Bokrecension: Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling

7 röster
11145 visningar
uppladdat: 2008-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag började läsa böckerna om Harry Potter redan som 9åring, och sedan dess har jag varit helt fast vid dom alla. Länge har Harry Potter och den flammande bägaren vart den helt klart bästa boken i serien. Men efter att ha läst Harry Potter och Dödsrelikerna ångrade jag mig snabbt. Boken är “spiken i kistan” av en helt fantastisk sjulogi. Om jag någon gång skulle träffa J.K. Rowling skulle jag tacka henne för sju böcker av spänning och mystik. Jag skulle också berätta för henne att jag aldrig kunde drömma om att en fantasybok som Harry Potter skulle få mig att gråta, men att jag hade fel. För mig är serien om Harry Potter den ultimata fantasy sjulogin som alla borde ta sig tid att läsa. Trots att det tog mig mer än fem år att läsa ut alla sju böckerna var det både värt all den tid det tog. För att kunna läsa böcker av den här genren tror jag att man behöver ha gott tålamod, för att sätta sig in i hur det är i just den världen man läser om, och bra fantasi för att överhuvudtaget kunna föreställa sig de olika karaktärerna.

Två parter.
I den här boken om Harry Potter är det väldigt tydligt att det finns en god och en ond part. Men eftersom Harry, Hermione och Ron är på flykt under stora delar av boken märker de knappast av att de är efterlysta i hela trollkarlsvärlden. Men i slutet uppgörs allt med en strid mellan Harry och Lord Voldemort - det typiska slutet på en fantasybok.
Citat sidan: 292.
“Ja, men vi var ju lite upptagna med att fly från Dödsätare, eller hur?”
Jag valde mitt citat därför att: citatet visar att Harry, Ron och Hermione är eller har varit på flykt. Om man är på flykt är det ganska logiskt att man är jagad. Det visar att det finns två olika parter. Citatet är ganska långsökt men jag tycker att det är en bra förklaring.

Magi.
Genom hela serien om Harry Potter använder sig trollkarlarna och häxorna av magi. Magi kan utföras på många olika sätt men man frammanar magi enklast med hjälp av en trollstav. Är man tillräckligt skicklig, har en tillräckligt bra trollstav och visar en viss talang kan man utföra de mest fruktansvärda och märkliga saker med hjälp av sin trollstav. Magin används på olika sätt beroende på om man tillhör den goda eller den onda parten. De onda, oftast Dödsätare, använder magin okontrollerat och hetsigt medan de goda, oftast medlemmar i Fenixordern, använder magin på ett mer kontrollerat sätt. I den här boken får Harry och hans följeslagare stöta på former av magi som de aldrig trodde var möjliga, nämligen ond magi.
Citat sidan: 264.
“Han passerade inte någon, bortsett från en trollkarl med rynkad panna som mumlade instruktioner till en fjäderpenna som svävade framför honom medan han antecknade på ett pergament som släpade i marken.”
Jag valde mitt citat därför att: citatet visar att de som är duktiga på använda sig av magi har mycket stor fördel av den och kan underlätta det allra mesta med hjälp av just magin.

Följeslagare.
Hermione och Ron är Harrys trogna följeslagare. De följer med Harry på hans oftast väldigt farliga äventyr. Jag tror att de följer med honom för att de är hans bästa vänner och för att Dumbledore gav dem ett uppdrag innan han dog som de skulle klara av tillsammans. Harry, Hermione och Ron skiljer sig ganska mycket från varandra, men det betyder inte att de inte fungerar bra ihop. Tvärtom är det till stor nytta att alla är bra på olika saker och det har räddat dom många gånger.
Citat sidan 670: “Ron och Hermione slöt sig tätt intill honom medan ljuden från striden bakom dem plötsligt dämpades och dog bort, eftersom en tystnad som endast Dementorer kunde föra med sig föll tung genom luften...”
Jag valde mitt citat därför att: citatet visar att Ron och Hermione verkligen litar på Harry. Speciellt när det gäller att strida förlitar de sig nästan helt och hållet på honom.

