Sir Isaac Newton

4 röster
6447 visningar
uppladdat: 2008-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sir Isaac Newton Av:Björn Söderman. Didaktus Liljeholmen. 21/2 -08 23:40
1642-1727

Den 25 december år 1642 föddes Isaac Newton i östra England. De bodde på Woolsthorpe, en bit från staden Grantham.
Tre månader innan Isaacs födelse så dog hans far. Hans Mor gifte om sig med en rik präst när Isaac var tre år gammal och flyttade iväg till en närliggande grannby. Men Isaac bodde kvar på Woolsthorpe. När Isaac Newton var tio år gammal återvände modern till godset på Woolsthope på grund av pastorns död, med tre nya barn.
De första åren som studerande pluggade Isaac Newton vid den lokala byskolan som fanns i närheten av hans bostad. Senare började han studera på kung Edward VI:s läroverk i Grantham. Han bodde hos en apotekare under tiden han studerade där.
Redan tidigt började Isaac visa sina intressen för vetenskap. Hos apotekaren experimenterade han ofta med kemikalier och så fort han fick pengar över så köpte han material för modeller som han byggde själv.
Vid 16 års ålder flyttade han hem igen på grund av Isaacs mor som ville att han en dag skulle ta över gården på Woolsthorpe, men dock hade Isaac andra planer. Det låg inte riktigt i Newtons intresse att passa djur och sköta om gården. Nej, han började istället spendera tid på att försöka bygga bra och effektiva vattenhjul samtidigt som nästan hela hans vakna tid gick åt att läsa böcker om vetenskap och om olika teorier. En kort tid därefter åkte Newton tillbaka till läroverket i Grantham för att studera vidare.
Efter en kort tid började Isaac på Trinity College i Cambridge. Här studerade han många olika ämnen. Isaacs problem, även här, var att han var alldeles för intresserad av vetenskap. Han läste böcker av modärna filosofer, bland annat böcker av Henry More som för övrigt var lärare på skolan. Allt detta läsande fick Isaac att komma efter ännu mer i studierna.

Pesten

Newton blev väldigt duktig på matematik när han gick på Trinity College. 1665 tog han examen som filosofie kandidat. Detta gjorde han fick stanna fyra ytterliga år på Trinity College. Men det blev inte som Newton hade tänkt sig. Pesten bröt ut och myndigheterna tvingades stänga Trinity College i Cambridge på grund av smittorisk. Isaac reste tillbaka till Woolsthope och fortsatte sitt arbete där.
Nu hade han äntligen tid för sina undersökningar och experiment. Under de två åren som han stannade på Woolsthope lyckades han göra mycket bra förarbete inför sina framtida upptäckter. "Under den tiden var jag i den bästa åldern för nytänkande och mer hågad för matematik och filosofi än jag har varit någon gång sedan dess" . Med dessa ord menade nog Newton att han äntligen kunde upptäcka fler saker när han slapp den stressiga vardagen på Trinity College.

Optik

Under de två åren som Newton stannade på Woolsthope började han intressera sig för ljus. Han började utföra olika experiment med linser, men det var nog när han experimenterade med prismor som han kom på en revolutionerande upptäckt. Efter många försök och experiment kom han fram till att det vita solljuset består av flera olika färger och att man kan skilja dem från varandra genom att använda sig av ett Prisma . Han kom alltså på att vitt ljus består av en mängd olika färger och inte bara av en enda ren substans, som man trodde tidigare. Isaac menade också att ljus är som en strålning av partiklar som följs av vågor.

Tillbaka till Cambridge

1667 öppnar Trinity College i Cambridge igen. Newton åker tillbaka dit för att fortsätta studera. Hav var då 26 år gammal. År 1669 blev det en ledig plats som matematikprofessor på skolan. Isaac blev vald och detta var en stor ära för honom.
Under tiden på collage lyckades Newton uppfinna ett nytt sorts teleskop, spegelteleskopet.
Han presenterade detta för Royal Society i London. Detta gjorde också att han valdes dit.

Rörelse

Under peståren som Newton studerade hemma så var han även inne en del på temat rörelse. Han tog upp samma ämne igen under tiden på Royal Society. Tillslut lyckades han komma upp med teorier om tre rörelsemoment som han publicerade i sin bok år 1687 "Philosophiae naturalis principia mathematica" eller "Principia" som det brukade kallas.
Detta år var väldigt påfrestande på Isaac Newton eftersom hans goda vän Henry More gick bort under tiden han höll på att lansera Principia.
Rörelselagarna som Newton formulerade är Tröghetslagen , Kraftekvationen och Lagen om verkan och motverkan .
Det som gjorde dessa upptäckter så stora var att de är universella . Isaac kom på detta när han satt i sin trädgård och såg hur ett äpple föll till marken. Han kom då på att det måste vara samma kraft som får månen att snurra i en och samma bana runt jorden.
Nu hade Isaac Newton även förklarat att det är två krafter som påverkar månen. Dessa krafte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sir Isaac Newton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-05]   Sir Isaac Newton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9786 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×