Vincent Van Goghs korta och olyckliga liv

14 röster
24904 visningar
uppladdat: 2008-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Konstnär, Vem skulle inte vilja vara det? Att kunna inspirera människor med bilder som man själv skapat. Känna den där känslan av att man har gjort något som någon annan tycker om. Det är nog många som drömmer om att bli konstnär, Men ytterst få som lyckas. Att vara en konstnär innebär att man har en egen stil, ett eget sätt. Man gör någonting som sticker ut ur mängden.

Det var nog därför jag valde att jobba om Vincent van Gogh. Han har en andelens egen stil, ingen målar/målade som han. Han kanske inte var den bästa konstnären, men om jag kollar på en tavla som han har målat, så ser jag direkt att det är hans tavla. För han målar på ett sätt som är så speciellt. Han har förmågan att måla så att färgerna ser levande ut. Han drar penseln med korta små drag, på så sätt ser man hur färgerna ska vara. Det är svårt att förklara, men hans tavlor är riktigt fina. Vincent levde inte ett lyckligt liv precis. Det är också det som intresserar mej. Hur han levde, varför han var så olycklig. Och hur han dog. Människorna på hans tid tyckte att han var en galning. Men vi i nutiden ser honom som det han verkligen var. Ett geni.

Jag har hittat information genom att söka på Internet, t.ex. Google och Wikipedia. Jag valde dessa metoder för att det är det enklaste och bästa sättet att hitta relevant information. Man kan nog lita på informationen som finns på dessa sidorna, för att man märker att det är en seriös sida. Och den fakta som man hittar är likadan över allt. Och det är också ett tecken på att informationen stämmer.

Syftet med mitt arbete är att jag vill lära mej mer om Vincents komplicerade liv. Jag vill ta reda på vad det var som gjorde han så olycklig. Vincent var konstig men också en mycket intressant person. Jag tror ingen i hela världen riktigt kan komma underfund med vad som pågick i hans tankar. Det är det som fascinerar mej så mycket med hans liv. Att ingen riktigt vet.


Vincent Van Gogh
I staden Groot Zundert på den Holländska landsbygden föddes den 30:e mars år 1853 en pojke som fick namnet Vincent Van Gogh, efter sin ett år äldre dödfödde bror. Hans föräldrar hette Theodorus van Gogh och Anna Cornelia Carbentus. Fyra år senare föddes hans yngre bror Theo som också kom att bli den person som stod han närmast under hela hans livstid. Vincent och han kände varandra väldigt bra, och Theo var förmodligen Vincents enda riktiga vän. Även fast de skiljdes åt i tidiga år så brevväxlade de med varandra ända till Vincents liv tog slut.

Vincents skoltid
Vincent växte upp i sin hemstad, och när han var 11 år började han på internatskolan Zevenbergen där han studerade i två år. Sedan flyttade han till en annan skola där han gick i två år till. Vincent hade en talang utöver det vanliga och hans föräldrar tyckte att det var slöseri på talang om han var tvungen att ha ett vanligt jobb.

Början
När Vincent var 15 år hoppade han av internat skolan och började jobba som kosthandlare på konstfirman Goupil och Cie, i Haag. Några år senare ordnade hans farbror så att han kunde förflyttas till huvudkontoret i London. Där fick han besöka många konstmuseer, man kan nog säga att det var där hans karriär startade, i alla fall hans intresse för konst. Efter att ha tillbringat två år i den engelska huvudstaden så blev han återigen förflyttad, den här gången till konstens egna huvudstad Paris. Efter tre tunga år som konsthandlare i Paris så började Vincent tröttna på sitt arbete och att inte få arbeta med den sortens konst som han älskade. Eftersom Vincent inte trivdes med sitt jobb så började han missköta sin arbetsuppgifter och blev tillslut avskedad. I slutet av mars år 1876 så flyttade han ännu en gång tillbaka till England, Där han arbetade som lärare på olika pojkskolor. När Vincent var 25 år flyttade han till Belgien, för att studera till pastor. Men det fanns ett problem, han hade inlärningssvårigheter. Han var väldigt rädd för att misslyckas, så därför slutade han. Han flyttade hem till sina föräldrar igen. Då inser Vincent att det är konstnär han vill bli, och koncentrerar sig på måleriet. Han besökte Haag och träffade olika konstnärer där. Till slut flyttar han dit och tar konst lektioner för Anton Mauve.


