So examinerings uppgift.

3816 visningar
uppladdat: 2008-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
jag går i åttan på bergunda skolan och vår lärare ger oss sån här läxa varje dag och han är stenhård, gissa vad jag fick på detta arbete, jo G+ tyck vad ni vill om detta men jag tycker det är värt mer.


SO examineringsuppgift


1.I Konstantinopel nuvarande Istabul.

2.Ortodox betyder rättrogen

3.Finland för att dem har två nationalkyrkor: Den evangeliska och den ortodoxa kyrkan. För att dem har tillhört Ryssland

4.Alla som är med på gudstjänsten måste stå upp inför mötet med det heliga.Gudstjänsten består av tre delar.Man ''''''''framställer'''''''' hela Jesus liv från hans barndom till hans död och uppståndelse.Under första delen är ikonostasens tre dörrar stängda.Det symboliserar Jesus okända liv innan han fyllt 30 år. Andra delen öppnas den kungliga porten.Jesus har vänt sig till människorna gudstjänstens deltagare får se en procession.Först kommer ljusbärarna och sen bärs evangelieboken.Det innehåller Jesus undervisning om guds rike.''''''''lilla tåget'''''''' symboliserar och botar människor.Boken läggs på ett speciellt bord så läses evangeliska texten och sen en kort predikan. I den tredje delen får deltagarna vara med om Jesus sista vandring på jorden,hans död på golgota och hans uppståndelse.I högtiderna bärs nattvards brödet och vinet ut till människorna.

5.Det ortodoxa kyrkoåret börjar med första september.De stora helgerna är julen den 7 januari och påsken (ett par veckor efter våran påsk) .Sådana högtider är viktiga för alla ortodoxa,för de har gett dem ''''''''identitet''''''''

6.I norra Grekland finns munk republiken,athos.Med ett visst självstyre.På en halvö ligger ett 20 tal kloster.Där lever det 2000 munkar.Bara män får vistas där.Det är mindre turism idag,men bara män är tillåtna.Athos är ett andligt centrum för den ortodoxa kyrkan

7.- Ortodox - Betyder rättrogen
- Patriark - En patriark är en fader för en folkgrupp, Patriark är också benämningen på de ledande biskoparna inom de östligt ortodoxa kyrkorna. Främst bland dem är den ekumeniske patriarken i Konstantinopel
- Metropolit - Metropolit är grekisk-ortodoxa kyrkans beteckning på en biskop i rang mellan ärkebiskop och patriark.
- Ärkebiskop - En metropolit är en kyrklig ledare
- Mysterier - Kallas mysterier i ortodoxa kyrkan istället för sakrament som det kallas i katolska kyrkan
- Fasta - troende kristna inom den ortodoxa kyrkan avstår från kött,fisk,mjölk,ost eller ägg dvs alla animaliska produkter.Man är alltså vegetarian under fastan och dricker inte heller vin.

8. Europa delades upp i två kristna traditioner,med olika kloster,gudstjänster och ledarskap.I öster kallades den kristna kyrkan, kyrkan för ortodoxa och i väster romersk katolsk kyrka.De östereuropiska folken blev kristna från Konstantinopel och de västeuropiska från Rom.År 1453 erövrade turkarna Konstantinopel. Storfursten i Moskva gifte sig med en bystantisk prinsessa. Då ansåg frusten sig vara arvtagare till kejsaren hans son började kalla sig tsar (kejsare).De Ryska tsarena ansåg att de var beskyddare av alla ortodoxa kristna.

