Andra värdskriget arbete MVG

35 röster
14243 visningar
uppladdat: 2008-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur kan det komma sig att det tyska folket, ett utav de ledande folken i världen när det gäller kultur, vetenskap och litteratur väljer en ledare som Adolf Hitler?

Efter första världskriget så dömdes Tyskland att betala enorma summor som straff, efterföljderna av detta var att ekonomin sprack eftersom att man började trycka upp extremt mycket pengar och till slut hade pengarna nästan inget värde alls. När man skulle gå och handla fick man ta skottkärror fyllda med sedlar för att kunna betala. USA var tvungna att gå in och låna pengar till Tyskland för att landet inte skulle gå under. Men efter börskraschen på Wall street så krävde USA tillbaka lånet och Tyskland fick åter igen kris i landet p.g.a. ekonomin. Ca 30 % av landets befolkning var arbetslösa.

Folket i Tyskland hade tröttnat på att inte veta säkert om ekonomin ska hålla för landet, eller att det inte fanns någon stark ledare som kunde lyfta upp Tyskland till ett bättre och rikare land. Ingen hade under tiden efter första världskriget lyckats att fullfärdiga dessa uppgifter på det sätt man ville. Inte förrän Adolf Hitler kom in i bilden. Hitler gick ut med en propaganda som löd att Tyskland ska bli ett självständigt och mäktigt land med en stark ekonomi.
Självklart lät det lockande för folket som gått och längtat efter just dessa ord.

De valde att se fördelarna istället för nackdelarna för denna nya kandidat. Det fanns självklart många nackdelar som doldes, ingen visste egentligen vilka planer som fanns i Hitlers huvud.

När Hitler valdes som ledare – der Führer förklarade han att invandrarna, judarna, bar ansvar för den ekonomiska krisen. Många ville ha en syndabock så detta upplägg från Hitler passade utmärkt för att få folket på sin sida.

Hitler hade också gåvan att tala, och genom sina eldande tal berättade han om den goda framtiden för Tyskland.

Till en början blev landet bättre än förut, Hitler skapade vapenindustrier så fort han kom till makten och detta gav arbeten till många som varit arbetslösa och höjde levnadsstandarden. Folket hyllade sin ”Führer” för hans framgångar, alla utom judarna.

Jag tror att många tänker att, ”detta skulle jag aldrig gå på” eller ”man förstår väl att det är något konstigt med honom”, men jag tror att även i ett land som Sverige skulle vi göra likadant. När ljuset kommer i mörka tider börjar man inte fundera på om det är rätt att gå dit, man bara gör det.

Adolf Hitler
Källa: lektioner, wikipedia.org sökord Adolf Hitler, egna tankar
Berätta kort om Stalins anfall och krig mot Finland 1939. Vad gör Sverige? Hur slutade kriget, vinterkriget? Vad hände under det andra kriget, fortsättningskriget?

Stalins Sovjetunionen går utan förvarning in i Finland och börjar bomba bl.a. Helsingfors den 30 november 1939. Kriget kom att kallas Vinterkriget. Envist kämpar Finland ändå tillbaka, det är väldigt starkt av Finland eftersom Sovjets arme är så väldigt mycket större än Finlands. Knep som Finland hade var att ha vita dräkter så att de inte skulle synas i snön, så långt hade inte Ryssarna tänkt när de kom till Finsk mark med sin vanliga gröna militärklädsel.
Det gick oväntat bra för Finland, nästan 18 000 ryssar hade stupat mot bara ca 900 finländare, men Finland förstod att detta flyt inte kunde pågå länge till eftersom att Ryssarna kunde rycka in med fler och fler soldater hela tiden. Efter 4 månader var Finland ändå tvungna att sluta fred med Sovjets villkor p.g.a. att Finland inte fick den hjälp från England, Frankrike, Sverige och Norge som de ville ha.
Slutsumman av döda i vinterkriget för Sovjet var ca 200 000 personer + 600 000 sårade och slutsumman av döda för Finland var ca 22 000 personer + 45000 sårade.

