Tjernobyl

3 röster
6237 visningar
uppladdat: 2008-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tjernobyl Katastrofen

Det var den 26 april, 1986 som kärnkraftverket utanför staden Tjernobyl i Ukraina sprängdes i luften. Det uppstod svåra bränder och ca 9 ton aktivt material steg upp i himlen. Detta är farliga strålningar och får man i sig för mkt av detta så tar strålningarna död på kroppens celler, de leder till cancer och missbildningar och andra sjukdomar.

Explosionen uppkom p.g.a ett experiment som gick snett. Snabbt spred sig strålningarna runt om i städerna och fortsatte me vindarna upp till nordvästra europa. Men man gick inte ut i media om vad som pågick, ett av själen till de var att de inte ville skapa dåligt rykte.

Brandmän jobbade i dagar för att släcka branden på kraftverket utan den minsta aning om vad som fanns i luften, ingen aning om all den strålning som dom fick i sig.
Man säger att få i sig 500 Bq är dödligt, dessa brandmän som var på plats i 10 dagar hade i snitt fått i sig ca 2000Bq, nästan alla dog, eller så blev dom riktigt sjuka att dom inte kunde arbeta mer. Ungefär 10 000 personer är sjukskrivna än i dag.
Strålningen tog långsamt död på cellerna och människorna dog en plågsam död. Under de kommande åren så ökade också missfallen, död vid födseln, cancer, diabetes
missbildningar och en massa andra sjukdomar.

Det tog ett tag innan man insåg själva faran, invånarna hade ingen aning om vad som pågick. Alla fortsatte dan som vanligt, tills man gick ut me meddelanden via radio att farlig strålning fanns i luften och att alla skulle evakueras ur staden. Man fick inte ta me sig så mkt av sina saker och husdjuren var man tvungna att lämna kvar eftersom det fanns så mycket strålning i deras pälsar, såsom de fanns i invånarnas hår och kläder. Invånarna förflyttades och fick bo i början i tält i skogen tills dom blev tvångsflyttade till förortsghetton i Kiev där blev de betraktade som pestsmittade.

Städerna Tjernobyl och Pripjat är övergivna än idag och har vart det i över 20 år nu. Man kallar dom spökstäder eftersom som det inte finns någon som bor där, allt är öde och alla bostäder med allt innhåll ligger orört. Folk hann ju inte ta med sig sina saker så de flesta av deras ägodelar ligger kvar där än idag. Växtligheten och djuren har tagit över i städerna och det växer träd på balkonger, vildsvin och vargar springer fritt på gatorna och vatten rinner genom byggnader.
Byar som låg utanför Tjernobyl blev dränkta av radioaktivitet så man rev byggnaderna och grävde sedan ner dom. De ända som man nu kan se som är kvar av byarna där folk levde är stora kullar.

Nu har ju växtligheten börjat komma tillbaka igen, men fortfarande inte människan. Man har räknat ut att de kommer att ta ca 300 år innan all strålning har försvunnit, så att man kan bygga en ny stad, och leva där igen.