Högskoleprovet

Så går det till

Högskoleprovet skrivs två gånger per år, en gång under höstterminen och en gång under våren. Sista ansökningsdag är den 15 september på höstterminen och 15 februari på vårterminen. Högskoleprovet går att skriva i hela Sverige och även i vissa svenska skolor utomlands. Deltagarna betygsätts på en skala mellan 0,0 till 2,0och det kostar 350 kr att delta. Du anmäler dig enklast via webben eller kontaktar det universitet eller högskola där provet anordnads. Det går inte att få tillbaka avgiften om du av någon anledning inte kan/vill skriva provet.

Provresultat

Dina provresultat fastslås normalt fyra veckor efter provtillfället och rapporteras in till Verket för Högskoleservice (VHS). Du kan skriva högskoleprovet hur många gånger som helst och det är ditt bästa resultat som räknas när du söker till högskolan. Ditt provresultat är giltigt i fem år.

Förbered dig!

Högskoleprovet är egentligen som vilket prov som helst. Du kan alltså förbereda dig inför det. Ett bra sätt att plugga innan provet är att göra tidigare högskoleprov www.studera.nu/studera/339.html. Även om inte provets frågor är detsamma får du ändå bra övning på provets struktur och hur liknade frågor ser ut. Prova att ta tid på dig själv! Det är dessutom bra att läsa mycket, försök att läsa allt från skönlitteratur till facklitteratur. Det finns även ett flertal sajter som erbjuder utbildningspaket inför högskoleprovet:

www.hogskoleprovet.se/
www.hogskoleporten.se/
www.hpguiden.se/

Källor: www.studentum.se, www.vhs.se

Den viktigaste anledningen att skriva högskoleprovet är att blivande studenter kan skaffa sig behörighet till utbildningar de på ett eller annat sätt inte kommer in på. Mins en tredjedel av alla platser till högskolan tillsätts med hjälp av resultaten i högskoleprovet. Skriver du högskoleprovet ökar dina chanser att komma in på den utbildning du sökt eftersom du då hamnar i ytterligare en urvalsgrupp.