9. Inom den ortodoxa kyrkan betyder fastan att troende kristna avstår från att äta kött,fisk,mjölk,ost eller ägg alla animaliska produkter.Inom den ortodoxa kyrkan är man vegitarian under fastan och dricker inte heller vin.Alla onsdagar och fredagar med några få undantag är fastedagar.Man fastar också före jul och före påsk.Det är bara klostrerna som följer alla fastedagar helt nuförtiden.Lekmännen bör följa fastereglerna så långt de förmår.Sådana regler är till för att dom ska känna gemenskap. Inom den katolska kyrkan finns det också fasteperioder.Ända fram till 1970 talet hade kyrkan föreskrifter om att en katolik inte skulle äta kött på fredagar.Mest uppmärkningsammas numera de 40 dagarna före påsk.Då ska en troende katolik leva enkelt och inte äta kött.Tiden före fastan har utvecklats till en karneval.Då säger katolikerna hejdå till köttet.Fastan börjar med askonsdagen.Då är det 6 söndagar (inte fastedagar) och 40 vardagar (fastedagar) kvar till påskafton.Fastan inleddes på askonsdagen för att markera det ströddes aska i håret.I dag finns fastan bara kvar som ett ord i vårdspråk.

10.I ortodoxa kyrkan kallar man sakramenten för mysterier.I ortodoxa kyrkan tror man att gud skapat människan till sin avbild men människan vände sig från gud och blev dödlig.Människans mål är att återkomma nära gud,och bli så lik gud som möjligt.I den katolska kyrkan tror man att ifall man följer sakramenten så kommer man till guds rike.Bägge två har 7 sakrament dopet, konfirmationen (inte inom den ortodoxa kyrkan) , nattvarden, bikten, äktenskapet,
de sjukas sakrament och prästvigningen. Dessa har samma innebörd.Ortodoxa har inte konfirmationen som mysterier.Konfirmationen är direkt efter dopet (gör ett kors av olja på barnet i form av ett kors)

11.Ikonostasen eller bildväggen har en egen historia.Den store Sofia kyrkan i Konstantinopel är ur modell för de ortodoxa kupolkyrkorna.I Sofia kyrkan finns det ett räcke (kor-skrank) som skiljer altardelen från den del där folket fanns.Det pryddes av förhängen med bilder av Kristus och Maria. I Ryssland byggdes kyrkorna av trä,eftersom landet var så rikt på skog Räcket och förhängena förvandlades till en trävägg med ikoner,en ikonostasens
under den första delen är ikonostasens tre dörrar stängda.Det symboliserar tre dörrar stängda.Det symboliserar Jesus okända liv innan han fyllt 30 år.Om denna tid vet vi knappt ingenting.Under gudstjänstens andra del öppnas den kungliga porten.Det betyder att Jesus nu har vänt sig till människorna.Gudstjänsten deltagare får se en liten procession.Först kommer ljusbärarna och därefter bärs evangelie boken.Den innehåller Jesus undervisning om Guds rike.Processionen symboliserar hur Jesus går genom världen,predikar och botar människor.Boken läggs på ett speciellt bord.Så läses evangeliet.En kort predikan hålles.
I den tredje delen får deltagarna vara med om Jesus sista vandring på jorden,hans död på Golgota och hans uppståndelse.I en högtidlig procession bärs nattvardsbrödet och vinet ut till människorna.

12.Ikon kommer från det grekiska eikon och betyder helig bild.Bilderna (bilden) finns i kyrkan och i hemmen,i det som kallas för hemmets vackra hörn.Där brinner en olje lampa,vid familj ikonen.Ikon måleriet är gammalt.Det finns få ikoner från den äldsta tiden.Den troende dyrkar inte bilden av Jesus.Det finns många legender.Om den första ikonen den skulle ha visats Jesus ansikte,typ ett avtryck på en handduk eller liknande.Även i den katolska kyrkan har man bevarat en sån duk eller bild ''''''''som inte gjorts med händer'''''''' det är veronikas svetteduk.en ikon skapas under bön.

Skillnaden mellan ikon och helgon är ikonen är en bild som finns i kyrkan eller i hemmet där man tillber gud.Däremot är helgon en död person som uträttat mirakel eller dött som martyr och blivit helgon förklarad.

Likheterna mellan ikoner och helgon är att man ber till dem.Båda är heliga och symboliserar tron.Helgon är viktiga för katoliker och ikoner är viktiga för ortodoxa.
<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: So examinerings uppgift.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-21]   So examinerings uppgift.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9909 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×