Silikonbröst, en teknisk revolution

5 röster
6872 visningar
uppladdat: 2008-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva om silikonbröst som min tekniska revolution. För att jag tycker att silikonbröst ibland får fel slags uppmärksamhet, speciellt i media. Jag har själv mycket fördomar mot tjejer som skaffar silikonbröst. Utan att fråga utgår jag ifrån att de antigen har problem med självkänslan, och/eller vill ha uppmärksamheten från en viss typ av män. Om kvinnor tidigare, b.la. under franska revolutionen sålde sina bröst som ammor, säljs nu brösten till media-, nöjes-, kläd- och porrindustrin. För dagens kvinnor är beredda att betala för att öka sitt sexuella värde. Men median glömmer framställa de kvinnor som har kämpat mot bröstcancer, förlorat ett eller två bröst. Som vill se kvinnliga ut igen, då bröstcancern har tagit bort något som för många är något man ska kunna vissa upp när man är kvinna.

3200 – 1100 f.kr hade kvinnorna hög status. Bröst ansågs ha förmågan att ge liv, och dyrkades av många människor. I Egypten ansågs modergudinnan Isis ge liv åt farao. Via sin bröstmjölk ansågs hon sammanbinda faraoner med det gudomliga. 200-talet, de fruktande amasonerna avbildades enbröstade och utan behov av män.
Men med kristendomens framfart får bröstet en ny roll. Enligt Gamla testamentet skulle mannen njuta av sin frus bröst för livslång monogami. Men brösten har inte alltid varit älskade av människan runt om i världen. Under den tidiga kristendomen började teologer se kvinnans kropp som ett hot mot andlig perfektion. Kvinnan drog uppmärksamhet från Gud och lockade till synd. Bröstet blev farligt. Kvinnorna fick nu klä sig i täckande tunikor och porträtterades endast som plattbröstade. Nakna bröst målades enbart på syndare som kastades in i helvetes portar, en del får också sina bröst stympade. Fascinationen inför kvinnans bröst löpte jämsides med hatet mot dess lockelser. På 1300-talet blir djupare urringningar mode bland Italiens överklass, för att överklassens kvinnor skulle ha så eleganta bröst som möjligt skickades barnen till ammor direkt efter dopet. Barnen stannade ofta hos ammor i två år. Med renässansen fortsatte modet med djupare urringningar. De fåfänga damerna kom på att täcka urringningarna med spets och tunna material. Rika män och kungar hyllar ännu en gång bröstet, b.la i poesi och konst. Män beskriver brösten som liljor, skålar av grädde eller mjälla äpplen. Kvinnan blir en kontinent som mannen ska erövra.

Eftersträvan av eleganta bröst var stor, men att bysten trycktes ihop av de hårda korsetterna ledde till motsatsen. Brösten fick frakturer och bröstvårtorna blev inåtvända. Men strävan var fortfarande enorm efter ”perfekta” bröst. Brösten skulle vara unga, höga och fasta. Brösten skulle också ses som en del av kvinnans ansikte och hals – som något hon skulle visa upp. Nu börjar stora bröst avbildas för första gången i konsthistoria. Det är i ett holländskt 1600-tals måleri. Under 1700-talet var korsetterna så hårt snörade och så djupt ringande att bröstvårtan nästan trillade ut. 1800-talet blev modet annorlunda, ännu en gång, brösten skulle vara vitt åtskilda och en så kallad ”skilsmässokorsett” lanserades på marknaden. En triangel av stål skilde brösten åt, samtidigt som de pressades uppåt. Modet med att visa mycket av bröstet varande fram till 1850 då kvinnokroppen återigen låstes in. Aldrig tidigare hade den västerländska kvinnokroppen – och bysten – varit så dold. Korsett var inte längre bara vanligt hos överklassens kvinnor, under 1800-talets slut fanns den överallt. I männens fantasier, konstnärernas fantasier och på små små flickor. 1920-talet kom bh:ar som plattade ut och förminskade bröstet och ett nytt mode var ett faktum – den platta bysten. Många kvinnor såg den platta bysten som en ökad frihetskänsla och trygghet.
Det är just det bröst handlar om. Alla ska kunna trivas i hur man ser ut, i detta fall inriktat på bröst. Om man antingen har råkat ut för bröstcancer, eller har en låg självkänsla och anser att man vill fixa det med ett kirurgiskt ingrepp, så gör det. Därför tycker jag att silikonbröst är en oerhört bra teknisk revolution. ”Våra bröst, silikon eller vanliga är till för oss, inte för männen i porrindustrin” och det är just vad det är. Media framställer silikonbrösten som något man gör enbart för att tjäna pengar, t.ex. att bli en glamour modell. Men det är inte alla som gör det, och de borde media framställa istället. De kvinnor som gör det för att de vill vara mer kvinnliga och inte för att tjäna pengar.

De första silikonbrösten, eller bröstimplantaten gjordes 1962. De bestod av ett slätt hylster av silikongummi fyllt med silikongelè. Silikon är ett mycket stabilt material med en antagen obegränsad hållbarhet. De olika inläggen finns i olika storlekar. Protesstorlekar uppges i milliliter (ml) som ungefär motsvarar antal gram. De vanligaste storlekarna varierar mellan 200 till 500 ml, men oftast mellan 240-350 ml. Är de nuvarande brösten olika, kan man lägga in olika storlekar av inläggen som gör skillnaden mindre. En del gånger är det bara den ena bröstet som behöver ett inlägg.

Jag tycker nu, efter a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Silikonbröst, en teknisk revolution

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-14]   Silikonbröst, en teknisk revolution
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9889 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×