Författarporträtt, Jules Verne

6 röster
19798 visningar
uppladdat: 2008-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jules Verne var en fransk författare som levde mellan 1829 och 1905. Som liten fantiserade han ofta om att resa till jordens alla hörn och upptäcka världen, han satt ofta i sitt fönster och blickade ut över havet när båtarna for iväg på uppdrag.

Jules fader Pierre Verne var en framgångsrik jurist, och Jules hade mycket höga förväntningar på sig, många i hans familj ville att även Jules skulle gå den banan. Jules började studera vid ett universitet i Paris, men när han kom underfund med att han inte var särskilt intresserad av Juridik så valde han att hoppa av den utbildningen. När fadern fick reda på att Jules avbrutit sina studier så slutade han att stödja sin son ekonomiskt. Det betydde att unge Jules var tvungen att försörja sig själv. Han tog jobb som sekreterare vid en teater och han skrev även en hel drös med egna teaterpjäser, men ingen av dom gjorde något större genombrott.

När Jules fick upp ögonen för ballongflygning så knåpade han ihop en historia om några våghalsar som ger sig iväg på en farlig och äventyrlig färd över Nordafrika. Denna histora slog igenom stort, hans bok var väldigt annorlunda mot den tidens skrivsätt. Han skrev om spännande saker som ingen annan tidigare skrivit om och det gjorde att Jules Verne blev en revolutionerande författare med många dåtida läsare.

Jules Verne skrev om människor som imponerade på honom som exempelvis vetenskapsmän och uppfinnare. Han skrev om dessa män för att de lämnar vardagen och samhällets bekymmer bakom sig och ger sig i kast med naturens olösta gåtor. Vetenskapsmännen och uppfinnarna var som hjältar för Jules som själv mycket gärna hade velat göra olika upptäcksfärder, men han kom aldrig iväg på någon sådan upptäcksresa. Drivkraften till hans författarskap kan ha varit just att när han själv inte kom iväg på någon fantastisk resa, så valde han att skriva ner sina tankar och idéer om hur världen såg ut och sedan låta bokkaraktärerna uppleva resorna istället.

Det är svårt att sätta in Jules Verne i något sammanhang i dåtiden, för han var varken naturalist eller realist (som de flesta författare var under den tiden). Realism är överlag någonting som utgår ifrån verkligheten så på grund av att han skrev så fantasifullt kan man inte placera honom i den genren. Naturalism däremot utvecklades ur realismen och är en mer radikal form av realism. Så heller inte i den genren passar Jules Verne in. Så vad tillhör han för genre?

Jules Verne klassas som den första science-fiction författaren någonsin, och det gör han med rätta då science fiction oftast bygger på vetenskapens framsteg fullt utnyttjade i ett framtidsbild. Detta har vi bevis på då Jules Verne har gjort väldigt stor påverkan på eftervärlden på olika sätt. Han skrev om saker och manicker som inte skulle komma att uppfinnas förens lång tid efter, exempelvis ubåtar, helikoptrar, flygplan och luftballonger. Han förutsåg rymdresor 100 år innan resan gjordes. Jules förutspådde också att USA skulle vara det land som först kom iväg till yttre rymden, vilket dom tillslut gjorde. Han gjorde i princip samma undersökningar som NASA skulle göra om hastigheter, tyngdlöshet och liknande, och lät sina astronauter landa bara några kilometer längre bort i Stilla havet där Apollo åtta skulle landa cirka 100 år senare.

Jules Verne har vunnit världsomryte tack vare sina romaner, han har blandannat skrivit
Från jorden till månen,
Jorden runt på 80 dagar,
Den hemlighetsfulla ön,
En världsomsegling under havet och
Till Jordens medelpunkt.
Dessa böcker är äventyrsromaner och underhållande berättelser som får läsaren att drömma sig bort till platser långt bort i fjärran, precis som Jules Verne gjorde när han skrev dom. Jules Vernes romaner är lika populära idag som de var då han skrev dom, tack vare sin fantasifullhet och spännande innehåll, böckerna lockar både stora som små. Böckerna är speciella för den positiva syn på framtiden som de har. Alla dessa böcker besöker olika platser över hela jorden, och det vittnar om att Jules Verne var duktig på geografi för han besöker världens alla hörn och kanter. Han skriver väldigt detaljerat vilken även det vittnar om att han var mycket intresserad av teknik och vetenskap och det blir extra roligt som läsare att få reda på all fakta om en sak. Ett exempel på detta är i boken ”en världsomsegling under havet” där Jules Verne beskriver hur undervattensbåten ser ut i minsta detalj, både utvändigt och invändigt.

Jules Verne producerade massvis med böcker under en lång tid, ett tag gav han ut 2 böcker per år, och 34st böcker totalt hann h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Författarporträtt, Jules Verne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-09-04

    Seriöst författarporträtt med bra styckeindelning.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-21]   Författarporträtt, Jules Verne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9963 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×