UNICEF

6 röster
15488 visningar
uppladdat: 2008-03-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Välj en internationell hjälporganisation; Unicef

A. UNICEF

1. Vad är Unicef för en organisation?
Unicef är ett välgörenhetsorgan som hjälper de som behöver mest hjälp – fattiga, de som har blivit drabbade av en naturkatastrof etc. Man räknar med att organisationen har räddat 25 miljoner liv under 25 år. Unicef sätter barnen främst och ser i första hand att dem får hjälp med kläder, mat och boende. Unicef bildades år 1946, tanken var då att endast vara en kortvarig organisation som skulle hjälpa barn som var drabbade av andra världskriget, men man märkte snart att fler barn runtom i världen behövde hjälp efter bland annat atombomber i Kina, invaderade hem i hela Europa. När man under sena 1940-talet skulle lägga ner barnfonden i FN, kom protester från människor framhävdade att även fler barn behövde hjälp och 1956 beslutades det att Unicef fick fortsätta sin välgörenhet och att det skulle bli en fast del av FN-systemet. Organisationen började jobba och fick direkt tillåtelse och började med att informera invånarna i länderna om barnens hälsa och hur viktig den är.
1959 blev det bestämt om barnens rättigheter, som Unicef kämpade för att få godkänt i FN. Bland barnens rättigheter står det bland annat att barn har rätt till skydd, hälsovård, boende och näringsrik nyttig mat. Under 1960-talet ville Unicef genomföra ännu fler förändringar i jakt på en bättre värld för barnen, så de bestämde sig för att utöka sitt arbetsområde ännu mer och koncentrerade sig på att även satsa på att barnen skulle få en bra utbildning. Så det anordnades pengainsamling för att kunna betala för lärare och för klassrum. Tillslut lönade deras hårda arbete för deras försök att nå deras dröm, och de belönades med Nobels Fredspris 1965. Under 70-talet skulle Unicef göra ännu mer för världen och började även arbeta med gatubarn samt med handikappade barn.
Unicef har inga medlemmar utan så kallade nationalkommittéer, som bidrar med pengar. Ungefär en tredjedel av alla pengar som Unicef inkasserar kommer från dessa 38 nationalkommittéer. Eftersom Unicef är en välgörenhetsorganisation, så har den inga större betydelser i internationell politik men försöker ändå påverka politiker så mycket som möjligt, ibland fungerar det - ibland inte.

2. Vad är målsättningen med organisationen? Hur finansieras verksamheten?
FN:s konvention om barnets rättigheter bygger på principen om icke – diskriminering, det vill säga att alla barn har samma rättigheter oavsett nationalitet, religion, hudfärg och kön samt oavsett under vilken regim de lever. Därmed arbetar Unicef för världens samtliga barn och inte för enskilda, utvalda fadderbarn. Regeringens gemensamma mål är bland annat hälsovård, näring, utbildning och sanitet, även att samtliga barn skall gå i skolan. Unicef arbetar alltså framförallt främst med långsiktiga utvecklingsprojekt, och arbetar dagligen med att förändra barns liv. Något som man eftersträvar djupt.
Man kan sammanfatta Unicefs mål under följande;
• Ge samtliga barn en bra start i livet.
• Ge samtliga flickor som pojkar samma möjligheter att gå i skolan.
• Skydda samtliga barn från sjukdomar och handikapp.
• Stoppa spridningen av hiv/aids samt se till att alla smittade barn får vård.
• Skydda samtliga barn mot våld, övergrepp, exploatering samt diskriminering.

3. Vilka hälsoprojekt bedrivs just nu?
• Kvarnen som avlastar kvinnorna.
• Mikrolån hjälper fattiga kvinnor i Kina.
• Skolan som kommer till barnen.
• Serieflickan Meena.
• Radion som bryter mönster.

4. Arbetar man med något eller några av millenniemålen?
Unicef arbetar, precis som alla FN:s medlemsländer, med några av FN:s millenniemål. År 2000 var det första gången som det fanns en gemensam agenda för den globala utvecklingen. Målen anses som ambitiösa och politiska, med ansträngning kan dem förhoppningsvis uppnå följande mål före 2015.
• Utrota fattigdom och svält.
• Utbildning för alla.
• Uppnå jämställdhet.
• Minska barnadödligheten.
• Förbättra mödrahälsan.
• Stoppa spridningen av hiv/aids.
• Säkerställa en miljonmässig hållbar utveckling.
• Bilda ett globalt partnerskap för utveckling.

5. Har du egna förslag på åtgärder?
Man jobbar, som tidigare nämnt, hårt med att minska fattigdomen som finns runt om i världen idag. För att stoppa denna fattigdom har man tagigt del av den ekonomiska tillväxten. Bland annat främst i Europa haft galor som ”Världens barn” och så vidare. Just för att få in så pass mycket pengar som möjligt som man sedan skickar vidare till dem allra fattigaste länderna. Men man har dock, i tidigare rapporter, erkänt att enbart ekonomisk tillväxt inte räcker för att bekämpa fattigdomen. Andra aspekter som måste tas i beaktande är maktlöshet, oförmåga att göra sin röst hörd, utsatthet och fruktan. Jag anser att, för att fattiga människor skall få sin del av denna tillväxt, måste man också komma tillrätta med ojämlikhet. Man bör alltså lägga mer fokus likväl en betydligt nedtonad version av ett tidigare förslag som lade ännu mycket större vikt vid sociala åtgärder.

Unicef rapporterar en kraftig förhöjd barnadödlighet till följd av undernäring. Man pekar i en rapport på att de matransoner som importeras genom "olja för mat"-programmet inte utgör en tillräckligt bra sammansatt diet. Många hushåll har dessutom inte råd att komplettera matsändningarna med näringstillskott från kött, mjölk och grönsaker. Rapporten konstaterar att de tilläggsåtgärder som rekommenderades av FN:s generalsekreterare Kofi Annan 1998 aldrig genomförts. Vad som nu krävs är att landets jordbruk återuppbyggs. För det krävs utsäde och material för vattenbesparande åtgärder och konstbevattning.

Sedan har vi målen med att minska samt stoppa spridningen av hiv/aids. För att göra detta krävs att man inför sexualundervisning, just för att bekämpa hiv/aids – pandemin. Under sexualundervsingen, som bör vara ett eget ämne, skall man även ta upp frågan om sexuella övergrepp mot barn. Barn i övriga, drabbade länder, både bör och skall enligt mig få kunskap om vad som händer då man råkar ut för något som övergrepp. Barn måste då få kunskap om detta ämne. På så sätt får man en, förhoppningsvis, minskning av övergrepp mot barn. Samt att män, som oftast utgör detta, skall få ett hårt straff.



6. Hur bedömer du sannolikheten att man uppnår de resultat man har satt som mål?
Med tanke på att målen skall vara uppfyllda till år 2015, anser jag att det kommer att bli svårt. Baktanken är att man hittills inte har lyckas ha kommit en så pass lång bit på vägen som man önskat samt som man har uppsatt som mål. Givetvis har man kommit halvvägs, men det är dock inte lång bit nog för att uppfylla dessa önskningar som är uppsatta.

B. Välj ett projekt som du studerar lite närmare. Mål, målgrupp, metoder etc.

Getter hjälper fattiga familjer i Niger
Unicef projektet med getter är en effektiv strategi för att förhindra matbrist och fattigdom. Niger är den by som är mest drabbad utav denna svält och fattigdom. För att förhindra och dels minskad detta har man sänt ner kvinno...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: UNICEF

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-16]   UNICEF
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9472 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×