Hiroshima och Ngasaki

5 röster
19233 visningar
uppladdat: 2008-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågor

1 Vad hände i Hiroshima och Nagasaki?
2 Varför sprängde USA atombomb på Hiroshima och Nagasaki?
3 Varför just Hiroshima och Nagasaki?

Inledning

Mitt arbete ska handla om atombomber som USA fällde över Hiroshima och Nagasaki. Jag ska berätta om vad som hände där och vad det fick för förföljelse. Jag valde just detta ämne för att jag tyckte det var intressant att jobba med något som händer första gången i historien.
För att få fakta har jag varit till biblioteket & lånat lite böcker och sökt på nationalencyklopedin. Sedan läste jag boken och skrev anteckningar från boken. Med hjälp av anteckningar skrev jag mitt arbete.

Vad hände i Hiroshima och Nagasaki?

Den 6 augusti 1945, sprängdes den första atombomben på den Japanska staden Hiroshima. Det var USA med de allierade som sprängde bomben. Klockan 02:45 lokala tid (Japan) lyfte ett bombplan av typen B-29 från Tinianön i USA. I bombplanet ’Enola Gay’, smeknamn till planet, fanns det atombomben ’Little Boy.’ Den var världens första atombomb och den skulle sprängas den dagen. Planets överste var Paul W Tibbets. Han visste inte mycket om vad som pågick men visste bara att det var ett viktigt uppdrag för USA som han skulle göra.

Det var inte bara Enola Gay som skulle till Hiroshima utan tre planer gick i förväg för att berätta om väderförhållandet medens två följde med till målet. Japan hade inget luftförsvar. Väder var bra i Hiroshima och 08:14 gav de order för besättning. Den dagen fanns det 320 000 människor i staden. 08:15 var de framme vid nollpunkten och 08:16 exploderade bomben över Hiroshima. Gatorna var fyllda med folk. Människor gick eller åkte till jobbet, skolflickor var också ute för att bygga brandgator och soldater tränade utomhus.

Bomben sprängdes i tre olika steg. Först blev det en starkt ljussken från explosion som var lika starkt som tusen solar. Hettan och ljuset dödades tusentals människor på mindre än en sekund. Människor brändes till aska och det vara bara skugga som blev klar på väggen. Sen blev det ett stort svampmoln som följdes med en tryckvåg som förstördes byggnader. Atombomben förstördes 10km brett område av staden. 80 000 människor dog direkt på mindre än en sekund men vid slutet av 1945 talet så kom fakta att det dog 140 000 människor. Japan kapitulerade inte efter det första atombomben och därför varnade S Truman att en värre skulle ske om inte ni kapitulerade.

Japan vägrade att ge upp och då bestämde USA att de skulle fälla en till bomb över Nagasaki.

Då den 9 augusti 1945 kl 11:02 sprängdes andra atombomben över staden Nagasaki. Bomben hette ”Fat Man”. Bomben skulle först sprängas på Kokura men eftersom det var mycket molnigt så fick de välja mellan att spränga den på Nagasaki eller så att släppa den i havet. De valde att spränga den på Nagasaki. Det var mycket molnigt i Nagasaki också men de sprängde den ändå. Nagasaki är en kuperad stad så tryckvågen fick inte någon bra effekt. Kullarna skyddade större delen av staden från tryckvågen. Minst 35 000 människor dog på en gång. Sen kom fakta att 70 000 dog.

Efter denna händelse så kapitulerade Japan utan villkor på den 15 augusti 1945 strax före kl 12:00.


Varför sprängde USA atombomb på Hiroshima och Nagasaki?

Det stora skälet till varför USA sprängde bomben var det som Japan gjorde i Pearl Harbor. Japan började kriget mellan de och USA med att fälla bomber på USA: s flotta Pearl Harbor i Hawaii för att inte USA skulle hindra de till at bli östra Asiens ledare. Den 7 december 1941 fällde Japan bomber över Pearl Harbor. De sänkte fyra amerikanska slagskepp och dödade cirka 3500 människor. Det var därifrån kriget började mellan dem. Efter denna händelse förklarade USA och Storbritannien kriget mot Japan.

En journalist som var med i flygplanet som skulle fälla atombomb på Nagasaki skrev så här i New York Times: ” Kan man tycka synd om de stackarna som snart ska dö? Inte om man tänker på Pearl Harbor och dödsmarschen på Bataan”. Då kan man veta att det som hände i Pearl Harbor var ett stort skäl till varför USA ville kriga med Japan och varför de använde atombomb.

USA ockuperade ö efter ö som Japan hade ockuperat olagligt. De hade drivit Japanerna tillbaka från ö efter ö och då kom de i själva Japan men där också ville Japanerna kriga på samma sätt som de krigade för varje ö. USA gjorde en bombräd i mars 1945 och då dog det fler personer under 6 timmar i branden i Tokyo än någonsin tidigare i historien i samma korta tid. Men ännu ville inte Japan kapitulera. Det var då den nya presidenten Harry S Truman tänkte – ”Varför behöver våra soldater dö, om det här kriget kan sluta i en dag med en atombomb”. Då bestämde de att de skulle spränga en atombomb över Japan.

Då det andra världskriget började 1939, upptäckte forskarna möjlighet att göra en atombomb. I USA köpte de en skola och byggde en förläggning där 6000 människor: vetenskapsmän, deras familj och tekniker, levde i ett eget samhälle, bevakat av militär, och försökte komma fram med den första atombomben. USA kallade in forskarna från hela Europa. Detta projekt hette Manhattanprojekt.

Varför just Hiroshima och Nagasaki?

Eftersom Japan bombade USA: s flotta ville USA också förstöra deras industristäder. De trodde att Hiroshima var den bästa eftersom den var nästan oskadad och den var även stort. Den låg även i ett platt område så tryckvågen skulle få bättre effekt. Det var en hamnstad och armébas och hade därför en viss betydelse.

De hade ingen särskilt anledning till varför de skulle bomba Nagasaki utom att det var en industristad och hade många industrier. Den valdes ut som ett lämpligt mål i sista minuten.

Sammanfattning: Vad hände i Hiroshima och Nagasaki?

Den 6 augusti 1945, kl 08:16 sprängdes den första atombomben på Hiroshima. I staden fanns det 320 000 människor den dagen. Bomben förstördes ett 10km brett område an Hiroshima och 80 000 människor dog i mindre än en sekund. Vid slutet av 1945 kom fakta att 140 000 människor dog av atombomben.

Efter denna händelse tänkte S Truman att andra världskriget skulle sluta och att Japan skulle kapitulera utan villkor men det gjorde de inte. Och därför sprängdes en till atombomb på Nagasaki på den 9 augusti 1945 kl 11:02. Den dödade minst 35 000 dog strax därefter. Men sen kom fakta att omkring 70 000 människor dog.

Det var allt som hände i Hiroshima och Nagasaki under kriget med USA.

Slutdiskussion

Jag själv tycker synd om de oskyldiga människor som dödades. USA borde inte ha gjort så men på samma sätt tycker jag synd om de 300 000 ungdomar som blev våldtagna av japanska soldater i Asien. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiroshima och Ngasaki

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-01]   Hiroshima och Ngasaki
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9528 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×