Argumentation - Tag cykeln

5 röster
4903 visningar
uppladdat: 2008-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns definitivt fördelar med bilen, men den har även nackdelar vi inte vill ha i våran hemmiljö. Bortsätt alla direkta nackdelar som olyckor, har vi några indirekta nackdelar som avgaser och farliga partiklar; sämre hälsa och ekonomi.

- Därför tycker jag att vi ska skippa bilen, och ta cykeln.

En bil som drar en liter bensin per mil släpper ut 3,6 ton koldioxid per år om den åker 1500 mil, vilket är en normal sträcka för en medelsvensson. Men koldioxiden är inte den enda avgasen som släpps ut från bilarna, de släpper även ut kolmonoxid, olika kväveoxider och kolväten. Det finns även små gummipartiklar som slits från bilens däck, och i däcken finns det högaromatiska oljor (HA-oljor). Det består ca 20 % HA-oljor i varje däck, och dessa oljor är cancerframkallande och även väldigt skadliga för vattenlevande organismer. Den har även förmågan att absorberas av alla organismer.

Ju längre stadstrafiken får fortsätta i den mängd den gör idag så kommer det inte bara påverka den globala uppvärmningen utan även våran hälsa. Nästa gång du kör i stadstrafiken tycker jag att du ska tänka på de konsekvenser som finns, om det verkligen var värt att ta bilen. Om inte så ta den vackra cykeln du har i förrådet och cykla dit du ska; som ofta även är det snabbare alternativet.

Om du har en bil som drar en liter bensin per mil, och bensinen kostar så lite som tolv kronor litern, så skulle endast bensinen kosta 3000 kr om året om du har fem kilometer till jobbet. Om du cyklade skulle du inte bara spara 3000 kr utan även slitage på bilen, parkeringsavgifter och kostnader i reparationer.

Du kanske föredrar bilen, och det kan jag förstå. Den är alltid varm, den är snabb och du har utrymme till vad du än vill ha med dig. Men syftet med den här argumentationen är inte att förbjuda stadstrafiken, utan att minska den successivt. Men jag säger även att du måste tänka på planeten vi bor på, eller kanske ännu personligare, dina barn som måste leva med att du förgiftar din hemstad. Både du och alla i din omgivning påverkas av ditt transportval, och det är därför jag tycker det är så viktigt att ta upp.

”Ne, jag orkar inte, det e väldigt kallt och jag har träningsvärk.” Det är väldigt vanligt med ursäkter till varför man ska ta bilen och inte cykeln, men egentligen är huvudorsaken till att vi inte cyklar människans allt för vanliga slöhet.

Om inte våran slöhet botas så kommer vi inte bara stå inför stora miljöproblem, utan även större hälsoproblem än vad vi har idag. Det blir lättare och lättare med snabbmat, vilket du även ofta äter i bilen. Detta ökar både stress och fetma, och båda är väldigt dåliga för hälsan. Fast om du skulle cykla skulle du inte bara hindra problemen utan även motverka dem.

Om vi skulle ta cykeln till alla kortare sträckor skulle det inte bara öka våran mo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation - Tag cykeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-21]   Argumentation - Tag cykeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9678 [2024-07-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×