Frukter

1 röster
11064 visningar
uppladdat: 2008-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Apelsin är en art i släkte citrusfrukter inom familj vinruteväxter. Det är ett litet, ständigt grönt träd med blad som har vingade skaft. Blommorna är stora, väldoftande och vita. Frukten/bäret (apelsinenen) är syrlig till söt och mycket C-vitaminrik. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar. Växten anses härstamma från Kina och Bortre Indien och kom till Europa i slutet av 1400-talet tyskans kinaäpple. Odlas främst i Medelhavsländerna, Syd- och Central­amerika, Florida, Kalifornien och Australien. De många apelsinsorterna kan indelas i blonda apelsiner (gult kött) och blodapelsiner (rosarött kött). Det finns även sura apelsiner, dvs. pomeranser. Frukten, som skördas mogen, äts gärna naturell, eller används till marmelad och juice i stor omfattning. Fungerar ofta som smaksättare av mat eller i efterrätter och till likörer. Ytterskalet rivs och används som krydda. Från skilda delar av trädet framställs olika eteriska oljor. Förvaras svalt, 2-5 grader. Hållbar 2-3 veckor. 1-2 vid 20 grader. Juice: En apelsin ger 0,7-1 dl juice.

Ananas är en av fem arter i släkte ananas, tillhörande familj ananasväxter. Det är en ca 1 m hög ört, med långa, hårda, svärdlika blad. I dess mitt växer det upp en stjälk som i toppen utvecklar en vacker, blåröd blom­ställning och gula stödblad. Varje blomma bildar ett bär, som växer ihop med övriga bär och stödbladen, varvid den "falska frukten" bildas. Frukten liknar en stor kotte. Arten härstammar från det tropiska Brasilien. Columbus upptäckte arten på ön Guadeloupe 1493.De olika ananassorterna har olika färg i gult, rött, blått eller svart. Fruktköttet är gult och mycket saftigt. Den är smakrikt sötsyrlig. Konserverad är kraftigt söt i smaken. Merparten av skörden konserveras eller pressas till juice. En mindre del äts som dessert, i sallader, pålägg på pizza, till kött, eller i grytor. Av ananas kan man tillverka vin. Skal och den inre hjärtstocken skärs bort. Säsong: Året om. Förvaras svalt 8-12°C. Kort hållbarhet.

Sorter:
Miniananas liknar i mycket dess storebror ananas. Säsong: Året om. Dock mindre vanlig i butik. Förvaras svalt 8-12°C. Kort hållbarhet.

Carambola är en art i familj harsyreväxter och alltså en biologiskt avlägsen släkting till vår vitsippelika harsyra. Detta är dock ett ca 10 m högt träd med parbladiga blad och små ljusröda blommor i bukettformation. Den växer i tropiska områden med ursprung från Indonesien där den växer vild. Frukten, som är avlång och stjärnformad om den skivas, kan bli 2 dm lång. Den är gul-grön och något genomskinlig. Frukten är mycket saftigt och smakrik. Vissa är sura, andra söta och smaken påminner, dels om krusbär, dels om rabarber. Frukten skalas inte. Carambola äts som dessert naturell, skurna i skivor. De är dekorativa som garnityr på bakverk och smörgåsar, i drinkar och bål. Man kan också putsa mässing med dem. Säsong: Hela året. Förvaras svalt 8-12°C.

Cherimoya är en art i familj cherimoyaväxter, med ursprung från Perus höglänta tropiska områden. Namnet betyder "kallt frö". Efter upptäckten av Amerika spreds cherimoyan till andra delar av världen bl.a. till Medel­havsområdet. Det är ett ca 8 m högt träd med ovala blad och gröngula till gulvita, väldoftande blommor. Frukten, som är droppformat och mattgrön, består av många sammanväxta små frukter, vilket ger ytan ett fjälligt, tallkottsliknande utseende. Vanligen stor som en apelsin, men kan anta kokosnötsstorlek. Fruktköttet ska vara vitt eller lätt gråaktigt och ha krämig konsistens. En mogen frukts konsistens kan jämföras med ett moget päron. Inbäddat i köttet finns mörka kärnor. Köttet är smakrikt, påminnande om ananas, banan, mango eller päron. Frukten äts naturell som dessert. Serveras skalad, eller i skal, med annan frukt eller glass. Kan mosas till sås, blandas med grädde och annan frukt. Säsong: Hela året. Förvaras svalt 12-14 grader. Kort hållbarhet.

Dadel är frukten från dadelpalmen, som är en art i släkte palmer. Det är ett 20 m högt träd med halvmetern tjock, elastisk och skrovlig stam. Trädkronan består av 40-talet långa blad. Den är tvåkönad och har 1000-tals små vitgula hanblommor och 100-tals grönvita honblommor. Dadlar växer i torrt, subtropiskt klimat och är känd som föda i flera 1000-tals år. Frukten/bäret sitter i klasar som tillsammans kan väga 50 kg. Varje träd kan bära åtta sådana fruktställningar. Frukten är avlång, upp till 8 cm lång och innehåller en långsmal kärna. Färsk dadel är ljusgul, som vartefter den torkar blir ljusbrun till brunsvart med blankt skal. Köttet är mjukt, sött och smakrikt. Torkade är mycket sötare och innehåller ca 70 % kolhydrater, främst invertsocker. Dadel äts färsk eller torkad som snacks, i fruktsallad och t.ex. i filmjölk. Frukten pressas till dadelkakor ,som tjänar som färdkost i karavantågen. Säsong: Året om. Färsk är dock svår att finna i Sverige. Förvaras: Svalt.

