Tentaplugg

Bemästra din stress och ångest

Att många känner obehag är inte särskilt konstigt. Alla vill ju lyckas och ingen vill misslyckas. Just rädslan inför tentor bygger mycket på rädslan för att misslyckas. Att känna stress behöver inte alltid vara något negativ, tvärtom kan stressen få dig att prestera bättre - i rimliga mängder. Vissa upplever dock stressen som något paralyserande istället för en prestationshöjare. Det senare blir för många ett stort problem.

Förbered dig

Bästa sättet att reducera din stress och din ångest är att vara noga och konsekvent i dina förberedelser. Om du känner dig påläst och verkligen känner att du kan detta kommer din ångest och stress minska kraftigt.

 • Se till att du anmält dig och vet vilken plats och tid du skriver.
 • Du kan reducera din uppförsbacke innan tentan genom att vara aktiv på de föreläsningarna/seminarium du haft. Funktionen med föreläsningar/seminarium är att de ska hjälpa dig, utnyttja det!
 • Gör upp din egen målsättning. Försök föreställa dig vad som krävs av dig för att få det betyg du vill uppnå. Planera studierna efter denna målsättning.
 • Plugga på ställen du tycker om och där du kan koncentrera dig. Alla människor fungerar olika. Vissa behöver knäpptyst medan andra vill ha lite mer liv runtomkring. Vissa pluggar bäst på bibliotek medan andra vill vara hemma. Välj den miljö som passar dig.
 • Sätt upp ett pluggschema som är rimligt. Det är ingen bra idee att du kör slut på dig fullständigt innan tentan, du måste ju ha krafter kvar när du skriver den. Däremot måste själklart schemat vara upplagt så att du hinner plugga in kursens alla moment. Du kan dessutom ta hjälp av studieplanen som kursen ofta har att erbjuda.
 • Satsa extra hårt på moment du inte behärskar. Ödsla inte krafter på sådant som redan sitter.
 • Försök att inte sträckläsa kursboken under tentaperioden. Förhoppningsvis har du redan läst denna och är bekant med innehållet. I stället ska du försöka använda dina kunskaper för att lösa uppgifter som påminner om tentan. Gör gamla tentor eller övningsuppgifter och använd bara kursboken när du måste kolla upp något.
 • Ta hjälp av kurskamrater. Pluggar ni i grupp finns det alltid någon som kan förklara om du inte fattar och ni kan byta kunskaper. Se bara till att ni inte stressar upp varandra.
 • Planera in något kul. Även om det känns som om du inte hinner så är det bra att få något annat att tänka på för en stund. Ät en trevlig middag eller idrotta med dina vänner
 • Försök skapa en positiv känsla inför tentan. Tänk att det kommer gå bra, att du kan allt och att du nästan ser fram emot den.

På tentan

 • Ta ett djup andetag och läs anvisningarna noga. Kolla igenom uppgifterna och börja med de som du känner att du kan direkt. Ödsla inte tid på uppgifter du känner dig tveksam till. Detta för att hålla kvar den positiva känslan du byggt upp. När du väl gjort de uppgifter du kunde direkt. Gå tillbaka och försök göra de övriga.
 • Se till att du har en tidsplan. Avsätt en halvtimme i slutet då du ska gå igenom din tenta.
 • Läs igenom frågorna och försök tänka på vad de söker efter. Vilken metod/modell/uträkning kan du använda här?

Om du får panik

 • Släpp pennan och ta ett par djupa andetag. Påminn dig själv att du faktiskt kan detta och har förberett dig väl. Tänk positiva tankar och börja inte skriva tills du är lugn.
 • Börja med en fråga och skriv. Har du kladdpapper använd det, huvudsaken är att du får igång din tankeverksamhet. Spåna om vadsomhelst kring frågan. I värsta fall kan du ju alltid chansa.

Sätt att hantera din stress och ångest på

 • Försök att undvika att bli smittad av andras stress.
 • Oroa dig inte över moment eller övningar du inte klarat. Tänk i stället på de du faktiskt klarat. Det är vikigt att lämna studierna för dagen med en bra känsla i kroppen.
 • Går det dåligt en dag strunta i det. Imorgon går det bättre man har alltid bättre och sämre dagar.
 • Försök tänka realistisk och lugna dig själv. Vad kommer hända om jag inte klarar denna? Inget! du får göra en omtenta. Nästan alla som pluggar får göra omtentor. Det finns mycket värre saker som kan hända
 • Tillsist: allt löser sig. Om du har en bra lagom avslappnad inställning till tentan kommer det att lösa sig. Om du pluggar bra och lär dig kursen finns det ingen anledning till oro. Om du tänker på det är tentor egentligen inte särskilt farliga.

Källa: Studieutskottet, hösten 2006

Tentaperioden är ofta en mycket psykiskt pressande period. Det hela känns som enda lång hetsande kamp mot klockan. Du ställer dig frågor som, kommer jag att klara det? Pluggar jag på rätt sätt? Eller får jag överhuvudtaget in något? När väl tentadagen kommer är du ett enda stort nervrak. Du längtar efter att få den klar men bävar även inför att få den utdelad. Många upplever säkert att de är så stressade att det bara låser sig. Andra kanske inte upplever nervositeten som sin värsta fiende utan oroar sig över sin studieteknik. Att plugga till en tenta kräver hård disciplin och en bra plan. Saknar man någon eller några av dessa bitar är risken stor att du inte klarar tentan. Trots allt detta går det att plugga till en tenta och slippa de värsta panikkänslorna. Du måste bara skaffa dig bra studieteknik och en struktur på ditt pluggande.