EkoLogik

2937 visningar
uppladdat: 2008-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
EkoLogik

“Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realise we cannot eat money”, sa de gamla Cree-indianerna för många år sedan men först nu verkar de utvecklade jordborna börja förstå meningen och agera globalt och förändra sina vanor bland annat när det gäller konsumtion. Jag tycker att det är en av våra viktigaste uppgifter idag att ta hand om jordens och vår egen hälsa.

Enkla folk, som lever beroende av naturen och dess resurser, är medvetna om hur viktig balansen mellan människan och miljön är. De respekterar och vårdar naturen som gör livet möjligt för människan, som skänker rätt mängd sol och regn i rätt tid, därmed bra skörd. Som är kylande skog med rådjur, rena källor och frisk luft. De känner sig beroende av naturens gåvor och tackar den för hälsa, glädje och hem.

Alla våra förfäder var sådana naturmänniskor, men nyfikenhet, vetgirighet, egennytta och maktbegär drev dem i flera tusen år ända till den moderna civilisationens nuvarande tvivel. Om man trodde att man kunde erövra jorden, besegra naturkrafterna och sätta naturen i slaveri för att sedan styra som en tyrann bakom vetenskapens sköld, i överflöd, för evigt, tänkte man fel.

Som en följd av utnyttjandet förstörs naturen och därmed allt som utgör en del i den. Skogsskövling, bekämpningsmedel, utsläpp av CO2 och andra farliga ämnen, utsläpp av giftiga material i jorden, floderna och havet, ökad konsumtion och energibruk men dålig avfallshantering karakteriserar världen av skapandets krona. Jorderosion, växande öknar, översvämningar, jordbävningar, vilda vindar, förorenat vatten, smutsig luft och utrotade djur- och växtarter är följder av människans påverkan på planeten, som är det enda ställe där vi kan leva.

Vi står inför en klimatkatastrof enligt tusentals forskare och professorer, och det talas mycket om det nuförtiden. Vi har löst oräkneliga problem i historien men vi måste inse att vi också har orsakat en hel del nya. Nu är det dags att tänka över världens utveckling, den höga levnadsnivån, den gränslösa komforten och priset, som betalas av oss och våra älskade barn i dag och i morgon. Nu får vi inte begå flera misstag som kan kräva liv.

Likgiltiga och kraftlösa vinkar bara men det har visat sig att undret sker när många små utför något stort tillsammans. Det är sant att en inte kan förändra hela världen, men hela världen kan förenas och agera som en. Det räcker inte att förändra en sak i vårt liv, men allt börjar någonstans och har chansen att växa sig stort. Det första steget kan till exempel bli att tänka ekologiskt, eftersom konsumtion påverkar produktion, som står för den största delen av miljöföroreningen.

Det ekologiska jordbruket utnyttjar resurser som finns på platsen, föredrar naturliga metoder och sparar därmed energi. Det används inga kemikalier, konstgödsel, bekämpningsmedel eller riskfulla genmodifierade organismer. I stället producerar bönderna foder till sina djur och gödslar med deras gödsel samt växtrester, odlar klöver för att fånga luftens kväve och göra det åtkomligt för växterna. Eftersom det inte sprutas bekämpningsmedel på gårdarna finns det en naturlig balans med rikt djurliv, där nyckelpigor och fåglar hjälper mot löss respektive maskar. Ett stort antal humlor, fjärilar, till och med fågelarter, som troddes vara utrotade, iakttas på ekologiska odlingar.

Det är ett paradis där alla mår bra: jordkvalitén är utmärkt, vattnet är friskt, människorna slipper jobba med farliga ämnen, djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation, det vill säga ett lyckligt liv, och glada hönor producerar många ägg. De ekologiska frukterna och grönsakerna mognar i naturlig takt, blir riktigt nyttiga, godare och mer näringsrika än de kommersiella varianterna.

