Studieorter (universitet)

Uppsala

Lund

Lunds har sin naturliga plast som ett av Europas främsta lärosäten. Lunds Universitet erbjuder ett stort utbud av utbildningar inom de flesta områden. I dag studerar ungefär 40 tusen studenter i Lund.

Huvuddelen av universitet ligger i Lund men det finns även flera utbildningsplatser i Malmö. Universitet har även filialer runt om i hela Skåne och ett campus i Helsingborg. Dessutom har Lunds universitet ett stort utbud av internetbaserade distanskurser och utbildningarna förändras kontinuerligt för att för att motsvara kraven på relevant utbildning. Lunds Universitet samarbetar med flera internationella skolor som erbjuder såväl utbytesterminer som gränsöverskridande projekt.

Studentlivet i Lund är mycket omfattande. Det är obligatoriskt att gå med i en av de 13 olika nationerna. Nationerna anordnar mycket roliga aktiviteter utanför studierna som tex fester, middagar, fritidsaktiviteter och baler. För studenter i lund finns mycket att göra på sin lediga tid.
För mer information se Lunds universitet hemsida: www.lu.se

Stockholm

Stockholm är inte bara Sveriges huvudstad. Stockholm erbjuder även ett vitt spektrum av utbildningar av hög internationell nivå. I Stockholm finns i princip allt inom utbildning. Oavsett vilket ämne du vill studera eller på vilken högskola, har all utbildning en sak gemensamt: fördelarna med att plugga i en storstad. I Sveriges största stad finns nämligen allt. Uteliv, shopping, restauranger och massor med andra studenter.

Stockholms universitet

Stockholms universitet ett av landets största med utbildning och forskning i internationell toppklass. Universitetsområdet är i dag ett modernt campus som sträcker sig från Sveaplan till Bergianska trädgården. Här råder en intressant mix mellan studenter med olika nationaliteter. Utbildningarnas kvalitet och storstadens puls gör Stockholms universitet till ett mycket attraktivt lärosäte.
Läs mer om Stockholms universitet på SU: s hemsida: www.su.se

I Stockholm finns även ett flertal andra högskolor här följer ett urval av dessa:
Handelshögskolan i Stockholm www.hhs.se
Södertörns Högskola, www.sh.se
Karolinska institutet, www.ki.se
Kungliga tekniska högskolan, www.kth.se
Gymnastik och idrottshögskolan, www.gih.se

Göteborg

Eftersom Göteborg är en av Sveriges största städer finns här även goda möjligheter till utbildning. I Göteborg kan du som student ta del av god utbildning kombinerat med ett rikt socialt nöjesliv. Här finns även ett mycket ansenligt kår- och föreningsliv med stora möjligheter för dig som vill engagera dig. Dessutom erbjuder kåren många aktiviteter för studenter.

Göteborgs universitet

GU är landets största sett till antal studenter. Här studerar ca 50 tusen i dagsläget vilket gör Göteborgs universitet till ett av Nordeuropas största. Det är även ett av landets bredaste lärosäten med sina 60 olika institutioner. Samarbetet med Chalmers, Sahlgrenska universitetssjukhuset och övriga samhället och näringslivet har stadigt fördjupats under senare år, liksom de internationella kontakterna och samverkansprojekten.

I Göteborg finns även ett flertal högskolor här följer ett urval:
Chalmers tekniska högskola, www.chalmers.se
Sahlgrenska universitetssjukhuset, www.sahlgrenska.se
Handelshögskolan i Göteborg, www.handels.gu.se

Umeå

Umeå universitet räknas som Sveriges femte största med sina 29 tusen studenter. Här kan du studera inom ämnena: humaniora, medicin, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. De har dessutom en lärarutbildning. Universitetet grundades 1965 och räknas därmed som ett av de unga universiteten i Sverige. Universitetet erbjuder 243 program och olika 1172 kurser. Campus är också väldigt centrerat vilket betyder att studenterna har nära till samtliga utbildningar.

Umeå erbjuder också bra studentliv. Det finns flera studentpubbar, caféer och annat roligt och intressant för studenterna. Det går även att engagera sig i kåren eller i nationen för de som är intresserade.
Läs mer om Umeå universitet på: www.umu.se

Linköping

Linköping är ett av Sveriges stora universitet med 26 tusen studenter och över 100 utbildningsprogram. I Linnköping kan du utbilda dig inom de flesta discipliner. Linköping har utvecklats i raks takt de senaste åren och är nu ett internationellt respekterat universitet med starka forskningsprofiler. Dessutom har studenter från Linnköping en stark ställning på arbetsmarknaden och utexaminerade linköpingsstudenter får bra ingångslön.

Linköping erbjuder ett rikt studentliv med stora möjligheter till engagemang i Nationer och föreningar. Linköping som studentstad expanderar på nöjesfronten och här växer flera nya caféer och restauranger upp.
För mer info se www.LiU.se

Mälardalens högskola

Mälardalens högskola är ett ungt universitet som firade 30 år 2007. Trots att Mdh inte funnits särskilt länge pluggar det ungefär 15 tusen studenter där. Här kan du välja mellan 80 olika utbildningsprogram och 800 kurser.

Högskolan ligger mitt i en expansiv storstadsregion och det ger dig som student en bra plats att växa. Dessutom finns där goda förutsättningar för arbete när du är utexaminerad. Mälardalen har campus i Västerås och Eskilstuna och som student reser du gratis med tåg mellan orterna. på Mälardalens högskola har du tillgång till bra shopping, trevligt nöjes- och kulturliv samt goda möjligheter till motions- och idrottsutövning i vacker Mälarnatur.
Läs mer på www.mdh.se

Uppsala universitet är ett av Sveriges största och äldsta universitet. I Uppsala får du ta del av undervisning som bygger på den allra senaste inom utbildning. Dessutom bedrivs forskning i världsklass. Universitetet är mycket anrikt och du rör dig i en kulturmiljö som är flera hundra år gammal. Utbildningen är mycket omfångsrik. Du kan välja mellan 45 utbildningsprogram och 1800 fristående kurser. Utbildningen håller hög nivå och en examen från Uppsala universitet är mycket attraktiv på den svenska arbetsmarknaden. Universitetets platser/ lokaler finns överallt i staden och institutionerna kombinerar moderna faciliteter med gamla anrika byggnader.Uppsala erbjuder dessutom ett studentliv som överträffar det mesta. Här är det obligatoriskt att gå med i en av de 13 olika nationerna uppdelade efter landskap. Nationerna ordnar fester, baler, sportaktiviteter och bedriver även middags- och lunchaktivitet i sina respektive byggnader. Kort sagt innehåller studentlivet i Uppsala det mesta.
Läs mer om Uppsala universitet på UU: s hemsida, www.uu.se