Andra världskriget

4 röster
7475 visningar
uppladdat: 2008-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Under andra världskriget fanns flera hundra koncentrationsläger i Tyskland. Till dem skickades miljontals människor, främst judar, till att arbeta sig till döds, torteras och även att delta i olika experiment. Auschwitz-Birkenau var ett koncentrationsläger och även ett förintelseläger. Det var ett utav det största och har även blivit på senare tid det mest kända.

Antisemitism är ett annat ord för hat mot judar och judendomen. I århundraden har judar blivit anklagade av kristna för Jesu död och annan eländighet. I dagens Sverige är nynazister exempel på antisemiter.

2. Hitler hade tre utrikespolitiska mål:
• Anschluss – Att förena alla tysktalande människor i ett enda rike.
• Lebensraum – Att utöka tyskarnas levnadsrum, genom att ta över områden i öst, på slavernas bekostnad.
• Att ta tillbaka allt landområde som tyskarna hade förlorat i versaillesfördraget efter första världskriget.

Genom att starta andra världskriget kunde han nå sina mål. Han tog bland annat över Tjeckoslovakien och införde allmän värnplikt. Österrike anslöts också. Utrotningen av judarna gjorde att tyskarna fick större levnadsrum.

3. Det tre olika allianserna:
• Stålpakten – Italien och Tyskland
• Axelmakterna – Tyskland, Italien och Japan
• Alliansen – Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen

4. År 1939 slöt Tyskland och Sovjetunionen en pakt. Pakten kallades för Molotov-Ribbentroppakten efter ländernas utrikesministrars namn. Pakten innebar att de inte skulle attackera varandra, men det var också en hemlig uppdelning av östra Europa. Pakten var en överraskning för många, eftersom Tyskland ogillade kommunister. Hitler gjorde denna pakt för att slippa kriga i både öst och väst. Hitler bröt pakten år 1941 i ”Operation Barbarossa”.

5. Tyskland anföll Danmark och Norge år 1940. Tyskarna ockuperade Norge för att kunna kontrollera järnmalmtransporterna från Sverige. Norge gjorde motstånd och krig mellan länderna höll på i 62 dagar innan Norge gav upp. Tyskland ville ockupera Danmark för att säkra järnmalmtransporterna ytterligare. Danmark gjorde inget motstånd.

Skillnaden mellan Danmark och Norges roll i kriget var att Norge gjorde motstånd och var med i kriget, medan Danmark inte gjorde något motstånd alls och lät sig ockuperas. Många norska handelsfartyg slöt sig dessutom till Storbritannien efter dess ockupation. Sammanfattningsvis var Norge mer aktivt i kriget till skillnad från Danmark.

6. Permittenttrafiken var frakten av tyska permissionssoldater och krigsmateriel med järnväg genom Sverige. Den pågick under åren 1940-1943. Inställningen till permittenttrafiken ändrades då den svenska regeringen intog en hårdare hållning mot tyskarnas krav och förde en mer förmånlig politik för de allierade.

7. Sverige var ett neutralt land i andra världskriget. Vi lät tyska soldater färdas genom landet och vi hade järnmalm, som Tyskland var i behov av. Detta gjorde att vi inte blev ockuperade av Tyskland. Jag tycker att det var bra att vi hade en neutral inställning. Då behövde vi inte producera onödigt massa vapen och stridsvagnar, och vi sparade många soldaters liv. Vi behövde heller inte bli styrda och kunde koncentrera oss mer på våra egna problem. Visst kan det tyckas vara fegt att vi inte ställde oss upp mot nazismen, men jag tror att vi tjänade mest på det.

8. Krigets vändpunkter:

• Slaget vid: el-Alamein – Tyskland hade stora planer på att attackera mellanöstern med dess stora oljetillgångar. Utanför el-Alamein i Egypten vann britterna en avgörande seger. Tysklands förlust berodde mest på att de hade svårt att transportera saker till soldaterna eftersom Storbritannien sänkte deras skepp.
• Stalingrad: Tyska soldater hejdades i Stalingrad att vandra ner genom Sovjetunionen mot oljetillgångarna. Ryssland gjorde en kniptångsmanöver och omringade en tysk armé. Den armén var tvungen att kapitulera.
• Midwayöarna: Amerikanarna slog sönder den japanska flottan.