Redan under de första dagarna av vinterkriget började Sverige ta emot finska krigsbarn till Sverige, många av dom kom sen aldrig tillbaka till Finland. Uppskattningsvis var det ca 70 000 barn som kom till Sverige mellan åren 1939-1945. Det var ca 8000 svenskar som hjälpte till i det finska vinterkriget. ”Finlands sak är vår” var slagordet i Sverige, trots neutraliteten kunde man inte titta på när Finland, landet som alltid funnits vid Sveriges sida eller tillhört Sverige, gick över till Sovjets makt.

I Sverige började folkrörelser samla in pengar och kläder till finländarna.
Men ändå tror jag inte att Sverige gjorde tillräckligt, man kunde nog ha gjort mer. Om Sverige och andra länder som Storbritannien och Frankrike skulle ha hjälpt Finland skulle kanske Sovjet ha besegrats. Tyskarna skulle då inte fått den hjälp de ville ha från ryssarna och andra världskriget hade kanske slutat mycket tidigare än hur den verkliga historian utspelade sig. Men Sverige tyckte att deras hjälp var nog.

Fast om Sverige hade gått med på att tillsammans med England och Frankrike hjälpa Finland skulle Sverige bli tvingade av England och Frankrike att sluta exportera järnmalm till Tyskland och i sådant fall skulle Sverige bli tvungna att gå med i kriget och de ville inte Sverige. Det tycker jag var fel agerat. Sverige var otroligt fega, eftersom järnmalmen var så viktig för tyskarna skulle ju Tyskland ta stor skada utan det, och med Storbritannien och Frankrikes hjälp skulle de kunna ha övervunnit Tyskland innan det blev försent. Men det gjorde de alltså inte.

Efter freden kom Sovjet hela tiden in på finsk mark och Tyskarna började också jaga Finland i hopp om att skaffa nickel som det var stor brist av i Tyskland. Fortsättningskriget började alltså i slutet av juni år1941 med att Sovjet bombade Finska städer. Finland försvarade sitt land så långt det var möjligt. I slutet ville Finland bara få fred så att inte Sovjet skulle anfalla och förstöra mer. Sovjets krav var att gränserna skulle bli som det var utsatta 1940 och Finland fick betala ett skadestånd på 600 miljoner dollar. Detta kan man tycka var ett stort nederlag för Finland, men det var i verkligheten ett bevis för att ett sånt litet land kan göra så mycket ändå. Tyskarna lämnade inte finsk mark förrän den 25 april 1945.


Källor: wikipedia.org sökord vinterkriget, algonet.se/vinterkriget, susning.nu/finska_vinterkriget,


Hösten 1940 ser det ut som att Hitler kommer att vinna kriget men planerna lyckas inte till stor del tack vare Winston Churchill. Hur kan man anse att en ende man förhindrar en nazistisk seger i Europa?

Det var inte en enda man som segrade över nazisterna, självklart var det alla tappra soldater som hade mod nog att fortsätta kämpa. Men det var det här modet som den enastående mannen vid namn Winston Churchill kunde ingiva i sina soldater, man kan därför säga att en enda man förhindrar nazistisk seger. Genom sina stöttande tal till all den befolkning som var emot nazisterna (och hade radio) lyckades han ingjuta mod, självsäkerhet och hopp i. Tron på att man ska lyckas är så otroligt viktig att man har för att orka kämpa vidare.

Ord från Winston Churchill:

”Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det”
Winston syftar då antagligen på kriget men dessa visa ord kan man ha nytta av i alla möjliga situationer. För mig, t.ex. detta So arbete.

”Av tio farhågor är det minst nio som aldrig blir verklighet.”
Han visar på att människor idag är rädda för allt möjligt som man inte behöver oroa sig för, och även om man behöver oroas så tar det bara på krafterna det är bättre att hoppas på det bästa.

”Att våga ändra åsikt visar att man är klokare idag än igår.”
Det visar ju att man utvecklas och inte står stilla genom att enbart hålla fast vid det gamla.

”Ansvar är storhetens pris.”
En mening som jag tror betytt mycket för allmänheten - Responsibility is the price of greatness. Engelsmännen kände att de hade ansvar att fortsätta kämpa.

”Alltför ofta är den tyste starke mannen tyst därför att han inte vet vad han skall säga, och anses stark därför att han har hållit sig tyst.”
Sanna ord och också motiverande för engelsmännen att höra att tyskarna kanske inte är så starka som man tror.

