Preventivmedel

1 röster
4478 visningar
uppladdat: 2008-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kondom
Kondomen är det bästa preventivmedlet idag, om den används rätt. Kondomen kan nämligen spricka eller halka av. Av par som använt kondom som preventivmedel blev 2 av 100 kvinnor gravida under ett år, enligt preventivmedel.nu. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och även det enda preventivmedlet för män. Den har ingen hormonpåverkan. Kondomen är väldigt enkel och lättillgänglig. Den kan köpas i nästan alla mataffärer och kiosker och kostar ca 60 kr för ett tiopack. Vissa ungdomsmottagningar ger ut gratis kondomer till ungdomar.


Kombinerade p-piller
Kombinerade p-piller innehåller två olika slags hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). De förhindrar ägglossning och gör sekretet i livmoderkanalen segt och ogenomträngligt för spermierna. Kombinerade p-piller är mycket säkert om kvinnan använder de rätt. Mindre än 1 av 100 kvinnor blir gravida under ett år. Du ska börja ta p-piller första dagen du får mens. Du ska ta p-piller samma tid varje dag. För att få dina p-piller måste du gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut ett recept åt dig. Kombinerade p-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. De minskar menssmärtor och menslängden men det förekommer också biverkningar som humörsvängningar, nedsatt sexlust, huvudvärk och viktökning. De skyddar mot blodbrist, cystor på äggstockarna, och utomkvedshavandeskap (graviditet där fostret utvecklas utanför livmodern) och minskar risken att drabbas av cancer i livmoderslemhinna och äggstockar. Är du en kvinna och röker är kanske detta inget för dig eftersom risken för blodpropp då ökar. Kombinerade p-piller kostar ca 250-700 kronor per år, men i de flesta kommuner är de subventionerade för ungdomar och kostar då ca 60-200 kronor per år.


P-spruta
P-spruta innehåller enbart gulkroppshormon (gestagen). Sprutan tas i låret eller bak skinkan. Du måste gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut ett recept åt dig och injicerar innehållet i p-sprutan. Var tredje månad tar du en injektion. Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna. P-spruta är ett alternativ för dig som inte planerar att skaffa barn den senaste tiden, det kan dröja sex månader innan ägglossningen kommer igång igen. Det ger ett 99 procentigt skydd mot graviditet. Metoden är bekväm och säker men man får vara beredd på biverkningar som, viktökning, minskad sexlust, huvudvärk, humörsvängningar m.m. Det positiva är att mensen minskar eller slutar helt. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. En spruta kostar 70 kr, m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Preventivmedel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-11]   Preventivmedel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9611 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×