Kärnkraft - Miljövän eller inte?

3 röster
5241 visningar
uppladdat: 2008-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Är kärnkraften miljövän eller är de en miljöbov?
Kan kärnkraften rädda vår planet från att bli helt förstörd eller ska vi välja något annat alternativ till energikälla? Många frågor har ställts i frågan om kärnkraften och fler kommer att ställas. Hur mycket har vi påverkats av kärnkraften sen den kom till våra städer?
Har Tjernobyl olyckan påverkat folks syn på den energikällan som skulle ge oss oändligt med ström till våra hushåll?
Kommer vi någonsin att hitta en bra energikälla för våran planet eller har vi redan gjort det genom att använda oss utav kärnkraftverk.
Vart vi väljer och vad vi har valt att göra oss av med de radioaktiva avfallet, måste ha påverkat våran planet på något sätt eller har de inte?

Kärnkraft - Miljövän eller inte?

Innan 1986 hävdade man att kärnkraften var en ”ren” energikälla eftersom den inte släpper ut enorma rökmoln av svaveloxider, kväveoxider och koldioxid i luften.
När man började använda sig utav kärnkraften sades det att man kunde få oändligt med elektricitet till våra hushåll, vilket visade sig vara mycket felaktigt och den var inte så billig som man först trodde kärnkraften skulle vara. Man hade problem med vart man skulle göra sig av med avfallet men det problemet sopade man ”under mattan”.
Innan 1986 hade man inga bevis på något dödsfall utav kärnkraften.
Men Tjernobylkatastrofen ändrade allt på en dag. Ett osynligt monster hade släppts lös och på någon dag vart väderleksrapporterna även strålningsrapporter.
Strålningsmolnet över Europa blev så mycket mer fruktansvärt för de var osynligt.
Dom såkallade experterna kunde inte svara på frågorna från folket, ingen visste riskerna med radioaktivtregn. Var det verkligen farligt?
Skulle dom hålla sina barn inne för att dom inte skulle gå ut och leka i dom radioaktiva vattenpölarna?
Folk började fundera på vad som kunde hända om en sådan olycka hände i närheten?
Cancer, leukemi fallen vart bara fler efter olyckan och man började inse riskerna med kärnkraften. 1980 hade man en folkomröstning i Sverige om man skulle avveckla kärnkraften i landet och majoriteten röstade för avvecklingen. Så riksdagen la fram ett program där alla kärnkraftverk i Sverige ska vara avvecklade till 2010.
En stor del av avfallet fortsätter att vara radioaktivt under tiotusentals år. Avfallet gräver man ner i marken eller dumpar det i havet. Över 100 000 ton radioaktivt avfall har dumpats i haven. Den mesta av dumpningen i haven är kriminell men det mesta har stoppats för att sjömännen vägrar göra dem olagliga jobben längre.
Atlanten, Japanska sjön, Medelhavet, Nordsjön och Östersjön är kraftigt förorenade för dom är inneslutna havsområden för deras användning av dumpning av avfallet från kärnkraftverken. Man försöker kompensera det genom att t.ex. stoppa slam från Nilen att komma ut i Medelhavet, vilket gör att algerna dör och makrillen inte har någon mat att äta och dör. Man övergöder även vissa delar av haven i tro om att det ska hjälpa men fisken och andra vattenlevande djur dör pga. av det.
Östersjöns svavelbottnar blir bara allt större. Fisken får i sig mängder med gifter från våra mänskliga utsläpp. Vi människor får äta upp våra egna gifter och tillslut blir vi sjuka av dom och vi står där utan någon lösning på problemet. Den enklaste lösningen är att sluta äta fisk för den är så förorenad. Fiskindustrin låter oss äta allt på fisken, dom fyller ut med ben, skinn och innanmätet. Absolut inget får gå till spillo i en mångt miljonärs industri.
Vanliga människor tänker väl inte på att fisken är förorenad.
Hur många procent utav den svenska befolkningen vet att plattfiskar simmar runt i haven med cancer? Tror inte att speciellt många vet det. Men hur ska vi då lösa problemet med brist på information på att allt faktisk händer framför våra ögon? En liten broschyr skulle inte göra speciellt stor skillnad, inte heller massa reklam om det på TV eller i tidningar. Bästa är om affärerna slutar köpa in fisk och sätter upp skyltar där det står att man sluta sälja fisk pga. att den är förorenad och kan komma och skada oss.
För min egen del kommer jag sluta äta halvfabricerad fisk t.ex. fiskpinnar, fiskburgare och fiskbullar för att den fisken är värst drabbad av alla gifter och inte är ren fisk.
Vad ska vi välja för energikälla då?
Kärnkraften hotar våra vatten, vår luft och vårt land.
Luften blir skadad när man bryter fram uranet ur marken av maskinerna och transporterna till verken, vattnet blir skadat av dumpningen av avfallet och landen blir skadade av eventuella olyckor, när man bygger upp de gigantiska verken.
Hur ska vi veta vilken energikälla vi ska välja för dem säger att sitt egna är bäst och dem andra bara förstör vår planet. Allt blir bara så rörigt och förvirrande när man börjar läsa om vilken energikälla man ska välja. Kanske man ska se vilket som är det bästa alternativet just där man bor och hur ens ekonomi ser ut när man väljer.
Men en sak vet vi alla att om en olycka skulle ske på ett kärnkraftverk ödelägger de stora delar av olika länder med allt radioaktivt som kommer ut i luften. Folk lider än idag av Tjernobyl olyckan, finns fortfarande spår av den här i Sverige.
Personligen tror jag att vi är bereda att genomlida en sådan sak igen och därför bör vi undvika all energi som kommer från kärnkraftverken och förlita oss på andra energikällor som inte kan orsaka så stora skador. Den här generationen kommer inte att lida speciellt mycket utav allt radioaktivt avfall men nästa generation kommer att lida mer. Den radioaktiva strålningen måste på något sätt tränga upp ur marken, de är fysisk omöjligt att den stannar kvar i marken och inte träffar våra mänskliga kroppar eller djuren.
Det är dags för länderna som använder sig utav kärnkraft och s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärnkraft - Miljövän eller inte?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-23]   Kärnkraft - Miljövän eller inte?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9992 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×