”Champagne ska vara kall, torr och gratis.”
För att folk ska orka kämpa måste vardagsprat med guldkant också förekomma.

”Aldrig i historien har så många haft så få att tacka för så mycket.”
Helt klockrena ord enligt mig. Citatet säger allt.

Man skulle kunna jämföra Churchill med Hitler, båda hade ett enormt inflytande på folket genom sina otroliga fördelar som talets gåva är. Den stora skillnaden mellan dom är att den ena är ”god” och den andra är ”ond”

Källor: mariosousa.se + egna tankar

Den 22 juni 1941 ger Hitler order om ”Operation Barbarossa”. Vad är det? Vilka var Hitlers planer med operationen? Hur gick det?

Hitler hade alltid hatat kommunismen och hade i hemlighet alltid velat förgöra den men i krigets början var han i stort behov av hjälp från Ryssarna så hans planer fick fördröjas till år 1941.
Operation Barbarossa var ett kodnamn för Tysklands invasion av Sovjetunionen.

Operation Barbarossa gick igång den 22 juni i form av världshistoriens största fälttåg. De 3 500 000 soldater som var med i Tysklands arme delades upp i olika divisioner. Divisionerna delades upp i tre fronter. En front skulle gå till anfall via Baltikum till Leningrad. Den andra skulle gå via Smolensk till Moskva. Den tredje skulle gå mot det nuvarande Ukraina och sen vidare till Stalingrad.

Stalin blev så skakad när han fick reda på att Tyskland hade börjat anfalla hans land med en sådan enorm arme att han gömde sig undan ett par dagar. Under dessa dagar blev det ju då också mycket lättare för Tysklands arméer att komma in i Sovjetunionen som inte hade en ledare för stunden. Operationen började alltså strålande för Tyskland och de trodde att det hela skulle vara avklarat innan vintern kom och tog därför inte med någon vinterutrustning. När den ryska fronten var besegrad började man gå in i landet i ett väldigt högt tempo.

Den andra armen kom mycket snabbare fram än de två andra och Hitler började oroas. Nu var arméerna också så långt ifrån Tyskland att de började bli svårt med transporterna av mat och vapen. Tyskarna förvånades över att Sovjet envist fortsatte att kämpa för sitt land trots att de redan efter 3 månader förlorat 3 000 000 man. Men så fort en arme var ”slut” skickades en ny in.

Hitler ville sen ändra om sina planer lite och istället för att gå rakt in i Moskva på en gång, ta Leningrad och Krim (Ukraina) först. Detta ville inte generalerna så hela augusti gick till spillo p.g.a. osäkerhet i handling. Men till slut blev det som Hitler ville och det gick väldigt bra men när de sen skulle ta Moskva gick det utför. Ryssarna började tänka nationalistiskt och all befolkning i Sovjetunionen började hjälpa till att bygga skyttegravar m.m. Tyskarna fick det också svårare och svårare att ta sig fram på grund av all lera som bildats av det otroliga regnväder som härjat i oktober.
Sen kom också vintern och väldigt många tyskar förfrös eftersom de inte hade med sig någon vinterutrustning. De bad Hitler om att få kapitulera man han sa om och om igen nej.

Stalin kom sen med en överraskning för tyskarna, en stor sibirisk arme som var vinterutrustad. Hitlers arméer förminskades radikalt och när de hade misslyckats i Stalingrad blev ryssarna istället allt piggare och gjorde allt för sitt land. Hitler själv fick däremot bara sämre och sämre hälsa.

Ryssarna började massproducera vapen och hade nu övertag om Tyskland. Hitler ville inte under några omsändigheter kapitulera så resultaten av det var att väldigt många tyskar blev fångade av Sovjetunionen och behandlades väldigt dåligt i fånglägren. Det kanske för vissa bara verkar rättvist med tanke på vad Tyskland gjort mot t.ex. judarna men jag tycker ändå att ingen ska behandlas på det viset. Det var ju inte heller de tyskarna som krigade som hade ansvar för vad som hände med judarna de hade i själva verket ingen som helst makt över situationen utan de hade blivit tvingade att vara i den position de nu satt i. Alla förutom Hitler förstod att det var över för Tysklands del.

