Syror och baser

11 röster
25531 visningar
uppladdat: 2008-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Saltsyra


kemisk formel: HCI


ingående grundämnen: Väte och Klor


Egenskaper: Koncentrerad saltsyra är färglös. Den ryker i fuktig luft. Det uppkommer då saltsyragas. Saltsyra är en vattenlösning av denna gas. Den är starkt frätande. Löser man koncentrerad saltsyra i vatten får man utspädd saltsyra. Tillräckligt utspädd saltsyra saknar lukt och smakar surt. Magsyran i din och min mage är saltsyra.


Användningsområden: Inom jordbruket används utspädd saltsyra för att behandla växter som djuren ska äta under vintern.



Svavelsyra


molekylformel: H2CO3

ingående grundämnen: Väte Kol och Syre


Egenskaper: svavelsyra är en tung,tjockfrätande syra. Den rena syran är färglös och saknar lukt,den är starkt frätande. Koncentrerad svavelsyra löser sig lätt i vatten. I koncentrerad svavelsyra är det ungefär 98 % svavelsyra och resten är vatten. Svavelsyra kan dra till sig vatten.Det andvänder man sig till i fabriker och laboratorier när man vill ta bort vattenånga ur luften eller andra gaser.Gasen får du bubbla genom svavelsyran.



Salpetersyra


molekylformel: HNO3


ingående grundämnen: väte kväve och syre


Egenskaper: Salpetersyran är en färglös fuktig vätska. Salpetersyra är som vi kallar koncentrerad salpetersyra. Salpetersyra är egentligen en vattenlösning med ungefär 70 % salpetersyra. Reagerar med proteiner och ger den gul färg. Ex: En nagel. Den har stickande lukt och är starkt frätande man måste därför vara försiktig när man använder syran. Salpetersyran sönderdelas av solljus.



Kolsyra



Molekylformel: H2CO3


ingående grundämnen: väte syre och kol


egenskaper: Kolsyra finns i läskdrycker. Det är kolsyra som ger drycken sin uppfriskande smak. Bubblorna innehåller koldioxid. Vid tillverkningen har man pressat in koldioxiden i läskedrycken under högt tryck. Det är därför bubblorna försvinner när man öppnar en flaska. Kolsyra är en blandning mellan koldioxid och vatten. Syran är svag och sönderdelas lätt. Den finns därför bara i vattenlösning.



Ättiksyra


Molekylformel: CH3COOH


Ingående grunämnen: Kol väte och syre



Egenskaper: Ättika har en stark, stickande lukt och smak. Den räknas till dom svaga syrorna,men kan ge frätskador ändå.Syran är färg lös. Koncentrerad ättiksyra kallas Isättika,därför att den fryser redan vid +17 grader.



Natriumhydroxid



Molekylformel: NaOH



Ingående grundämnen: natrium syre och väte


egenskaper: natrium är en mjukmetall.Natrium förvaras i fotogen eller paraffinolja. Natrium reagerar häftigt på vatten.Då utvecklas värme. I handeln kan man köpa natriumhydroxid som ett vitt fast ämne. När man t.ex. städar för att få bort gammal färg och lösa upp fettdroppar i avlopp använder man kaustik soda som man kallar natriumhydroxid. Kaustik soda är starkt frätande,använd skyddshandskar och akta ögonen för stänk!



Kalciumhydroxid


Molekylformel: Ca(OH)2


ingående grundämnen: kalcium syre och väte



egenskaper: kalcium reagerar häftigt på vatten. Man får en lösning av kalciumhydroxid. Kalcium är ett vitt fast ämne liknande natrium. Kalcium löser sig i vatten lösningen får basisk reaktion. Den kallas ibland för Kalilut. Kalcium är en lätt metall man kallar metallen för spröd. Den är hård och kan brytas sönder i bitar. Med vatten reagerar kalcium ganska lätt vid reaktionen frigörs vätgas. Vattenlösningen får en basisk reaktion.



Ammoniak


Molekylformel: NH3


Ingående grundämnen: kväve och väte



egenskaper: Ammoniak är en lätt gas. Gasen löser sig mycket lätt i vatten. Handelsvaran ammoniak är en vattenlösning av gasen. Vätskan har basisk reaktion och är frätande. Lukten är stark och stinkande. Det är flyktiga ammoniakångor som irriterar näsans slemhinnor. Ammon...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Syror och baser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-21]   Syror och baser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9908 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×