Straff, brott & lagar

6 röster
11285 visningar
uppladdat: 2008-03-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under 1700-talet spreds nya rättsidéer särskilt inom straffrätten och processrätten som är domstolen. Under 1600-talet användes det tortyr allmänt för att tvinga den som hade blivit dömd till skyldig att erkänna. Om brottslingen erkände sina synder så hade man större möjligheter att slippa undan straff. Det fanns en man vid namn Voltaire som ville avskaffa tortyren och han lyckades med detta, han lyckades avskaffa tortyren i många länder under 1700-talet. Man sa att det var gud som skrev lagarna men detta ändrades så att det var folket som skrev lagarna i stället. Man skrev ner lagen för att komma ihåg vad som var lagligt och olagligt.
En man vid namn Cesare Beccaria tyckte att dödsstraffen inte var för avskräckande så man fick istället livstids hårt straffarbete och han tyckte att det var mycket bättre än döden.
Straff var till för att avtjänas direkt, villkorlig dom kom till Sverige 1906.
Bestraffningar utfördes på tre olika sätt; Dödsstraffet, skamstraff och böter, eller blev man tillkännagiven som landförvisad eller fredlös. Även kyrkan kunde dela ut straff i form av botgöring eller bannlysning.
På 1800 – talet kom fängelser, innan dess kunde det i sällsynta fall förekoma att människor dömdes till inlåsning i torn, eller i en källare med vatten och bröd som enda föda.
Förr i tiden kunde människor dömas till en mängd olika företeelser.
Många av brotten på 1800-talet var brott mot kyrkan, det vill säga att man haft öppet i sin handelsbod på en helgdag så ansågs detta vara ett sabbats brott, det kunde också anses som en förolämpning att inte delta i kyrkliga ceremonier.
Straffen förr i tiden var helt klart till för att avskräcka människor och hålla ordning och reda, därför så förekom inga former av ringa brott, hade någon stulit för att de annars skulle svälta ihjäl så var detta ändå stöld. Enda gången brott graderades var vid dråp och mord, detta skiljde man på då mord ansågs vara mycket allvarligare.
Om någon dömdes för samma brott, nu exempelvis stöld, mer än 3 ggr, blev straffet istället döden.
Ända in till början av 1800-talet så ägde avrättningarna rum på torg eller andra allmänna ställen, och detta ansågs nästan som en högtid där alla gamla som unga, män som kvinnor skulle samlas och bevittna avrättningen. Under denna tid trodde man också att om man fick lite blod efter den avrättade så kunde detta bota sjukdomar som epilepsi, då kallad ”Fallandesjukan”.
Sveriges sista avrättning ägde rum så sent som den 23/11 1910 då avrättades kyparen Johan Alfred Andersson-Ander 37 år gammal. Han var dömd för rånmord på en växelkassörska i Stockholm. Det var enda gången som en giljotin användes i Sverige. Och 1921 avskaffades dödsstraffet i Sverige helt.
Att ta självmord var brottsligt och de som åstadkom det fick inte begravas på kyrkogården utan grävdes som regel ner på galgbacken.
Från USA kom under 1800-talet två olika fängelsesystem som byggde på isolering av fångar. Allt för ofta kom småbusar dit och blev utbildade till hårdföra kriminella av andra interner, så Philladelphiasystemet byggde på att fången isolerades i en cell men bibeln som enda sällskap och besöktes endast av en präst. Idéerna var att fången skulle omvändas och tänka på ett annat sätt. Nu lyckades detta sällan då fångarna ofta blev galna av isoleringen i cellen. Auburnsystemet byggde också på isolation men under arbetsformer skulle fången arbeta i tysthet hela dagen och fritid och natt spenderades i en cell isolerad från andra fångar. När dessa system kom till Europa ändrades de så att fången belönades för gott uppförande genom att få träffa och prata med andra fångar.
Det har inte skett så stora förändringar om man jämför nu och för 150 år sedan. Dödsstraffet är avskaffat i Sverige.
Där man fortfarande har dödstraff idag, t ex vissa delstater i USA så har man också slutat med att ha avrättningar på torg och allmänna platser för länge sedan.
Idag har vi inte dödstraff i Sverige. Förr tänkte man inte tanken att människan kunde ändra sig med hjälp av vård och därför hade man dödstraff. Idag har vi en helt annan syn på straff då det inte bara är en form av bestraffning utan också vård. Man försöker hjälpa den dömde med hjälp av bl. a. psykriatisk vård. Vi har inte de typer av bestraffning som spottpåle och skampåle idag.Vi vårdar istället våra fångar för att de ska kunna återanpassa sig till samhället.
Det är inte bara straffen som har ändrats, även lagarna och brotten har förändrats. Förr i tiden kunde man bli dömd för brott som idag inte klassas som ett brott. T. ex. kunde man bli dömd för aga, att slå till någon, vilket man inte kan idag. Likadant vad det gällde äktenskapsbrott. Om du varit otrogen så kunde du bli dömd för äktenskapsbrott. Den typen av lagar existerar inte heller idag. På senare år har det tillkommit fler regler och lagar och det innebär att det finns mycket mer att bryta mot, samtidigt som straffen har blivit mildare och består mer utav vård.
När du misstänks för brott i Sverige idag så genomgår man en rättspsykriatisk undersökning och på så vis kan man få psykritaisk vård istället för fängelse. Detta endast om läkarna anser att du lider av någon sort av psykisk sjukdom. Denna typen av straff kritiseras ofta och diskuteras gärna.
Själva tycker vi att det är lite konstigt, ibland är man inte helt säker på att den dömde är sjuk och vi t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Straff, brott & lagar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-20]   Straff, brott & lagar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9503 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×