Källor: wikipedia.org sökord operation barbarossa, http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/RUSbarbarossa.htm, http://www.historylearningsite.co.uk/operation_barbarossa.htm
Från krigsutbrottet har de erövrade ländernas judiska befolkning utsatts för olika övergrepp. I Polen inrättas getton. Beskriv livet i de polska gettorna.


I Polen delades städerna av och en liten del av varje stad fick bli judarnas boende. Den här delen var inte beräknad för rätt antal människor som skulle bo där så alla fick bo mycket trångt. Olika familjer fick dela rum, många fick dela säng. Ingen mat fanns, de fick bara in så mycket mat, för att knappt kunna överleva. Hela tiden låg oron i luften om vad som skulle hända sen, skulle de dödas eller skulle de tvingas arbeta på något osäkert ställe? Vissa hade faktiskt ändå en optimistisk syn på saken och trodde att snart skulle ryssarna komma och hjälpa dom och då skulle de släppas fria och få återvända till sina kära hem. Andra såg det på det lite mer verklighetstrogna sättet och förstod att detta skulle gå illa, men ingen kunde nog ha anat vad som verkligen skulle komma att ske. Ingen kunde då förstå graden av ondska som de senare skulle få uppleva och som sen bevisats för den stora allmänheten att den verkligen fanns.

Eftersom jag aldrig ens varit i närheten av att sätta min fot i ett getto vet jag inte hur det verkligen var. Jag skulle tro att någon som verkligen varit där skulle ha beskrivit upplevelsen på ett helt annorlunda sätt än vad jag just gjort. Det enda jag vet säkert är att det inte var en semester. Jag har hört många historier om gettorna bl.a. om juden Dawid Sierakowiak som var ca 18 år gammal år 1942. Han skrev dagbok och berättade om hur människor runt omkring honom bara gick och dog av olika orsaker som sjukdomar, svält eller blev mördade. Han skrev om sina känslor och tankar om judeförföljelsen och om kriget. Dawid Sierakowiak dog av tuberkulos och svält 1943.

Jag har också läst Skärvor av ett liv av Hédi Fried. I den boken så är de i ett getto i ett par veckor. Hédi beskriver, liksom Dawid Sierakowiak, hungersnöden som de alla led av och trängseln av alla människor som blivit tvingade att bo under samma tak.


Källor: The diary of Dawid Sierakowiak, skärvor av ett liv- Hédi Fried, lektioner
I december 1941 går USA med i kriget, varför? Varför anfaller Japan USA?

Liksom under första världskriget så var det många amerikanska skepp som sänktes på väg till Storbritannien mestadels av tyskar men även av ryssar. Sen anfaller Japan, Pearl Harbour USA utan förvarning. Då har USA inte mycket annat val än att gå med i kriget.

Japan vill få makten över hela Sydöstasien och det som stoppar Japan från den makten är USA. Men Japan tänker att om man förklarar krig kommer USA att vinna eftersom att USA är ett mycket större och mäktigare land med fler stridstillgångar och resurser än Japan. Därför slår Japan till överraskande mot den lilla ön vid Hawaii med namnet Pearl Harbour utan några som helst krigsförklaringar. Japan sänkte nästan hela stillahavsflottan i USA, det var 5 slagskepp, många fartyg och ca 200 amerikanska stridsplan som sänktes. Ca 2000 meniga i USA stupade och ca 1200 skadades. Ändå hade USA tur, 4 hangarfartyg låg inte i hamn vid anfallen och Japan lyckades inte heller bomba oljetankarna.

Jag tycker som nästan alla andra att Japan inte gjorde rätt i att gå i bakhåll på USA. Anledningen till att jag tycker det är att vad har Japan för rätt att göra så? Fast ändå så tycker jag att USA har fått den här incidenten att låta som det värsta möjliga har hänt, 2000 döda är rätt mycket, men i jämförelse med andra länder är det bara en bråkdel.


Källor: wikipedia sökord pearl harbour, http://www.historyplace.com/worldwar2/timeline/pearl.htm

1942 startade de sex stora förintelse läger i Polen. För att det skulle fungera som det var tänkt krävdes det tusentals människor som deltog i arbetet med att mörda människor, (lokförare, lägervakter, ss-officerare). Vilka olika anledningar tror du kan finnas till att dessa människor utförde sitt bestialiska arbete som bidrog till tusentals oskyldiga kvinnor, män och barns död?

