Don Juan - Lord Byron

2 röster
7816 visningar
uppladdat: 2012-10-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Alla har vi hört uttrycket "Han var en riktigt Don Juan", det vill säga, han var en riktig kvinnokarl. Det uttrycket kommer ifrån legenden don Juan som var stor i Spanien och Italien redan under 1600talet. Man kan även likna honom med Casanova. Byron var själv en don Juan. Han hade många älskar (bla. sin halvsyster) och levde på sina skandaler. (Jag har läst 2 översättningar av don Juan, en utgiven 1878 och en 1924.)
Don Juan är då ett skönlitterärt satir skriven på vers. Versen är uppbyggd på en AB AB AB CC vers, till exempel:
A: En hjälte fattas mig, en sällsynt brist
B: Då varje år ser både en och tu an
A: Men skapar sig pressen en, ser man till sist
B: Att han ej var den riktiga ännu, han
A: Jag vill det folket intet, det är visst
B: Och tar därför vår gamla vän Juan
C: Som vi ha sett på tiljan mången kväll
C: Men allt för tidigt - Dra till Häcklefjäll
Detta är första stycket ur första sången i Don Juan.

Lord Byron publicerade den kapitelvis, eller sångvis, i tidningar mellan 1819-1824. Han skrev hela 16 sånger, eller canto. Innan hans död påbörjade han en 17:e sång men han inte skriva klart den innan sin död. Varje sång är mellan 40-80 sidor och har ungefär 200 versmått vilket kan göra den väldigt svårläst. Han valde att göra en satir utav Don Juan men jag har svårt att se det, men och andra sidan har jag svårt att förstå boken. Och andra sida så tror jag att Don Juan är Byrons alter ego0

I sång 1 träffar vi Juan som är 16 år gammal. Vi träffar också hans föräldrar José och Inez. Inez beskrivs som en rättvis, älskvärd och klok mor och José som en ganska dålig fadersfigur som är otrogen som Juans mamma och har ett hett temperament. Detta är ganska intressant eftersom Byrons egna föräldrar hade liknande relation mot honom. när Byron var 2 försvann hans far efter att ha spenderat familjens alla pengar på spel och alkohol, så han levde med sin mor och syskon väldigt fattigt. Hans mor blir då den enda vuxna och kloka människan i hans liv. Men hans mor var något bipolär; i ena stunden var hon så kärleksfull med kramar och kyssar och beundrade hans skönhet men i andra stunden kunde hon få ett ryck och skrika hur hemsk han var. Men tillbaka till historien. En kvinna i deras stad fattar väldigt mycket tycker för Juan, Julia heter hon. Julia är väldigt olyckligt gift med sin karl Alfonso (Som är väldigt mycket äldre än Julia). Tillslut förför Julia Juan men Alfonso misstänker något och stormar så klart in på dem. Juan lyckas fly och hans mor skickar iväg honom till sjöss för att rädda honom från Alfonso. När Byron blir 10 dör hans farbror som lämnar efter sig en Lord-titel och ett gods till Byron. Detta blir en vändning för honom eftersom han nu kan utbilda sig och därför blir det ett viktigt steg i hans karriär. Precis som för Juan och hans resa blir det här hans första steg mot den kända delen av hans berättelse.

I sång 2 till och med sång 4 är Juan först ute på havet (Medlehavet) och blir skeppsbruten. Han är den enda som överlever och tar sig i land i södra Grekland där han blir hittad utav Haideé. Haideé blir kvinnan som han konstant älskar och inte kan släppa från sina tankar under hela boken. När hennes far kommer hem från sjön (Han är en pirat och slavhandlare) blir han vansinnig att hitta dem båda i sängen och skickar iväg Juan till en slavmarknad i Konstantinopel. Haideé dör utav en krossat hjärta.

I sång 5-7 får vi följa Juan från att han blir köpt av en slavhandlare och hamnar hos sultanen. Hans fru Gulbeyaz vill att Juan ska älska henne för att hon har fallit för hans vackra utseende. Juan vägrar för att han fortfarande sörjer Haideé. Byron var själv en kvinnokarl och hade många älskare, en av dessa var Lady Caroline Lamb. Efter att Byron hade avslutat sin relation men Lamb blev hon besatt av honom, hon började följa efter honom och fick ätstörningar, Gulbeyaz och Lamb beskrivs väldigt lika.

I sång 7 rymmer Juan från palatset. Från sång 8 byter Byron sitt berättarsätt. Han låter Juan träffa den ryska armén och strida vid deras sida, han blir nu mera en hjältefigur än en romantiker. I staden Isamil räddar han en 10årig flicka från att bli dödad och adopterar henne. Han tar med henne till ryssland där han får träffa drottning Cathrine. Drottningen blir väldigt förtjust i Juan.

I sång 10 blir han sjuk, han är ju spanjor och klarar därför inte av den ryska kylan, så han flyttar till England. Drottningen dränker honom nästan i fina gåvor och pengar innan hans avfärd för att klara av livet i England. Ungefär vid samma tidpunkt beger sig Byron ifrån england för att aldrig mer komma tillbaka. Han åker söderut för att komma ifrån sitt rykte som Don Juan.

I sång 11 kommer han till England och är nu 21 år gammal. Väl i London träffar han Adeline. Hon fattar med ens tycke för Juan men eftersom hon själv har make så blir det mer en moderlig kärlek. Hon tar med Juan på societetstillställningar där alla societetsdamer med ens blir attraherade av Juan. Bla. en kvinna vid namn Fitz-Fulke. Adeline vill att Juan ska hitta sig en fru och hon presenterar 16åriga Aurora för honom. Hon beskriv som en väldigt tyst och sur fröken, precis som Byrons enda fru som han skilde sig ifrån innan han åkte ifrån england. Historien mellan Aurora och Juan är väldigt utdragen och sträcker sig hela vägen till sång 15 då det helt plötsligt börjar spöka i huset. Juan hävdar bestämt att han har sett ett spöke under natten och Adeline och hennes make blir förskräckta. Natten där på besöker spöket Juan i hans sovrum men då är han beredd och attackerar spöket. Men han upptäcker att spöket är Fitz-Fulke. Och där slutar boken.

Byron hinner inte skriva ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Juan_%28Byron%29 http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Gordon_Byron http://www.cliffsnotes.com/study_guide/literature/don-juan.html

Kommentera arbetet: Don Juan - Lord Byron

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-10-17]   Don Juan - Lord Byron
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59145 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×