9. USA hade byggt upp ett stort försvar i östra Asien. Efter att USA hade erövrat ö efter ö som japanerna hade försvarat ville de besegra Japan en gång för alla. USA: s dåvarande president Harry Truman beslutade att man skulle använda atombomber i kriget mot Japan, eftersom invasionen mot dem bedömdes vara svår och man skulle då också visa USA: s styrka och spara många amerikanska soldaters liv.


2.
Hitler startade Nationalsocialistiska arbetarpartiet. Till en början var det en liten grupp människor som alla var nationalistiska. Han startade också en liten grupp vars syfte var att sabotera andra politiska motrörelser, stormtrupperna SA. Under den här tiden var Tyskland i djup kris. I Versaillesfördraget fick Tyskland en stor skuld att betala till den dåvarande alliansen. För att kunna betala tillbaka skulden tillverkas mer pengar, men detta gjorde att pengarna minskade i värde. Inflation blev skyhög, handeln mellan och inom länderna minskade och arbetslösheten blev enorm. Det var då Hitler kom in som Tysklands räddare. Med hans politik, som syftade på att Versaillesfördraget var orättvist, fick han många tyskar på sin sida. Dessutom var Hitler en mycket bra talare. Han planerade noga sina tal och övertygade många.

Inför riksdagsvalen lade Hitler mycket tid på propaganda med hjälp av Joseph Goebbels. Hans SA-trupper blev till stor nytta för att slå ner partiets motståndare. Trots att han inte fick majoritet ökade hans ställning. Han krävde av Hindenburg att bli regeringschef, som tvingades ge efter. Hitler fortsätter att propagera mot kommunismen och deras växande hot att överta makten. Han startade Gestapo, en nazistisk poliskår, som utövade terror och hot mot sina motståndare. Många utav de ledamöter som röstade emot att han skulle få styra enväldigt mördades. Han tog nu makten helt och utropade sig själv till Fürer för Tyskland.

Sammanfattningsvis kom Hitler till makten genom att använda sig av hot, terror och stark propaganda.

Att detta skedde tror jag mest berodde på att det tyska folket var desperata på att få en lösning på deras stora problem. Att det skulle kunna hända igen är jag tveksam till, inte i Västvärlden i alla fall, med tanke på kunskapen om det förflutna. Bildandet av FN och EU minskar också risken, eftersom deras syfte är till stor del fredsbevarande och att skapa sammanhållning mellan länder. I övriga delar av världen kan situationen vara mer problematisk, där länderna inte är lika välutvecklade. Men även i många utav dessa länder har FN en påverkan.

5.
I Hitlers propaganda menade han att judarna hade skulden till allt ont. De var underlägsna den germanska rasen. Han sa också att judar över hela världen hade skapat sig makt inom affärer och politik och var fientliga mot den germanska rasen. Han påstod att förrädiska tyskar i form av judar hade skrivit på versaillesfördraget efter första världskriget. Det hade lett till Tysklands stora inflation och dess konsekvenser. Det tyska folket lyssnade mer på Hitler än på den dåvarande regeringen. Hans övertygande tal gjorde att folket trodde på honom.

Förföljelser av olika folkgrupper sker fortfarande i vår tid och kommer troligen alltid att fortsätta. Exempel är kriget på Balkan och nynazisterna i Sverige. Men att det kommer bli så stort som det var i Nazityskland kommer det nog aldrig att bli igen. Där var förintelsen välplanerad och organiserad.

Det fanns motståndsrörelser mot nazismen och den judiska förföljelsen bland annat Edelweisspiraterna och Vita Rosen. De propagerade för både våld- och ickevåldsmotstånd mot nazismen. De delade bland a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra världskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-06]   Andra världskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9545 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×