Missbruk och dess påverkan på samhället

23 röster
40089 visningar
uppladdat: 2008-03-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning
Inledning
Syfte
Frågeställning
Metod
Arbetet
Källförteckning

Inledning

Missbruk av alkohol, tobak och narkotika är inte bara nutids problem. Problemet existerade i flera kulturer för länge sedan. Som exempel kan jag nämna vikingar som intog flugsvamp eller ryska bönder som drack nästan ren sprit.
Varför gör man detta? Det anses att olika medel kan lindra psykiskt eller fysiskt obehag eller ge någon form av lyckokänsla. Men detta har sitt pris, nämligen att man börjar använda medlet överdrivet och skadar sig själv samt andra personer.
Alltså, missbruk är inte ens ensak utan berör hela samhället.

Syfte

Syfte med mitt arbete är att få en inblick i hur påverkar alkohol, tobak och narkotika samhället i olika sfärer och hur skadligt det är .

Frågeställning

Frågor som berör temat:
Nutidens situation i Sverige
Sveriges narkotikapolitik
Missbruk, hälsa och ekonomi
Missbruk och brottsligheten

Metod
Jag undersöker med hjälp av olika källor de frågorna jag har ställt och drar slutsatser om påverkan på hela samhället.

Arbetet
Nutidens situation i Sverige
Data från Socialstyrelsen visar att i Sverige ca 26 000 personer har ett tungt narkotikamissbruk. 25 % av dem är i Stockholm. Ungefär 8 000 är heroinberoende. Ungefär 0,5% av den vuxna befolkningen har ett problematiskt narkotikamissbruk.
Enligt rapporten från Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning ( CAN ) tyder låga narkotikapriser och ökade beslag på ökat missbruk i Sverige.
Sedan 1988 rapporteras lokala narkotikapriser till CAN.
För att kunna jämföra prisutvecklingen korrigeras informationen med hänsyn till konsumentprisindex.
CAN uppger följande narkotikapriser:

hasch-80 kr per gram ( intervall 60-100 kr),
amfetamin- 250 kr per gram ( 150-400 kr),
brunt heroin- 1 200 kr per gram ( 500 -2 500 kr),
kokain- 800 kr per gram ( 400 - 1 000kr).

Och från år 2000 samlar CAN informationen om mer sällsynta droger som:

LSD- 60 kr per tripp,
kat- 250 kr per knippa,
ecstasy- 100 kr per tablett,
GHB- 30 kr per centiliter.
Beslaget har ökat två till fyra gånger under sista fyra åren. Det betyder inte att tullen och polisen jobbar effektivare utan att det är ökning av inflöde i landet. Samtidigt tyder låga priser på att narkotika har blivit mer tillgängliga.
Men det finns statistik som visar att konsumtionen av narkotika bland ungdomar i årskurs nio har minskat från 10 % år 2001 till 7 % år 2005.
År 1946 gjordes den första undersökningen om rökningen bland befolkningen i Sverige. Då rökte 50 % av männen och 9 % av kvinnorna.
År 1963 var det 49 % av männen och 23 % av kvinnorna. 1977: 41 % av männen , 32 % av kvinnorna.
Från 1980 infördes det årliga mätningar av andelen rökare. Mätningen år 2005 visade att det röker 14 % av männen och 18 % av kvinnorna. Nu det finns ca 1,2 miljoner rökare i Sverige.
Det sägs att ca 10 % av befolkningen är alkoholister och 90 % av vuxna konsumerar alkohol. Men det är svårt att precisera antalet. Undersökningen visar att alkoholister som ses utomhus utgör bara 3 % av alla alkoholister.
Enligt statistiken från CAN finns det 300 000 alkoholmissbrukare varav 50 000- 100 000 är alkoholister.
Siffrorna kom från slutet av 1970-talet och det är okänd hur det beräknades. Det finns skillnaden i antalet manliga och kvinnliga missbrukare. CAN nämner 10 % för männen och mellan 1% till 6 % för kvinnorna.
Alkoholförsäljningen i 1940-talet ökade från 4,1 liter alkohol per invånare 15 år och äldre till 7,7 liter år 1976. Sedan minskade den till 6,5 liter 2001. Det gäller registrerad alkohol. Enligt en rapport av SoRAD utgör oregistrerad alkohol 30 % och då utgör alkoholkonsumtionen år 2001 9,2 liter per person.
Statistik som visar att tillgängligheten av alkohol har ökat :
Öppettider på Systembolaget, timmar i veckan per
10 000 invånare
1999 - 22.09 2005 - 24.83
Antal serveringstillstånd per 10 000 invånare
1999 - 12.58 2005 - 14.06
Siffrorna visar att missbruket är stort seriöst problem som påverkar samhället i ekonomiska och sociala frågor.

Sveriges narkotikapolitik

Allt bruk av narkotika som inte hör till medicin betraktas som missbruk. Man gör ingen skillnad mellan preparat eller sätt att använda dem. I sin definition av missbruk följer Sverige the Single Convention från 1961 där missbruk beskrivs som ett hot mot samhällets välfärd. År 1978 beslöt riksdagen att narkotika inte passade in i det svenska samhället och då narkotikapolitiken blev hårdare.
Tvångsvård för narkomaner började 1982. År 1984 satte riksdagen målet att skapa ett narkotikafritt samhälle. Detta ledde till andra målet - att bekämpa tillgång av narkotika. Aktionsprogrammet under ledning av regeringen förstärktes också. Starkt internationellt samarbete började för att stoppa inflöde av narkotika i landet.
Svenska staten är i högsta grad inblandad i kontroll över alkohol- och narkotikamissbruk. Politiken är inriktad att skära av tillgång till narkotika och begränsa möjlighet att köpa tobak och alkohol samt att få missbrukare att få behandling. Missbrukare ses som offer som behöver behandlas.
2002- 2005 har regeringen satsat över 400 miljoner kronor i förebyggande arbete, forskning, vård och tillgångsbegränsning. För att förebygga narkotika- och alkoholrelaterade problem investerade staten flera miljarder. Den årliga kostnaden för missbruket är omkring 140 miljarder kronor varav ca 10 miljarder svarar för narkotikamissbruk.
Informationsfrågan har blivit ytterst viktig. I januari 1969 inrättades ett statligt samarbetsorgan för bekämpningen av narkotikamissbruk. Första uppgiften var att samla informationen om narkotika.
Socialtjänsten, landstinget och psykiatri ansvarar för vården.