Quest.
Redan under de första kapitlen gick det upp för mig vad questen i den här boken är. Questen för Harry, Hermione och Ron är att hitta och förstöra alla horrokruxer som finns i världen. Förstörelsen av horrokruxer är ett oavslutat arbete som Dumbledore påbörjade under sin levnadstid. Det Harry inte vet är att han också är en horrokrux, en del av Lord Voldemorts själ, som han ofrivilligt delade den natten då han försökte döda Harry.
Citat sidan 580: “Det är... han lämnade ett jobb åt mig.”
Jag valde mitt citat därför att: citatet visar att Harry tar uppdraget på mycket stort allvar och gör precis så som Dumbledore bad honom att göra, inte berätta för någon annan än Ron och Hermione.
Dold monark.
Det både syns utanpå och märks inuti att Harry Potter är en dold monark. Tillexempel det ärr som han har i sin panna som visar att han är den enda som har övervunnit den dödande besvärjelsen. Men det märks också inuti att Harry är speciell dels med den gåva han har att kunna läsa den världens mäktigaste trollkarls tankar.
Citat sidan: 677.
“Min trollstav av idegran gjorde allt jag bad den om, Severus, utom att döda Harry Potter.”
Jag valde mitt citat därför att: citatet visar att Harry Potter är en trollkarl som skiljer sig från mängden. Självaste Lord Voldemort har gjort allt som står i han makt för att utplåna Harry Potter, men har aldrig lyckats.

Ful ankunge.
Jag tycker att det är svårt att visa med ett enda citat hur Harry utvecklas och finner nya förmågor, eftersom det bara är en kort del av Harrys liv som utspelar sig i den här boken. Därför har jag inte valt något citat till den här genren. Men för mig var Harry Potter helt klart en “ful ankunge” från början, utstött av sin styvmamma och styvpappa och han hade inga direkta vänner. Men när han började på Hogwarts utvecklades han, träffade nya vänner och fick mycket bättre självförtroende.

Edifice.
Att välja ut Edifice var det som jag var mest osäker på vad jag skulle välja innan jag skrev den här analysen, men nu har jag bestämt mig. Först funderade jag på om det kunde vara tältet som Harry, Ron och Harmione bor i under stora delar av den här boken. Tältet är förtrollat och är mycket större invändigt än utvändigt. Sen funderade jag på om det kunde vara Trolldoms Ministeriet.. Men efter att ha grubblat länge kom jag fram till att det måste vara Harry Potters skola Hogwarts dom är Edificet i den här boken. Hogwats är en gammal, ståtlig byggnad som verkar ha funnits sedan urminnes tider. Hogwats är också förtrollad och magisk tex. taket i Stora Salen som visar vilket väder det är utomhus, tavlorna som både kan prata och röra på sig och förståss trapporna som flyttar på sig bäst de vill. Hogwarts är en ganska outforskad plats där det alltid finns rum för nya äventyr. Jag har inte valt något passande citat eftersom en enda mening inte kan beskriva hur magiskt Hogwarts verkligen är.

Colour coding
Colour coding är nog det enda som jag inte tycker att J.K. Rowling har lyckats få med i sin bok om Harry Potter och Dödsrelikerna. Ett exempel på en karaktär är Dolores Umbridge som bara klär sig i rosa och har alltid ett sockersött leende på läpparna. Hon framgår till mig som läsare som en god person, men egentligen är det tvärt om. Hon är bland dom elakaste som arbetar på hela ministeriet och jag är nästan säker på att hon är en Dödsätare också. Ett annat exempel är huvudpersonen Harry Potter. Harry har mörkt hår och bär ofta stora svarta klädnader. Svart framgår till mig som läsare som mörkrets och ondskans färg, men egentligen är Harry Potter den som kämpar mest av alla för godheten och rättvisan.

Vad tycker du om fantasy genren? Fantasy är en väldigt speciell genre som man behöver lång tid för att sätta sig in i. Eftersom jag har ganska bra fantasi och inte ger upp lätt när jag läser svåra böcker så tror jag att det här är en genre för mig. Jag förvånas ofta över författarens fantasi, för det som skrivs i fantasy är inte i närheten av verkligheten.

Vad tyckte du om denna typen av litteratur? Jag tyckte att det var ganska svår att förstå sig på, och att det tar ett tag att leva sig in i världen. Den är inte alls lik någon annan typ av litteratur, men jag gillar det. Jag tycker om att inte veta vad som ska hända här näst, för det kan man nästan räkna ut när man läser annan typ av litteratur.

Skulle du kunna tänka dig att läsa någon mer sådan bok? Ja, om det kommer en ny Harry Potter bok någon gång , annars nej. Jag har provat att läsa andra fantasyböcker som Narnia ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-09

    Harry fick en utav Voldemorts horrokruxer i sig. Men han ÄR inte en horrokrux. Hade bara lust att rätta till lite, annars var recensionen kanon! Hade bara lust att rätta till lite, annars var recensionen kanon!

  • Inactive member 2008-12-09

    Harry fick en utav Voldemorts horrokruxer i sig. Men han ÄR inte en horrokrux. Hade bara lust att rätta till lite, annars var recensionen kanon!

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-11]   Bokrecension: Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9845 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×