Förutom detta sätts höga krav på kvalitén i tillverkningen av de olika ekologiska produkterna från bröd till färdiglagad mat, vilka får innehålla varken farliga eller onödiga tillsatsmedel, och själva produktionen sker på ett miljövänligt och etiskt vis. Den svenska ekonomiska föreningen KRAV-s regler är hårdare än de som den Europeiska Unionen har bestämt, trots det är det fler och fler producenter på marknaden som klarar testet och får sälja sina produkter med KRAV-märket.

Dagens mest köpta livsmedel är rena kaloribomber och det är en förklaring till varför man ständigt kämpar mot fetma medan kroppen är hungrig och saknar riktig näring. Dessutom får man i sig hälsofarliga giftämnen under livet, dess rester också ärvs av barnen. De föds sjuka, drabbas av allergi och diabetes, som är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige. De benämns som folksjukdomar och jag behöver inte tala om den mest skrämmande möjligheten: tumörsjukdomar. Studier har fastställt att miljöfaktorer är en starkt bidragande orsak.

Med ekologiska råvaror får man i sig inte några hälsofarliga ämnen utan livsviktiga antioxidanter, omega-3 fettsyror, vitaminer och mineraler. Undersökningar från hela världen har bevisat att ekologiska grönsaker och frukter innehåller mer C-vitamin, järn och zink, dessutom 40 procent mer antioxidanter, medan ekologisk mjölk innehåller 90 procent mer antioxidanter och har en högre halt av E-vitamin samt omega-3 fettsyror jämfört med vanliga varianter. Omega-3 fettsyror kan finnas i mjölk, kött och ägg, eftersom de endast bildas i gräs och alger, som är mat för djur i vild natur och i naturlig djurskötsel. Enligt amerikansk forskning är ekologiska tomater mer rika på flavonoider än de kommersiella, och flavonoider minskar förmodligen risken för hjärtsjukdomar, cancer och demens.

Allt det här låter bra men varför väljer de flesta konsumenter inte de goda ekologiska varorna? Man kan tänka att det beror på brist på kunskap eller pengar - eftersom det kostar mer att köpa ekologiskt -, intresse eller kanske tvivel på att de markerade produkterna verkligen är ekologiska eller, framför allt, att det inte finns ekologiska alternativ på hyllorna.
Information får man var man än går, vilken kanal man än tittar på, vilken tidning man än läser. Man blir uppmärksammad och motiverad att spara energi och resurser, sortera avfall och inte skräpa ner staden, cykla och ta biogasbussen, välja miljövänliga alternativ på alla områden i livet och köpa ekologiskt. Många butiker har blivit duktiga på att sprida kunskap och erbjuda ekologiska alternativ vid sidan om de kommersiella. Livsmedelskedjan Coop och Ica sägs ha de flesta ekologiska produkter och tillverkar flera under egna märken. Coop Konsum har till och med gått så långt att den säljer endast ekologiska bananer numera – till oförändrat pris. Dessutom kostar ekologisk mjölk 8.50 kr medan den kommersiella 8 kr, ostar har samma pris, liksom bland annat kaffe, honung, pasta, tomatpuré, olika frön i de många affärer. Jag har jämfört priserna på vanliga och ekologiska varor och resultatet är att skillnaden oftast är väldigt liten eller ingen alls. Men även om det kostar pengar är det värt att satsa på hälsan som är det viktigaste och inte kan köpas, även om det kostar tid och arbete är det ens plikt att ta hand om sin miljö.

Människan borde vara klok nog att inse att hon "inte kan äta pengar". Med tanke på pengarna borde man också tänka efter hur mycket man slösar på saker man inte behöver. Hur ofta handlar man onyttigt godis och små leksaker till barnen, som går sönder inom kort. Man borde ställa frågan varför man gör det. Om det är kärlek och omtanke som står ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: EkoLogik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-15]   EkoLogik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9645 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×