De hade blivit hjärntvättade om att det de gjorde var det bästa och var ett arbete som måste göras eftersom att judarna var ett mindre värt folk som måste utplånas enligt nazisterna.
De föddes inte onda, utan Hitler gjorde dem till kalla ondskefulla personer.

Men de fanns ju också de som inte blev hjärntvättade och ville kämpa emot och som egentligen avskydde det fruktansvärda jobb de blivit tilldelade och fortsatte bara för att de var tvingade. Om de inte gjorde det blev de kanske hotade om sitt eget liv eller kanske någon familjemedlems liv och det ville de flesta inte riskera utan dödade hellre oskyldiga judar.

En annan anledning till dåden är att de fick belöningar för det och fördelar i livet på alla möjliga sätt. Någon som gjort arbetet, kunde kanske trots den halvhjärtade ekonomin ha råd att köpa kläder, mat och boende för sig och sin familj.
Men jag tror att även de som verkade hårdhudade, oberörda och elaka och som blivit hjärntvättade blev rejält påverkade av händelserna. Ingen kan komma ut som normal efter att ha gjort så mycket hemska saker.
Jag tror också att de som var hårdast också var de som var räddast, räddast för att förlora sitt liv eller någon närståendes liv.

Sen fanns det nog också de som verkligen var sadister och njöt av att plåga människor men jag förmodar att antalet av dem är mycket lägre än vad man tror.


Källor: mest egna tankar, lektioner
I början av 1945 inleds slaget om Berlin. Berätta om slutkampen. Vad händer med Hitler? Hur slutar kriget i Europa?


De allierade (Sovjetunionen, England, Frankrike, USA, Kanada) landsteg Frankrike, Normandie den 6 juni 1944. Den dagen kallas för D-Day. Hela förmiddagen var en förödelse, tyskarna besköt de ankommande och inte förrän vid 12 tiden började tyskarnas försvar försvagas. Men sen kom ännu ett motanfall från Tyskland och britterna lyckades inte få kontakt med kanadensarnas trupper och var därför tvungna att avvakta. Men vid den tiden så var hela Tysklands västfront krossad och Paris och Troyes befriades.
Det var en kris i Tysklands regering under hela året.

De allierade arbetade med en ny anfallsprocess och i slutet av januari så går Sovjetunionen in för att kriga mot tyskarna i Berlin med de överlägsna 6 miljoner soldater mot tyskarnas
1 miljon soldater.

Hitler förstår men erkänner aldrig att det är slut på kriget för Tysklands del. Därför tar han, tillsammans med sin nygifta fru, den 30 april 1945 självmord i en bunker där de legat gömda.

Självklart kan inte Tyskland klara detta hårda motstånd och kapitulerar till slut den 2 maj 1945 i Berlin. Östkantens gränser kapitulerade den 8 maj och den dagen firades som segerdagen i Europa.

USAs ubåtsflotta har under kriget förstört nästan hela Japans fartygsflotta och stoppat vägen för import av olja därför hade de vid den här tiden inte heller något bränsle. Det de där emot hade var flygplan, tusentals som användes som självmordsattacker mot USA. Fastän USA hade övertag om Japan vägrade de ge sig och därför beslöt sig Harry S Truman – Då tidens president i USA att släppa det nya oprövade vapnet atombomben.

Första bomben sprängdes i Hiroshima, den 6 augusti 1945. Då dog 78 000 människor och i Nagasaki dog det 36 000 människor den 9 augusti. Den 15 augusti 1945 kapitulerade också Japan.


Totalt under hela andra världskriget beräknas antalet döda, vara 35-60 miljoner människor.



Dagen D Slaget om Berlin
Källor: wikipedia.org sökord slaget om Berlin och dagen d, dday.org, http://www.smb.nu/pos/02/08_berlin_slutstriden.asp, http://www.samfundsfag.dk/Berlin/bog/kapitel.html

I augusti 1945 har USAs president Harry S Truman ett svårt beslut att fatta. Japan måste besegras. Ca 2 miljoner japanska soldater är beredda att kämpa till döden för att förhindra en amerikansk landstigning. Samtidigt finns ett nytt oprövat vapen, atombomben. Berätta om de två atombombsanfallen mot Japan. Tycker du att President Truman valde rätt alternativ? Varför/Varför inte?

