Bokrecension: hemsöborna av august strindberg

10 röster
21185 visningar
uppladdat: 2008-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Han kom om ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen”.

Boken handlar om drängen Carlsson från fastlandet. Som får anställning hos en liten nätt gumma, vars man nyligen avlidit.

Gården som Carlsson skaffar arbete på tas om hand av de gamla drängarna Norrman och Rundqvist, pigorna Clara och Lotten, och madam Flods son Gusten som är alldeles för oerfaren för att ta över gården som bonde fortfarande. Sonen blir naturligtvis avundsjuk på Carlsson, för att han har fått sådant stort inflytande på madam Flod.

Annars är stämningen på gården mycket glad och livlig, de gamla drängarna är stojiga och skämtsamma medan pigorna fnissar om vem som ska få den stilige unge drängen.
Sedan Carlsson anlänt ut till Hemsö, går jordbruket plötsligt mycket bra och alla avgudar honom. Det är som om hela ön väcks ur någon slags sömn och vaknar till liv igen. Med sin enorma charm och utstrålning lyckas Carlsson övertyga änkan att hyra ut rum till några rika stadsbor om sommaren och Carlsson möter den stora kärleken i sitt liv, vackra Ida från Stockholm. Men Carlsson är inte tillräckligt fin för henne. Då tar Carlsson sitt livs chans och lyckas få madam Flod att gifta sig med honom. Då Carlsson blir bonde på gården och Ida kan acceptera honom, men när professorsfamiljen skulle åka hem till Stockholm gjorde Carlsson sig till åtlöje. Carlsson var besviken för att Ida skulle återvända till Stockholm och Ida nonchalerade honom.
Carlsson kunde inte glömma Ida, så han reste till Stockholm för att göra affärer och passade då på att besöka professorsfamiljen. När han fick veta av en piga hur Ida och hennes fästman gjort narr av Carlsson och hans kärleksbrev blev han förtvivlad. Carlsson återvänder till gården i djup besvikelse. Folket i bygden pratade om Carlsson och Madame Flod som ett par. Gusten blev sur och arg och uppskattade inte alls att de skulle gifta sig. Han såg Carlsson som en inkräktare och gillade inte alls att dela gårdsarvet med honom.
Äktenskapet blev inte helt lyckat då Anna-Eva, som Madame Carlsson hette i förnamn, inte var helt ung och uppskattade inte Carlsson sexuella närmanden. Gårdens piga Clara uppskattades alltmer Carlsson och istället för att mjölka så gjorde de annat. Men Madam Flod förstod att Carlsson var otrogen mot henne.

Huvudpersonerna i boken är Carlsson, Anna-Eva och Gusten. Carlsson kommer ut till Hemsö i skärgården för att tjäna pengar. Carlsson är en person med ett väldigt glatt humör, och med ett stort självförtroende. Människorna på Hemsö blir snabbt förtjusta av charmören men vad de inte vet är att Carlsson har något i baktanke hela tiden, och han lyckas också linda hela befolkningen runt sitt lillfinger. Anna-Eva är en ganska nätt gumma som inte säger så mycket. Gusten är en ung man som vet vad han vill och han gillar verkligen i Carlsson, han ser honom som en inkräktare som bara är ute efter arv.


Miljön i Hemsöborna är mycket detaljerat beskriven med skärgårdsmiljö. D...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: hemsöborna av august strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-14]   Bokrecension: hemsöborna av august strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9886 [2021-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×