Förintelsen

1 röster
9077 visningar
uppladdat: 2008-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om man skulle fråga vem som helst idag vad ordet förintelsen betyder, då skulle alla föreställa sig andra världskriget med judar som oskyldiga offer. Många skulle kanske inte ens veta vad själva ordet "förintelsen" kom ifrån och vad det egentligen betyder men de skulle i alla fall veta vad det är peka på när man säger det.

Om man kollar tillbaka i tiden, så ser man att även på 1800-talet så började alla med och se ned på judar. Olika idéer förekom och en av dem var att Europa måste befria sig från detta utstötta folk. Man ansåg att man måste sätta en gräns mellan judar och kristna. Det var en början på en religiös segregation och bildandet av "ghetto". Därmed så skulle judarna ha någon skiljetecken som skulle skilja dem från det "vanliga" folket. I Frankrike och Tyskland hade de t.ex.en gul cirkel tecken på sina kläder, i Italien hade de speciella hattar osv.

Samtidigt började judar uppfinna många olika saker först och främst inom medicin, t.ex. Rodrigo de Castro grundade gynekologisk mottagning. Andra judiska forskare forskar inom astronomi, teknik osv. Till och med går rykte att judarna skaffade pengar och hjälpte Christofer Columbus när ingen annan hade lust och hjälpa honom med hans expedition som gällde upptäckten av Amerika. Man tror också att Columbus var konverterad jude. Under den franska revolutionen började man upptäcka att judarna inte kan hållas borta från mänskliga rättigheter. De lämnar ghetton, studerar och väljer yrke som de själva vill jobba med. Många av dem lyckas och blir advokater, journalister, författare och många av dem får också erkännande för sin verksamhet (Nobelpriset).

De bevisar alltså deras viktiga roll i samhället men istället att uppfatta det som fördel många uppfattar det som konkurrens och nackdel för dem själva. Snart kommer också en bok "The protocols of the elders of zion" att spridas runt världen. Boken var en plagiat av den tidigare skrivet "Dialogues aux enfers entre Machiaveli et Montesquieu" som handlade om Napoleon III, och representerade en judisk sammansvärjning mot hela världen. Detta plagiat använde sig Hitler och Goebbels av för att sprida hat om judar. År 1932. Präglades Tyskland av ekonomisk kris och skulden för detta fick, vem annan än - judar. Hitler och NSDAP fick stöd av det övertalade tyska folket och tog över makten i Tyskland 1933,och då börjar dem med utrotning av all judisk inflytelse i tyska samhället. Idag låter det kanske som ett science fiction scenario skapat av en dåre med så sjukliga och mordiska fantasier, men sanningen var mycket värre än vad man kunde föreställa sig.

Just det 1932- året påbörjades antijudisk kampanj via media, och även i skolorna började propaganda utbildning som gällde ras och religiös tillhörighet. Judarna blev fråntagna tyska medborgarskap. De fick inte utföra något offentligt arbete. Deras barn fick inte undervisas i allmänna skolor. Judarna fick inte vistas på allmänna platser. Det blev även förbjudet att ingå äktenskap mellan de andra tyskarna och judar. I parker dök upp gula parkstolar avsedda för judar. Synagogor förstördes och byggdes om till parkeringsplatser. Med nazisternas maktövertagandet börjades också judiska barn utsättas för mobbning och allmän förnedring. De fick inte mat i skolan, och deras gamla kompisar lekte inte längre med dem. Många judar emigrerade från sitt hemland. På bara 6 år, från 1933-39, emigrerade 60% av alla judar som bodde i Tyskland. Mordet på tyska generalkonsul i Paris, 1938, utnyttjades av nazisterna till att börja med deportering till koncentrations läger, i historien känt som Kristallnatten. Efter denna händelse fick alla tyska judar att bära Davids stjärna synligt på kläderna, och de blev fråntagna alla sina identifikationsdokument för att inte kunna fly utomlands.

1941 började massivt deportering av judar från Tyskland och alla erövrade länder till öst länder, först och främst Polen. Under deportering dog många judar av olika missförhållanden. På hemliga mötet som hölls i Berlin- Wannseeu, 1942, har den tyska inrikes minister Reinhard visat en plan för judarnas vidare behandling. Enligt planen så skulle alla som inte var arbetsföra dödas på direkten. De andra blev utsprida i arbetsläger där de skulle leva på minimala villkor så att de skulle dö av svält och sjukdomar. Men eftersom det inte var så effektivt införde de gaskammare och massavrättningar. Arbetslägrena var i själva verket massmordställena och mest kända såna lägren är Auschwitz, Birkenau, Mauthausen, Majdanek, Sobibor osv. Äntligen 1944 Heinrich Himmler ger order att dödandet skulle avslutas. Men, det dröjde tills de allierade befriade koncentrationslägrena och under tiden dog tiotusentals oskyldiga judar pga. Svält och epidemier.

Nazisternas sätt att likvidera judar var ju särskilt hänsynslöst, grymt och helt ofattbar enligt mig. En del av deporterade fångar som mestadels bestod av gamla människor, kvinnor eller barn blev dödade direkt. De andra blev lämnade att döda av svält och sjukdomar, eller blev dödade i gaskamrarna - utrymmen som såg ut som duschar. De blev, alltså, lurade dit så att de kunde ta av sig kläderna och annat de hade på sig, såsom guld.

Efter förintelsen har vi bara siffrorna kvar, men vi måste tänka på att varje siffra är ett liv, en person, en individ. Enligt olika källor så blev ungefär 6 miljoner judar dödade under andra världskriget. Det återstår en fråga : varför gjorde resten av världen ingenting? Varför tittade de bara på och lär Hitler ta makten? För judarna blev förintelsen ett trauma som de aldrig kommer och gå över. De har säkert svårt att förstå varför ingen hjälpte dem, men de vet också hur viktigt det är att stå för det man är. Men det är inte våran uppgift att titta tillbaka i tiden och försöka rätta till det som hände, och inte heller fundera över vad som hände. Det enda uppgift vi alla har är att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-25]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9702 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×