Kärleken
Vincent var en mycket annorlunda person. Därför var det inte många som fattade tycket för honom. Under hans vistelse i England fick han bo hos Mrs Loyer. Där blev han förälskad i hennes dotter. Men tyvärr blev inte hans kärlek besvarad. Sådana saker tärde på hans psyke.
Han blev också förälskad sig i sin kusin Kee Vos - Stricker, men den kärleken blev heller inte besvarad. 1882 träffar Vincent den ensamstående mamman Sien Hoornik som jobbade som modell. Vincent ville gifta sig med henne. Men det blev det inge av. Däremot så höll deras förhållande i ett år. Det var det längsta förhållandet Vincent hade i sitt korta liv. 1883 flyttar Vincent tillbaka till sina föräldrar. Som nu bodde i Nuenen. Där hyr Vincent en ateljé och fortsätter sitt målande. 1884 träffar han en kvinna vid namn Margot Begemann. De skulle gifta sig, men hennes familj satte stopp för de. Vincent var mycket känslosam och full av kärlek, men han hade ingen att älska. Därför gick han ofta på bordell, och han drack massor av alkohol.

Karriären tar fart
År 1885 dör Vincents pappa. Och man kan tro att det var en punkt i livet som Vincent inte skulle klara av, men tvärt om. Det var då hans målar karriär riktigt fick fart. Det var då han målade sin första tavla som ansågs vara ett mästerverk. ”Potatis ätarna” Efter det flyttade Vincent till Paris. Han bodde hos sin Bror Theo. Som jobbade som konsthandlare där. Theo hade mycket kontakter inom konstvärlden, och det hjälpte Vincent väldigt mycket under vistelsen i Paris. Det var just då, under dessa år i den franska huvudstaden som han målade flera av sina främsta verk som till exempel Porträttet på Père Tanguy.


Slutet
Men Paris hade sina dåliga sidor också. Vincent började dricka och röka. Han blev också väldigt deprimerad på hösten och vintern när det var dåligt väder. Under 1887-1888 blev han osams med Theo som inte ville ha Vincent som inneboende hela tiden. Theo var trött på Vincents ständiga depressioner och humörsvängningar. Tillslut flyttade Vincent till staden Arles. Där målade han många av sina mest älskade verk. Vincent blev inspirerad av de fina landskapen i Arles. Han bjöd in Paul Gauguin att bo hos honom. Under en tid gick det bra, men Vincent och Paul kom inte bra överens. De var för olika. Paul var en egoistisk och otrevlig pedant, medan Vincent var impulsiv och mycket känsligare. Då plötsligt en dag, ungefär två månader efter att Paul hade flyttat in, fick Vincent ett riktigt nerv sammanbrott. Han tog ett rakblad och jagade Paul genom staden. Lyckligtvis kommer Paul undan. Istället tar Vincent rakbladet och skär av en bit av sitt vänstra öra. Han tar den blodiga lilla köttbiten och ger den till en prostituerad. Troligtvis var Vincent hemligt förälskad i den här kvinnan. Paul flyttar till Paris, och Vincent blir inlagd på sjukhus. Vincent blir utskriven från sjukhuset, men litet senare flyttar han till mentalsjukhuset i Saint-Remy, för att han har drabbats av hallucinationer. Men han slutar inte att måla. Tvärtom så målar han tavlor som aldrig förr. Men tavlorna har inte längre någon sol. Vincent blir sjukare och sjukare. Han flyttar till ett annat mentalsjukhus, i Auvers. Där målade han över 150 målningar. Men hans nya tavlor visar att han håller på att bli galen. En dag år 1890, säger Vincent att han vill skjuta kråkor, och får därför låna en revolver. Han går ut på fälten, men han struntar i kråkorna. Han lutar sig mot ett träd. Skottet går av, han lyckas dock stappla sig tillbaka till staden där han omedelbart opereras. Vincents bror Theo skyndar sig dit, och är med han de sista timmarna i livet. Klockan 01:30 på morgonen den 30:e juli så är den store galne konstnären Vincent Van Gogh död. Han blev bara 37 år gammal. Theo dog ett halv år senare. Innan han dog hade han sagt ”Jag kan inte rå för att mina målningar inte säljs. Men en dag kommer människor att inse att de är mer värda än färgen på målningar som används för att måla tavlor”. Vincent sålde bara en enda tavla under sitt liv, trots att han målade över 800 verk och gjorde cirka 700 teckningar. Nu är han en av den mest kända konstnären genom tiderna.

Analys
Galning? Kan man kalla honom det? Klart man kan. Om man tänker efter så har nog alla “stora” människor genom tiderna varit lite galen på ett eller annat sätt. Det är det som gör dom unika och speciella.

Det har varit väldigt intressant och spännande att jobba om Vincent Van Gogh. Än fast han bara levde i 37 år så hände det så mycket. Hans liv var helt enkelt väldigt händelserikt. Men han hade också ett väldigt olyckligt liv. Det berodde nog mest på att han inte mådde riktigt bra. Psykiskt sjuk, och deprimerad. Han var nog en ganska speciell människa som var svår att få kontakt med. Det kanske var därför han aldrig hade något längre förhållande, och att hans lillebror Theo var hans enda riktiga vän. Något som ja...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vincent Van Goghs korta och olyckliga liv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-11]   Vincent Van Goghs korta och olyckliga liv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9598 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×