Medeltid och Renässansen

13 röster
25577 visningar
uppladdat: 2008-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Medeltiden (500-1400): Under medeltiden så hade kyrkan mycket makt och var väldig stark maktfaktor och det på verkade musiken. Den största delen av musiken spelades i kyrkorna under gudstjänster och stor del av den musiken finns bevarad idag. Orsaken att den finns bevarad är att munkarna och präster var skrivkunniga och skrev ner sångerna och texterna. Påven Gregorius den store samlade alla gamla kyrkosånger i en stor bok som kallas för infinarium. Den samlade musiken kallas idag för gregoriansksång och typiska drag för sån sång är.
• Enstämmigt
• Inga instrument
• Ganska entonigt
• Många toner på varje textstavelse
• Sjunger på latin

I början så fanns det inga not texter och använde neumer (rörelse med händerna). Neumer betyder vinkar på grekiska. Guido av Arezzo uppfann notlinjerna. Han använde en gul linje för tonen C och en röd linje för tonen F och mellan linjerna satte han in neumer. Detta var dem första notlinjerna och flera hundra års utveckling senare så har vi våra moderna notlinjer. Och den äldsta bevarade sången heter Sumer is scumen in och den skrev man ner mellan 1200-1300 talet. Under 1100-1200 talet så började trubadurer sjunga och spela i frankrike medan minnessångare började sjunga i tyskland. Dem använda lutor som akompanjanger eller så använde dem musiker som spelade åt dem medan dem sjöng. Dem åkte även runt i olika länder och delade med sin musik och hitta ny stilar och sätt att spela på. Danser var också väldigt populärt under medeltider och man dansade mest långdanser och ringdanser och inga par danser som vi är väldigt vana med på dansgolven. De hade instrument som hördes mycket som trummor av olika slag och skalmeja.


Kastren I början av 1500 talet började man kastrerade män för att de skulle kunna uppnå höga toner och få stärka stämmor. Dem här männen hämtades från Spanien för sedan (under 1500) färdas till musik centret i Italien och (under 1570) färdas också till Portugal och Tyskland. Men sedan när barnen som hade kastreras blev vuxna så sökte dem efter sina föräldrar för sedan döda dem. Kastren kunde inte få barn det är nog en av orsakerna de sökte efter sina föräldrar för att döda dem.
Bieffekt på dem som är Kastren:
• Passerade ej vanligt målbrott
• Bröstkorgen blev större och halsen blev ovanlig lång
• Kroppen blev mer kvinnlig
• Äldre blev klumpiga och fick skadat centralt nervsystem
• Dålig syn
• Svårt att uttala R
• Slöhet
• ViljesvaghetRenässansen (1400-1700): Är när man gick från den äldre medeltiden till den nyare och mer moderna tiden. I konsten värld målade man mer realistiska bilder som mer människokroppar som och perspektiv i rum och natur. Och man blev mer intresserad av naturvetenskap och upptäck resor till andra kontinenter som låg bortom haven. Man säger att renässansen är pånyttfödelse för på medeltiden trodde alla att allt skulle bli sämre och sämre men den nya auran gjorde så att människor blev mer positiv och mer framtids tänkande. Men det var början av 1700-talet som renässansen fick sitt namn. Under denna tid så kunde man bli protestant. För Martin Luther införde nya läror så att kyrkan fick mindre makt i många länder. Och det var kung Gustav Vasa som införde detta i Sverige 1527 för att han tyckte kyrkan också hade för mycket makt. Men kyrkan ville få stopp på protestantismen med olika reformer och propaganda. Det här kallades för Motreformation. Och motreformationen började med ett tridentinska kyrkomöten från 1545-1563. De kom fram till att Palestrina för en förändring för musik i kyrkorna. Medan oratoriet blev kyrkomusik och lära för den katolska kyrkan. Oratoriet var en slags modernare stil inom kyrkan och de skulle locka mer till den katolska kyrkan. ¨

Sverige: Gustav Vasa söner försökte få mer modernare musik och mer likt de andra länderna i Europa och bli ett modernt land inom musikens värld. Så dem bestämde att importera olika instrument och musiker från andra delar av Europa. Kungens spelemän (hovkapellet) grundades 1526. Den kungliga musiken hade många genrer och delades in så här:

• Representation, Signalmusik och de instrument man använde till detta var trumpeter/pukor och flöjter/trummor
• Dans instrument till dansen var gamba/fiol, luta, harpa, klavikord osv.
• Kyrkomusik. Instrument sång, orgel, trombon och sinka

Den här sortens musik spelades oftast i Stockholm och Uppsala. Men i senare tid så blev bröderna uppdelade i olika d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medeltid och Renässansen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-26]   Medeltid och Renässansen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9500 [2021-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×