Allmän fakta om telefonen

168 röster
86354 visningar
uppladdat: 2008-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia/uppfinnare:

Den första uppfinningen som kunde förmedla ljud uppfanns 1860 av tysken Johann Philipp Reis. Ljudkvalitén var dålig och apparaten fick ingen vidare uppmärksamhet. Den dåliga ljudkvalitén rättade Alexander Graham Bell och hans assisten Thomas Watson till. Alexander Bell levde mellan 1847-1922 i USA. Han arbetade med att undervisa döva och var väldigt framgångsrik på det området. På så sätt utvecklades ett stort intresse för ljud. Han använde sig av vibrerande stålremsor och upptäckte inom kort att när stålremsan vibrerade i ena änden vibrerade den samtidigt i den andra. När stålremsorna vibrerar uppstår ett ljud. Alexander Bell fick enskilt patent på den första användbara telefonen 1876. Telefonen blev snabbt en succé och redan1878 kunde han sätta upp den första telefonväxeln i New Haven, Connecticut i USA. När han avled 1922 hedrade världen honom med att inte prata i telefon under en minut.
Ordet telefon kommer från de två grekiska orden, tele som betyder fjärr och fon som betyder ljud.

Telefonens utveckling i Sverige:

1877 kom den allra första telefonen till Sverige.
1883 började man bygga upp ”lokala nätverk” i olika delar av Sverige eftersom att Stockholm hade 100 abonnenter Utbyggnaden gick extremt snabbt och efter bara två år senare var Stockholm världens telefon tätaste stad. Man började även köpa alla små lokala nät för att sätta de samman och bilda ett stort nationellt nät.
1923 kunde man ringa från Stockholm till Göteborg och på femtiotalet var det även möjligt att ringa långs sträckor som t.ex. till USA.


Hur telefonen fungerar:
En telefon består framför allt av tre delar: mikrofon, överföring via en ledning och högtalare. Mikrofonen och högtalaren sitter i själva telefonen.
Ljud består av vibrationer i luften, ljudvågor. I en telefon skapas en elektrisk kopia av ljudvågorna, en så kallad analog signal, genom att ett membran i en mikrofon fås att vibrera. På så vis omvandlas talet till elektrisk ström. Idag kodas den analoga signalen digitalt (dvs. som en följd av ettor och nollor). Följden av ettor och nollor delas upp i olika bitar, digitala paket. Fördelen med att koda talen digitalt är att ledningen oftast inte blir full. Flera olika användare kan alltså skicka sina sifferavbildande (digitala) paket till den respektive mottagarens telefon via samma ledning. När de väl har kommit fram till mottagaren avkodas den digitala signalen som omvandlar signalen till en analogsignal. På så sätt bildas ljudvågor som mottagaren sedan hör i högtalaren.


Fyra viktigaste delarna i telefonen:

1. En mikrofon som är inbyggd i telefonen som gör att man kan säga saker till den man pratar med.

2. En högtalare (även den inbyggd) som gör att man kan höra den på andra sidan.

3. En omkopplare. Den gör så att man kopplas upp på ett nätverk när man lyfter på telefonen och så att man kopplas ner när man lägger på.

4. En ”Duplex Coil” som tar bort ekot så att man slipper höra sig själv när man har en konversation.

Det finns tre olika typer telefoner:

* Den fasta telefonen. Elektriska signaler överför ljud via en kabel från telefonen till eluttaget.

*Sen finns det mobiltelefoner som de flesta använder nu för tiden. De elektriska signalerna överför ljud via radiovågor till/från en radiomottagare/sändare.

*Den trådlösa telefonen. Det är en hemtelefon utan sladd. Den fungerar på precis samma sätt som den fasta telefonen bara det att den inte behöver någon sladd. Det krävs att man ska vara ett visst avstånd ifrån det fasta telenätet.

Användningsområde:
En telefon används överallt. Nu för tiden finns det mobiltelefoner vilket innebär en mindre version av en standardtelefon. Trådlös, och man kan använda den till så mycket mer än bara en telefon. T.ex. spela spel, surfa på Internet, ta kort. Ja, det mesta kan man göra, det beror såklart på vilken modell man har men det ska jag inte gå in på eftersom att jag berättar om en standardtelefon som man har i hemmet.

Konkurrens:

Telefonens konkurrens (som många andra elektronikprodukter) är Internet. Nu för tiden kan man använda ”Skype” och även många andra stationer för att ringa ett samtal. Det är även billigare och man slipper gå och köpa en telefonapparat. Jag själv föredrar en lur i handen men vem vet, om fem år kanske har jag ändrat mig helt?Fördelar/nackdelar

Jag personligen tycker att telefonen är den bästa uppfinningen som någonsin har gjorts. Man kan ha kontakt med människor väldigt enkelt och får reda på information snabbare än vad man annars skulle ha fått.

Det finns inte så många nackdelar med telefonen. Självklart kostar det ganska mycket. Men jag tycker att det absolut är värt det priset. Det är ju trots allt dyrare att ta flygplanet till USA för att dela med sig av en viss information än att ringa.
Telefoner kan ibland irritera människor i kollektivtrafiken, på allmänna platser etc, om folk går och prata ljudligt i sin telefon utan att bry sig om andra eller om man han en gäll signal som ringer oavbrutet.

Miljöpåverkan:
Det finns ingen speciell miljöpåverkan för telefoner. Mobiltelefonen kan däremot ge ifrån sig strålning men det är inte bevisat att energiöverföringen påverkar människans kroppar så mycket. Batterierna i telefonerna är inte bra men de är uppladdningsbara så det ger det hela ett litet plus i kanten. När man ska byta ut sin mobil slänger man oftast bara sin gamla mobil vilket inte heller är speciellt miljövänligt.
Många människor är även oroliga för att bo i närheten av telefonmaster eftersom att de tror att de kan ge farlig strålning.

Pris:
En vanlig fast telefon kostar runt 500 lappen. Sen tillkommer självklart kostnad för hur mycket man ringer. Det beror på vilket abonnemang man har och hur högt de sätter ribban.

Egna tankar:
Telefonen är världens bästa uppfinning! Jag får panik om jag har glömt min mobiltelefon hemma eller om batteriet är slut. Extremt lätt att hålla kontakten med folk, skicka grattis-sms till dem som man helst inte vill träffa. Jag har själv en kompis som bor i Nora och utan ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Allmän fakta om telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-03-14

    Bra Jobbat :)

  • Jörgen Svensson 2021-03-08

    Tack, detta hjälpte mig ganska mycket med en skoluppgift om telefonen.

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-17]   Allmän fakta om telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9474 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×