Feijoa är en art i familj myrtenväxter och släkt med guava. Det är en buske eller ett litet träd, och den kan bli 5 m högt. Bladen är mörkgröna på ovansidan och vitt filtludna under. De stora blommorna har vita kronblad med röd anstrykning och skarpt vinröda ståndare. Härkomst Sydamerika, men odlas på många andra håll bl.a. i södra Asien, på Nya Zeeland, i USA och Israel. Den mörkgröna frukten är äggformig, 5-8 cm lång. Frukt­köttet är vitgult, mjukt geléartat med många små vita kärnor som kan ätas. Skalet äts inte. Smaken är intensiv, sötsyrlig, nästan parfymerad. Även kronbladen kan ätas t.ex. i sallad.Frukten används färsk som dessert, eller till marmelad och sylt, samt till kompott.
Säsong Hela året. Förvaras 8-12 grader.

Kiwano är en art i släkte gurkor inom familj gurkväxter, dvs. nära biologiskt släkt med gurka och melon. Det är en klättrande eller krypande ört med handflikiga blad. Den har blekgula ganska stora blommor. Arten hör hemma i Afrikas tropiska och subtropiska trakter.Frukten är ca 10 cm lång, vanligen gul med orangea inslag, men kan även vara röd eller orange. Skalet är hårt och grovt taggigt. Fruktköttet är glansigt grönt, saftigt med många mörkare halvhårda och ätbara kärnor, ungefär som kärnhuset i en gurka.Smaken är milt syrlig, liknande vissa passionsfrukter. Innanmätet skedas ur och äts naturellt, blandas i frukt­sallad, passar i räkcocktail, eller används som smaksättare i desserter, såser etc. Skivad kiwano är dekorativt på en desserttallrik.Säsong: Året om, fast sällsynt i vanliga butiker. Förvaras svalt 10-15 grader. Kort hållbarhet.

Litchi är en art och släkte inom kinesträdsväxter. Det är ett buskartat ständigt grönt träd upp till 10 m högt. Bladen är läderartade och gröna, de små blommorna är gulgröna. Litchi har sitt ursprung i Kina, där det är en av de äldsta kulturväxterna.Frukten är rosa-röd på trädet för att övergå i brunt efter skörd. Det är små rundovala frukter med knottrigt, torrt skal, och med en ganska stor, hård kärna i mitten. Fruktköttet är mjölkvitt, ganska fast och saftigt. Frukten har söt smak påminnande om muskatvin. Litchi äts naturell som dessert, eller som juice. Konserverad litchi, som är mycket söt, är vanlig på kinarestauranger. Fungerar utmärkt till starka asiatiska rätter, för att mot­verka kryddorna. Skala Litchi på samma sätt som ett kokt ägg. Säsong: Hela året. Förvaras kallt i kylskåp.

Fingercitron är en släkting till vår vanliga citron. Unga exemplar smakar som citron och kan användas som sådan. Plantan är en taggig buske som kan bli 5 m hög och växer i höglänt terräng i Sydostasien (Malaysia). Frukten, som blir 10-20 cm lång och 5-8 cm bred, är grön som ung och skiftar mot gult som mogen och avger en behaglig doft när den torkar. Fruktens ena ände delar sig liknande fingrar. Den har kallats Buddhas fingrar och pga. av viss religiös innebörd är den förhållandevis dyr och något överreklamerad som frukt i Sydostasien. Frukten anses även ha medicinsk verkan.


Päron (Pryos) är ett släkte tillhörande familj rosväxter, med ca 20 lövfällande arter, i huvudsak träd. Efter blomningen på senvåren utvecklas en saftig frukt av äppeltyp, vilken vanligen är "päronformad". Intressant ur matsynpunkt är arten päron som är stamfadern till de flesta ätpäron som vi är bekanta med, samt japanska päron-sandpäron , likaså med 100-tals underarter. Därutöver finns flera arter som är prydnadsväxter. Päron växer och odlas i större delen av världen utom i tropikerna. Fynd från centraleuropeisk yngre stenålder visar att frukt från vildpäron användes som föda. I Italien var päronodling utbredd under 200-talet. Päron förekom i Sverige under 1500-talet vanligen insyltade eller torkade och troligtvis importerade. Päron äts vanligen naturell, eller tillredd i någon efterrätt. Päron är en vanlig frukt på ostbrickor. Av päron görs även päronbrännvin. Förvaras svalt. Lagringstid sortberoende. Kort hållbarhet.



Pomelo är benämningen på vissa sorter av pompelmus, ett namn som ibland också används om grapefrukt. Det är en päronformad stor frukt, 20-25 cm i diameter, med tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Mellan klyftorna finns hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Frisk och söt smak påminnande om grapefrukt, men är inte så besk. Pomelo äts naturell, används i sallader och till marmelad.Blod­pomelo har rött fruktkött, frisk, söt smak utan beska.Säsong: November - mars. Förvaras helst svalt 10-15 grader,Hållbarhet 2-6 veckor. I rumstemperatur 20 grader cirka 1-2 veckor.


Grapefrukt är en art i släkte citrus tillhörande familj vinruteväxter. Den är inte känd i vilt tillstånd och dess ursprung är osäkert. Eventuellt är det en variant av arten pompelmus, eller en hybrid av pompelmus och apelsin. Den omnämns i slutet av 1700-talet, som en frukt i Puerto Rico, Barbados, Jamaica. Namnet "druvfrukt" lär komma från att frukten växer i klasar liksom vindruvor.Det är ett 10-15 m högt träd, bladen är stora o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frukter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-21]   Frukter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9506 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×