När USA anföll Japan efter Pearl Harbour händelsen så tog dom till med det farligaste vapnet som skådats hittills, atombomben.
De slog till på de två små städerna Hiroshima och Nagasaki. Följderna och de hemska konsekvenserna efter anfallen var många. Otroligt många människor dog på en gång. Många, många fler blev sjuka efteråt eller riktigt skadade av den starka strålningen som fanns i atombomberna. Människor än idag (2008) alltså 60 år senare får skador av händelserna år 1945. Många som varit i dessa städer har fått tumörer och sedan fört åkomman vidare i sina gener så att också nästa generation har blivit drabbade.

Jag tycker absolut inte under några som helst omständigheter att dessa dödliga vapen ska finnas. Alla kärnvapen borde på något sätt förstöras och aldrig få tillverkas igen. Så svaret på frågan är NEJ, Truman gjorde helt fel val även om det i fall hans fall betydde att andra världskriget tog slut. Att få fred i ett krig måste kunna ha andra lösningar än atombomben. Jag tror att om man verkligen vill så går det på andra sätt. De är så många oskyldiga som har drabbats och drabbas fortfarande, det är helt sinnessjukt för mig att tänka att det var ett bra val Truman gjorde, att döda och skada miljontals människor framöver kan aldrig vara ”bra”.

Vissa kanske säger ”men vaddå han visste ju inte vilken effekt det skulle bli”.
Men då svarar jag att jo det visste han faktiskt men han bara struntade i det och körde på. Vetenskapsmannen Albert Einstein skickade brev till presidenten där han förklarade utförligt hur atombomben fungerade och hur konsekvenserna av ett sådant vapen kunde bli. Så Truman hade informationen men valde ändå att släppa bomberna, helt fel enligt mig.


Källor: Wikipedia.org sökord hiroshima och nagasaki och harry s truman, http://susning.nu/Atombomber_%F6ver_Hiroshima_och_Nagasaki + egna tankar

Även om flera höga nazistledare döms i Nürnberg finns det ju tiotusentals tyskar som begått brott kvar. Medlemmar i nazistpartiet, soldater som dödat civila, angivare som förått sina vänner och grannar till Gestapo, tjänstemän som skött pappersarbetet i dödslägren och många, många fler. I Tyskland väljer man att låta de flesta vara, att inte ställa dom inför rätta. Är det rätt metod? Hur ska man behandla ett besegrat folk som kämpat för fel sida?

Jag kan inte säga att jag tycker att det är rättvist vid någon punkt att dessa människor skulle få gå fria utan några konsekvenser men jag ser ingen annan utväg än att göra just så. Men livet är orättvist.
Man kan inte låta miljontals människor sitta inspärrade på fägnelsen när de behövs som allra mest för att bygga upp landet igen. Om det skulle vara rättegångar för alla som misstänkt ha haft något på nazismen att göra skulle det ta en otroligt långt tid och energin i landet skulle gå åt att få fast dom istället för att göra något åt situationen i landet.

Jag tror också att många av dessa människor har fått ett slags straff genom att få men, för alla hemskheter som de begått, som att döda oskyldiga t.ex. När sen världen återgått till det normala måste också de ha förstått vad mycket fel de har gjort och känt ånger för det, eller det hoppas jag i alla fall.
Jag tror att Tyskland gjorde rätt i att låta folket gå vidare för att bygga upp sitt land, ångra sina misstag och bli ett bättre land till framtiden som det också blev enligt mig.

Jag tycker att om det skulle vara möjligt för Tysklands ekonomi, att skadestånd skulle betalas till andra drabbade länder men eftersom Tysklands ekonomi låg på botten går det inte att göra som på första världskriget eftersom att det skulle orsaka en total kris och det hjälper ingen.
Jag tycker att det var rätt att landet Tyskland blev ett mindre land men tyckte inte att uppdelningen mellan Öst- och Väst-Tyskland var en bra lösning. De borde ha låtit det vara enat.


