Eutanasi

2 röster
11454 visningar
uppladdat: 2008-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Eutanasi, i folkmun kallat dödshjälp, är ett etiskt problem som diskuterats mycket. Det är svårt att komma fram till ett slutgiltigt ställningstagande, då det finns så flera perspektiv att se det ur; det beror på vem det är som ber om dödshjälp, och vad som är orsaken till önskningen.
Enligt vissa är livet en gåva vi fått, och de flesta anser att alla har rätt till ett liv. I och för sig är den gåvan inte önskad innan, och det är inte en gåva vi kan tacka nej till eller lämna tillbaka, men i och med att det är en gåva anser vissa att vi har rätt att göra vad vi vill med den.

Då jag var på en utbildningskonferens för att bli mer insatt i MUF''''s politik diskuterade vi mycket angående rättvisa, frihet och rätten till ett liv.
Jag anser att eftersom vi har rätt att leva borde vi även få bestämma om och när livet ska upphöra, så kallad egoism, då det för min egen skull jag vill ha dödshjälp. Jag tror att eftersom vi har en möjlighet till att avsluta livet innan ödet, om det nu finns något ödesbestämmande, har avgjort att det är dags för oss att lämna jordelivet.
Men livet handlar inte bara om en själv utan det finns fler att ta hänsyn till.

Eutanasi förknippar jag främst med obotligt sjuka som ständigt har ont, de vill inte vänta på döden och lida under tiden, utan förkortar tiden då man tvingas leva med konstant smärta. De vill inte ta självmord, de tänker på familjen och ser inte bara till sig själva. De kan offra sig för att inte familjen ska leda alla helvetes kval efteråt, vilket kan säga att de som avstår från dödshjälp trots att det skulle avsluta ett outhärdligt lidande är altruister.

En pliktetiker skulle troligtvis, om han eller hon var för eutanasi, fundera på bästa sättet att ta självmord på, och om han eller hon var emot eutanasi skulle se på det ur ett etiskt och moraliskt perspektiv; det är fel att ta sitt liv.
Jag tror dock att pliktetiker anser att självmord är fel, man ska inte döda, och att döda innebär just att avsluta ett annat liv, och då borde det även gälla att man inte ska ta sitt egna liv, eller någon annans, genom dödshjälp, även om den personen tydligt klargjort att han eller hon verkligen vill.

En konsekvensetiker ser mer på konsekvenserna än på själva handlingen, vad får det jag gör för följder? Det finns både fördelar och nackdelar; fördelarna är att du slipper lidandet, du slipper se dig själv sakta förtvina bort, av både fysiska och psykiska skäl. Men man ska inte förglömma de negativa effekterna; dina nära och kära kommer att sörja förlusten av dig, en smärtsam begravning kommer att följa och funderingar på varför du ville dö, varför du tog den lätta vägen och tänk om det uppfanns ett botemedel mot den sjukdom du möjligtvis hade.

Det som är viktigt innan man bestämmer sig för att genomgå eutanasi är att fundera riktigt vad man vill, varför man vill det och effekterna och konsekvenserna av det slutgiltiga beslutet. Man måste tänka på de andra i ens liv, för det handlar bara inte om dig själv. Det finns fler som har åsikter om vad du borde göra, och man ska kunna lyssna på andra, kanske kan de ge dig ett annat perspektiv, du kanske ändrar åsikt. Man måste hitta en balans mellan att följa sitt eget hjärta och att kunna lyssna på andra.

Dödshjälp, enligt mig, borde vara lagligt i Sverige, som en sista utväg för de obotligt sjuka, inte de deprimerade då det i de flesta fallen finns hjälp att få.
Man kan även se självmord som en sorts dödshjälp, man hjälper sig själv att dö, men den stora skillnaden är att dödshjälp utförs av en utbildad läkare.

Jag har kommit fram till att jag både är konsekvensetiker och pliktetiker, men dock är det konsekvenserna som är viktigast för mig. Många saker som man inte ska göra, som att använda droger, ser jag som att man inte ska göra, men det är konsekvenserna som är det betydande; det är olagligt, man kan hamna i fängelse, mamma, pappa och hela släkten skulle bli väldigt arga och besvikna, det är farligt, man kan dö och det är ofta dyrt.
Det är även konsekvenserna jag ser till då det gäller eutanasi, om jag skulle vilja få dödshjälp av någon anledning skulle jag se mycket till mina vänner och min släkt, vilken otroligt förlust det skulle innebära, och det gäller i stort sett för alla som tar självmord. Man tror ju att ingen bryr sig, men det är så många som gör det.
Magnus Uggla släppte ett album för flera år sedan, och titeln kommer jag inte ihåg riktigt men det gick ungefär ut på att vad är det för mening att ta självmord när man inte får höra eftersnacket? ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eutanasi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-12]   Eutanasi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9858 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×