PM-guide

Känner du att du bemästrar konsten att skriva en korrekt uppsats på universitetsnivå? Inte? Då finns risken att du som nybliven universitetsstudent råkar ut för eller ett par rejäla frågetecken när du väl ska skriva din första uppsats. Även om du normalt ska ha fått träning i denna konst på gymnasiet kan metoderna och sätten skilja sig från skola till skola. Vi på Mimersbrunn.se kommer därför att ge dig en hjälpande hand och tipsa dig om hur du strukturerar din egen uppsats.

Att skriva en uppsats

I förarbetet till din uppsats kommer du behöva välja ämne, samla information och försöka reda ut vad du egentligen vill komma fram till. Det är inte säkert att du lyckas komma fram till det du först antog. Detta är inte heller det viktigaste, det kan till och med bli intressantare om du redovisar ett resultat som helt strider emot det du först trodde. Det viktigaste är att du lyckas formulera ett problem eller en frågeställning du verkligen vill ha svar på. Det är själva grunden i din uppsats. Utan en klar och intressant problemformulering faller hela arbetet.

När du väl valt ditt ämne, gjort efterforskningar, sammanställt dina källor är det dags att börja skriva. Har du kommit till denna fas har du gjort framsteg. Dock återstår den stora delen av arbetet nämligen sammanställandet. Även om du har fullproppat med material, grymma idéer och visioner måste du här vara noga med strukturen. Det finns annars stor risk att hela din uppsats blir ett virrvarr av tankar och resonemang. När du skriver en PM på universitetet och i vissa fall på gymnasiet får du inte skriva hur du vill, det finns klara och tydliga regler för hur en vetenskaplig rapport bör utformas. Även om du vet exakt vad din uppsats ska innehålla och vart du vill komma måste du se till att du skriver rätt saker på rätt plats. En ovan uppsatsförfattare kan få stora problem med att få strukturen rätt. Därför kommer vi på Mimersbrunn.se hjälpa dig med att hålla en korrekt struktur och visa dig vad de olika delarna i en uppsats ska innehålla.

Kortfattat ska en uppsats innehålla följande delar:

PM-guide - Mimersbrunn.se

Uppsala universitet har gjort en mycket bra mall för dig som behöver hjälp med att skriva en uppsats/PM.

Vi har även sammanställt övriga länkar till dig som behöver lite tips om hur man skriver uppsatser. Många dokument är i formatet pdf och du behöver Adobe reader för att kunna öppna dessa. Skaffa Adobe reader kostnadsfritt här

Hur man skriver en PM (Örebro universitet)
Anvisningar för PM-skrivandet (P. Aspenberg, Högskolan i Gävle)
Att skriva PM (M. Abramsson)