Apartheid

7 röster
12453 visningar
uppladdat: 2008-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att skriva om Sydafrika före under och efter apartheidtiden. Jag ska försöka att förklara varför det blev som det blev i Sydafrika och varför det kunde fortgå så otroligt länge. Jag ska också skriva om kampen de svarta drev för ett rättvist samhälle och om hur de vita besvarade fredliga demonstrationer med skarp ammunition. Jag har mest använt mig av Internet när jag skulle leta källor och det fanns gott om fakta. Jag har skrivit om apartheid för att jag vill upplysa om hur det kan gå om man bara låter en sorts människor styra ett land



Kolonialiseringen
Kolonialiseringen av Sydafrika började i mitten av 1600-talet då holländarna ville anlägga en handels station där fartyg på väg till Indien kunde få proviantera. Européerna använde ofta den svarta befolkningen som slavar men de importerade också slavar från bland annat malaysia och afrikas väst kust. Ättlingarna från slavarna kallades då färgade. I slutet av 1700-talet så tog england över kolonin men förlorade den strax där efter men 1806 så tog de tillbaka den igen . Förhållandet mellan England och holländarnas ättlingar boerna eller afrikaanderna som de också kallades var mycket spänt och tillslut så tröttnade boerna på engelsmännens styr dom vandrade därför norrut där de utkämpade många strider mot Zuluerna. Och i och med vandringen så markerade dem att dom inte var beroende av engelsmännen. I mitten av 1800-talet så upprättade boerna två nya republiker i centrala Afrika dem hette Oranjefristaten och Transvaal. Britterna hade inget emot att boerna flyttade iväg från deras land men så fort de hittades guld och diamanter hittades i boernas områden så ville britterna kontrollera även afrikaandernas republiker. Konflikten om rikedomarna eskalerade till det så kallade boerkriget år1899. Boerkriget drabbade de civila afrikaanderna mycket hårt då engelsmännen använde sig av den brända jordens taktik över 30 000 av afrikaandernas gårdar blev nedbrända och över 25 000 boer avled av sjukdomar i britternas koncentrationsläger.

Kriget fortsatte ända till 1902 då ett freds avtal slöts i staden vereeniging efter det så förlorade båda republikerna sin självständighet och det nya landet sydafrika bildades. De vita (boerna och britterna) som styrde landet blev oroliga över att de svarta nu började bli rikare och hade börjat köpa mark som de brukade. De vita kände sig hotade, och ville fortsätta använda de svarta som billig arbetskraft därför så skapade dem en jordlag ”the land act” som gav 87% av sydafrikas mark till de vita medan de svarta bara fick de återstående 13% av marken. Detta höll de fattiga svarta kvar i fattigdom.

Diskrimineringen
Unionsförfattningen som britterna och afrikaanderna skrev trädde i kraft 1910 fråntog de svarta alla sina politiska rättigheter och det ända stället som de svarta fick rösta i var i kapprivinsen men där fick de bara rösta på vita kandidater. De svarta ledarna gillade inte diskrimineringen och därför så bildade de 1912 en organisation som hette afrikanska natonalkongressen (ANC) som verkade för de svartas rättigheter. År 1948 så vann nationalpartiet det sydafrikanska valet med ett mycket racistiskt parti program. De svarta fick som sagt inte rösta för de vita tyckte att de var oförmögna att styra sitt eget land. Den vita regeringen började konstuera en totalt segrigerad infrastruktur där vita och svarta inte ens kunde sitta brevid varandra på en parkbänk det fanns olika ingångar till offentliga byggnader en för vita en för svarta.



Nelson Mandela
Nelson mandela föddes 1918 och kom att bli en viktig frihetskämpe för de svartas rättigheter till en början så använde Mandela bara fredliga medel i sin strid för sina rättigheter men efter sharpville masakern där regeringen hade öppnat eld mot en fredlig demonstration så blev han involverad i ANCs väpnade gren. Apartheid regimen ansåg att Mandelas väpnade kamp bedrev var terrorism men det flest tycker att hans agerande var berättigat av det förtryck som han och hans landsmän utsattes för. Mandela fängslades till slut och tillbringade 27 år i fängelse varav den största delen var på Robben island som var ett fängelse för politiska fångar. 1990 så frigavs mandela av sydafrikas dåvarande president som hade gått med på att börja ta isär det orättvisa apartheid systemet i Sydafrika. 1994 så hölls det första fria valet i Sydafrika. Mandelas kamp för ett fritt sydafrika hade blivit mycket uppmärksammat runt om i omvärlden och under hans fängelse vistelse så började omvärlden att uppmåärksamma de stora problemaen i sydafr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Apartheid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-22]   Apartheid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9684 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×