Himalaya

1 röster
7780 visningar
uppladdat: 2008-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Himalaya är jordens högsta bergssystem, är 250 mil lång och består utav fyra delar, Transhimalaya, Höga Himalaya, Främre Himalaya och Siwalikbergen. Siwalikbergen har inte så höga berg utan mera kullar och floder. Himalya går igenom norra delarna utav Indien, Nepal, Buthan och södra delen av Tibet i Kina.

Bergen i Främre Himalaya ligger på mellan 4000-5000 meter över havet och består utav gnejs som framlagts genom vittring och erosion. Området har branta slutningar och jordskred inträffar ofta. Områdets skog har försvunnit i stora delar. I Höga Himalaya finns nio av världens högsta berg. De största är Mount Everest, K2 och Kanchenjunga. Topparna har en skrovlig och spetsig topp. Området har många dalar med glaciärer. Bergen i Transhimalaya ligger på över 6500 meter över havet, det finns en stor mängd platåer och bäcken.

Himalaya bildades för 50 miljoner år sedan då den indiska subkontinenten krokade med Eurasien med en hastighet på 15 cm per år. Bergen blir fortfarande högre med 5 mm för varje år då plattorna flyttar sig med en hastighet på 67 mm per år. Jordskorpan är cirka 70 kilometer tjock. Cherrapunji har den högsta årsnederbörden på 11 000 mm.

Årsmedeltemperaturen där ligger på 17°C. I centrum av Himalaya finns den subtropiska zonen till 1800 meter över havet. I den södra delen är majoriteten av träden sal.
I väst finns den tempererade zonen med stora
mängder barrträd.

I den subtropiska zonen finns ekskogar i de lägre delarna och tibast och berberis. I de högre delarna finns rodoendron och hemlock. I de östra delarna av Himalaya finns en större mängder av trädarter. De flesta är lövträd.

I den högalpina zonen finns en mängd arter som återfinns i de Centraleuropeiska bergen. I den högalpina zonen finns snöleopard, taki (getdjur), goral (getdjur), blåfår (slidhornsdjur). Brunbjörn, Kragbjörn, Hulman (markattartad apa) återfinns i den temperade skogen. Timalior (tättingar), blåskator, örnar är de vanligaste fåglarna och i den alpina zonen finns också järnsparvar och berghönor.

Den största glaciären är Siachen-glaciären. Himalaya hindrar monsunen att vandra norrut och kan bidra vara en orsak till Gobiöknen och Takla Makan. Himalya hindrar också snön från att falla över delar av norra Indien. Bergen i Himalya har varit svårtillgängliga och hindrat befolkningen i tusentals år att förflytta sig och träffa resten av världen. Mount Everest är världens högsta berg med 8 848 meter över havet, berget bestegs första gången 1953. Den största sjön i området heter Pangong Tso och finns mellan Indien och Tibet. Sjön finns på 4600 meters höjd. Den högst belägna sjön är Gurudogmar och finns på 5148 meters höjd.
Enligt hinduismen bor Shiva i Himalaya. På sommaren rin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Himalaya

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-25]   Himalaya
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9704 [2019-06-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×