Källor: egna tankar + lektioner



Trots att Sveriges agerande under kriget inte alltid var så hjältemodigt finns det särskilt två svenskar som blivit kända som stora hjältar tack vare sitt modiga handlande; Raol Wallenberg och Folke Bernadotte. Berätta om en av dom.

Raol Wallenberg föddes 1912 i den kända släkten Wallenberg som hade gott om pengar och där alla var välutbildade. Raol Wallenberg hade under sitt liv lyckats tillägna sig många olika språkkunskaper och upplevelser eftersom att han rest mycket.
Raol Wallenberg är och var en hjälte. Han hade till sin kännedom information om vad som verkligen hände i koncentrations och förintelselägren i Ungern under andra världskriget.
Självklart ville han göra allt som stod i hans makt för att kunna rädda så många judar som möjligt. Och det gjorde han också. Han var diplomat och kunde därför med mer säkerhet åka till Ungern för att hjälpa till. Han var också en utav de få som inte var rädd att förlora sitt liv för att kunna rädda många andras.

Han började tillverka falska skyddspass så att judar kunde räddas till Sverige. Han fick bara tillåtelse att göra ca 1000 pass men i hemlighet fortsatte han att göra många tusentals pass till. Men han gjorde mer än så. De satte också upp falska skyltar där det stod svenskt bibliotek eller svenska skolan och där kunde flera tusentals judar gömma sig.
Han stoppade ett tåg fylld med 1600 judar på väg till ett koncentrationsläger. Vissa uppdrag misslyckades men väldigt många lyckades. Bl.a. så räddade han nästan 70 000 judar genom att stoppa en dödsmassaker i ett ghetto. Han hotade SS generalen med att om han satte i gång massakern skulle han bli hängd när kriget var slut, det räckte. Troligen använde han också mutor för att nå sina mål.

Men sen en dag så arresterades Raol Wallenberg av den sovjetiska armen på falska grunder att han skulle vara en amerikansk spion, detta vet man inte säkert utan är bara teorier. Han blev i alla fall sänd till ett fängelse i Moskva och förflyttades senare till ett annat fängelse där han var i 2 år. Efter det vet ingen säkert var Raol Wallenberg tog vägen. Vittnesmål har sagt att han har setts till ända in på 70-talet men det troligaste är nog att han dog i sin cell i fängelset redan 1947.

Källor: www.raolwallenberg.se, wikipedia sökord Raol Wallenberg


Vilka blev krigets följder? (Egen fråga)


Europa genomgick stora förändringar efter andra världskriget. Tyskland fick sin landsyta kraftigt minskad. Sovjetunionen fick en del av östra Polen, som fick en del av Tyskland som kompensation.

Tyskland delades upp i två delar, Östtyskland och Västtyskland. Huvudstaden Berlin delades av Berlinmuren, som sedan revs 1989. Tjeckoslovakien återuppstod.

Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt och Josef Stalin träffades och kom överens om att Sovjet skulle få sina gränser från 1941. Dessutom skulle Sovjet kunna betrakta östdelarna som Röda armén intagit, som sina egna. Estland, Lettland, Litauen och Ukraina blev självständiga efter första världskriget, fast de fick inte behålla sin självständighet särskilt länge. Alla dessa länder tillföll Sovjet.

Österrike blev ett eget land. Jugoslavien återupprättades och Ungern fick sina gränser tillbaka.
Antal döda soldater
Sovjetunionen 7 miljoner
Tyskland 3.5 miljoner
Kina 2.2 miljoner
Japan 1.3 miljoner
Storbritannien 0.5 miljoner
USA 0.35 miljoner
Övriga 15 miljoner (däribland 6 miljoner judar)
(Detta stämmer kanske inte helt fullt ut p.g.a. att många böcker och hemsidor utger olika antal offer)
Segrarna ur kriget, om man nu kan kalla någon för segrare, var USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Frankrike, Storbritannien och USA samlades i Västtyskland och Sovjet ockuperade Östtyskland, som blev en egen stat. Berlin, som låg i Östtyskland, styrdes gemensamt av de båda makterna. Stalin ville dock inte att västmakterna skulle ha kvar sin de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra värdskriget arbete MVG

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-29]   Andra värdskriget arbete MVG
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9762 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×