03-10

    Robert Fagsson tycker detta var dåligt!

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-07]   Slaget vid Stalingrad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9426 [2022-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×