Tal, Socialistisk bostadspolitik

3290 visningar
uppladdat: 2008-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Om ett år så tar vi studenten, då är det säkert många av er som har tänkt att det kanske är dags att flytta hemifrån, det låter väl lockande? Ta ett steg in i vuxenvärlden, en helt egen lägenhet utan störande syskon och föräldrar. Det kommer nog bli jätte kul! Iallafall för er med rika föräldrar som har råd att köpa en liten etta åt er, det lär väl kosta en sådär två-tre miljoner. Du kanske vill låna pengar och betala själv? Absolut, eget ansvar, jättebra! Om det ändå vore så lätt att gå till banken och låna två miljoner. För att ta ett lån så krävs det att du har en fast anställning, vilket är ganska ovanligt när man precis gått ut gymnasiet. Man vill kanske plugga samtidigt som man har ett mindre extrajobb, det funkar alltså inte om man vill långa pengar på banken.
Det där med att köpa en bostadsrätt verkar ju alltså ganska omöjligt om det inte är så att din farsa råkar vara Bill gates. Det verkar ju ganska orättvist att bara de rika ska kunna ha möjligheten att få en lägenhet? När du fyller arton så kan du förståss ställa dig i bostadskö för en hyresrätt, i den kön lär du stå i några år innan det dyker upp några hyresrätter eftersom det är extremt stor efterfrågan men väldigt få hyresrätter. Vad som då händer är att många väljer att skriva på ett svart kontrakt. Betala tvåhundratusen under bordet så får du hyreskontraktet och de rika får återigen en chans före dem som har en vanlig lön att få en bostad, och dessutom helt och hållet olagligt. På det här sättet får det inte gå till, alla måste få ha samma möjligheter att kunna få en ett boende.
Idag så sker en stor utförsäljning av kommunala bostadsföretag, det betyder att fastighetsägare som hyr ut lägenheter vill sälja ut lägenheterna till låga priser som styrs av driftskostnader och lån av fastigheten. Människor som köper ut sin lägenhet kan tjäna mycket pengar då de kanske två år senare vill sälja lägenheten och får dubbelt så mycket betalt för den.

Tes:
Som socialist så anser jag att alla människor ska ha samma möjlighet att kunna få ett eget boende oavsett vilken ekonomisk situation man befinner sig i. Det enda sättet att kunna skapa den rättvisan är att stoppa den nu pågående utförsäljningen av allmännyttan och istället omvandla bostadsrätter till hyresrätter. Hyror som höjs så mycket så att människor är tvungna komplettera med bostadsbidrag för att klara sig måste försvinna, hyrorna måste ligga på en låg och jämn nivå. Bostadsbidrag ska finnas för dem som inte har råd att betala sin hyra på egen hand. Fler bostäder behöver byggas, ett utökat byggande av bostäder kommer pressa priserna och skapa fler hyreslägenheter som på sikt kommer att lösa bostadsbristen.

Motbevisning:
Liberalerna förespråkar individens frihet, man ska ha rätten att äga sitt eget boende. Det låter ju jättebra för en person som har vuxit upp i en rik familj, men det är inte frihet för en person med sämre ekonomiska förutsättningar att endast ha möjlighet att köpa en bostad för flera miljoner. Det är ju ganska omöjligt att göra när man inte har flera miljoner eller en fast anställning, det är en frihet som endast de rika får.
Jag skulle vilja påstå att liberalernas ”frihetspolitik ”endast är frihetsberövande och skapar stora sociala klyftor i samhället då man klart och tydligt visar att det endast är en del människor som har rätt till ett boende. Liberalerna vill även att bostäder i city ska vara dyrare än bostäder i förorten men då uppstår segregering och större orättvisor när de rika kan äga en bostad centralt och de med sämre inkomst tvingas bo någon annanstans, bostadspolitiken blir då en tydlig social utslagsfaktorfaktor. Tillgången till attraktiva bostäder styrs då endast efter sociala och ekonomiska förutsättningar.

Avslutning:
Som socialist...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tal, Socialistisk bostadspolitik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-24]   Tal, Socialistisk bostadspolitik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9698 [2023-12-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×