Missbruk , hälsa och ekonomi

Tobak, alkohol och narkotika orsakar olika sjukdomar och tidig död. Varje år dör ca 6 400 människor i sjukdomar som orsakats av aktiv rökningen och 500 dör på grund av passiv rökning. Flesta av dem avlider i kärl- och hjärtsjukdomar. Hjärtinfarkter hos dem som är yngre än 50 år i 80 % beror på rökningen. De som får artärförträngningar i benen var i 90 % rökare. Rökningen ökar dödrisken tre gånger. Den framkallar cancersjukdomar. 80 % av lungcancer beror på rökningen. Kolmonoxiden från cigaretterna är farlig för foster och orsakar missfall i 50 %.

Alkoholdrickande är orsak för död mellan 5 000 till 7 000 personer varje år. En femtedel av dem som får akutsjukvården har alkoholproblem. I psykiatriska sjukvården utgör andel av patienter med alkoholproblem 40 %.
Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn är man i riskzonen för svåra alkoholskador. Hjärnskador är vanliga och första symptom är minnesluckor. Man får balanssvårigheter och kan inte samordna muskelrörelser.
Alla organ, nervsystemet, skeletten påverkas på ett negativt sätt. Dricker man under graviditeten är risken för fosterskador stor.
Berusning på arbetstid är orsaken till arbetsplatsolyckor och trafikolyckor.
En tredjedel av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet. 80% av alla som drunknar har druckit alkohol.

Statistiken visar att år 1990 dog av narkotika 200 personer men 2003 blev det dubbelt så många, ca 400.
Narkomani leder till allvarliga skador och stora medicinska konsekvenser för missbrukare. Själva injiceringen är riskfaktor för smitta med HIV och hepatit. Det kan också framkalla leverskador, infektioner i hjärtvävnader och stelkramp. Långvarigt missbruk leder till depressionen och som följden till självmord. Ofta utvecklas det kvarstående psykotiska symtom och olika former av försämrade tankefunktioner, t ex vid bruk av cannabis försämras korttidsminnet och logiskt tänkande. Man har svårt att lära sig nya saker och arbeta koncentrerat. Hormonbalansen påverkas och det hindrar till normal fysisk utveckling hos ungdomar.

Sjukvård och minskad produktion på grund av missbruk kostar svenska samhället många miljarder kronor varje år. Samhällskostnad för alkoholism var beräknad mer än 100 miljarder kronor år 1990. Narkomani kostar samhället 21 miljoner kronor per dag (nästan 7, 7 miljarder per år). Ungefär 26 miljarder utgör kostnaden för rökning. Det visar rapporten år 2001 ”Rökning - produktionsbortfall och sjukvårdkostnader" från Lunds Universitets Centrum för Hälsoekonomi. Med produktionsbortfall menas sjukskrivningar, förtidspensioneringar och dödsfall som påverkar produktionen.

Missbruk och brottsligheten

Det finns ett tydligt samband mellan missbruk och brottslighet. Att använda eller sälja narkotika är brott och drygt 5 % av alla brott är mot narkotikastrafflagen. Det tar inte särskilt lång tid för dem som döms för mängdbrott att återfalla i ny brottslighet. Flesta av dem är missbrukare. Enligt Kriminalvårdsverket är 60 % av alla interner på fängelserna narkomaner. Nästan hälften av dem har aldrig fått behandling. En av orsakerna som får en att begå ett brott är finansiering av droger. Det finns även begreppet ”narkotikabrott” som betyder olika kriminaliserade handlingar. De vanligaste är bruk och innehav av narkotika och de utgör nästan hälften av alla anmälda narkotikabrotten i Sverige. Andra brott är överlåtelse, tillverkning och smuggling av narkotika. Att medverka till narkotikabrott är också olagligt.
Regeringen har beslutat att narkotikabrott ska prioriteras. Det finns narkotikagrupper på alla polismyndigheter och grupperna jobbar på olika sätt, till exempel gatugrupper som arbetar med spaning. Andra jobbar med att följa upp tips. Tullen prioriterar också narkotikabrott och kontrollerar människor och transport som kommer in i Sverige. Kontrollen görs både slumpmässigt och riktat.
Problemet är att det är svårt att uppskatta antalet av narkotikabrott för att de inte anmäls utan upptäckts av myndigheterna. Men jämfört med 80-talet har antalet anmälda brott ökat och det betyder att mörkertalet av narkotikabrott har minskat. De flesta anmälda brott klaras upp. I genomsnitt utgör de 80 % av det hela antalet. De som är lättaste att klara upp är innehav och bruk.
Man kan straffas från böter till tio års fängelse. I sista tio år ökade antalet av dem som döms till fängelse men det är svårt att säga vad det beror på: ökningen av grova narkotikabrott eller mer stränga straffen.
De som begår narkotikabro...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Missbruk och dess påverkan på samhället

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    Dålig statistik - Anonyma Alko

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-20]   Missbruk och dess påverkan på samhället
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9505 [2024-04-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×