Maffians verksamhet (kort)

6371 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är det då maffian håller på med egentligen? Hur drar man in pengarna i praktiken? Olagliga affärer såklart, knark och kidnapping och sånt, skulle ett överilat svar kunna ljuda. Faktum är att många mafiosi på ett framgångsrikt sätt lyckas kombinera sina yrken med sin beskyddarverksamhet inom Cosa Nostra. Vanligt förekommande sådana är jordägare, byggnadsföretagare, chaufförer, bar- och restaurangägare och köttgrossister. Men det är alltså beskyddet som är basen i maffiaföretaget, och beskyddet är våldsbaserat.
Vad innebär då beskydd, och vad kan beskyddas? Faktiskt så kan nästan vad som helst som är värdefullt för människor beskyddas. Mafiosi ingriper i alla upptänkliga situationer där människor ska förmås att handla på ett visst sätt, det kan röra en skepparexamen eller en sjukförsäkring. Maffian kan beskydda mot, men också skydda i sig själv, besvärande fackföreningsverksamhet.
Några verksamhetsområden är särskilt viktiga för beskyddare. Beskydd mot människans vanligaste brott, stöld, är givetvis något som maffiafamiljerna hänger sig åt. Detta fungerar så att familjen låter sprida ut att den och den egendomen beskyddas av de och de människorna. Eftersom våld är ett effektivt påtrycknings- medel, så har den och den egendomen efter denna kungörelse sällan några problem med stölder. Denna verksamhet kan alltså finnas därför att staten misslyckats med en av sina grundläggande uppgifter. Eftersom maffiafamiljerna konkurrerar med varandra blir det dock, i strid mot vad man skulle kunna tro annars, inte mindre kriminalitet av att det fungerar på detta vis. Då det gäller marknadstransaktioner mellan människor fungerar det på ungefär samma sätt. Någon som åtnjuter beskydd löper liten risk att bli lurad av någon annan vid en affär. Mafioson beskyddar nu knappast mot lurendrejeri i sig, men den som betalar för sig lär alltså inte bli lurad. Om man också räknar upp den utpressning, som ju beskydd mot andra maffiafamiljers utpressning är, korruption vid skrivande av offentliga kontrakt och sist men definitivt störst, narkotikaaffärer, så är maffians grundläggande affärsmån nämnd.

Då det gäller offentliga kontrakt för vägbyggen o.d. fungerar det oftast så att olika byggfirmor, som beskyddas av olika familjer (eller är olika familjer), delar upp marknaden mellan sig. Ofta är bara ett företag intresserat av att lägga bud på kontraktet, och detta påverkar naturligtvis priset. Inför detta står polis och offentliga åklagare hopplöst hjälplösa. Det finns varken grunder att göra det på, eller någon att öppna rättegång emot. Maffian sysslar alltså med all möjlig sorts affärsverksamhet, man låter inte nödvändigtvis bli ”lagliga” affärer. Eftersom profiterna allt som oftast är astronomiska då det handlar om illegala branscher och därför att mafiosi här helt saknar konkurrens från staten, är det i slutänden ändå så att maffian främst ägnar åt rakt igenom olagligheter.

Om inte maffian också strömmade genom stora delar av den italienska politiken, skulle den få svårt att överleva, och en politiker som är beskyddad av maffian har också en stor fördel jämfört med sin icke beskyddade kollega. Även om mindre våldsamma metoder är vanligare, så blev ett tiotal lokalpolitiker i Kalabrien och i Neapelområdet ihjälskjutna under valkampanjen för de administrativa valen 1990, för att de inte följt råd om att överge politiken. Vanligare är alltså lite lugnare tillvägagångssätt då det rör politik, i södra Italien är allmänna val i mycket en fråga om en kommersiell marknad. Uppgifter som säger att kanske bara var femte i södern röstar efter politisk övertygelse, citeras av ansedda journalister. Resten röstar för exempelvis direkta materiella vinster. Detta ger att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maffians verksamhet (kort)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Maffians verksamhet (kort)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=973 [2023-03-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×