Elektronikkomponenter

7 röster
21158 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elektronikkomponenter

Resistor
Utseende/funktion
Ett annat ord för resistor är motstånd. Motstånd är då den som minskar strömmen att strömma samt enhet för motstånd är ohm t ex 1000 ohm= 1 kohm alltså kohm är kiloohm samt 1000 kohm är 1 Mohm= Megaohm. På ett motstånd finns det olika färgringar som då man kan beräkna hur stor motståndet är. Det vanligaste fall finns det alltid fyra färger på ett motstånd men bara en är tolerans som brukar sitta på den fjärde ringen och den kan alltid vara guld som anger det riktiga värdet. Första ringen anger som siffran samt andra ringen med men tredje ringer anger antal nollor beror så klart vilket färg det är. Resistor används tills elektronikkoppling och syftet med detta är att anpassa ström och spänning till olika komponenter.

Kondensator
Utseende/funktioner
En kondensator består av två plattor som är isolerade ifrån varandra. Den kan därför laddas upp utan att elektronerna kan hoppa till varandras platta men en kondensator kan inte laddas i lika stort sett som i ett vanligt batteri. Varför använder man t ex plast eller keramik jo för att mellanrummet av dom här två plattorna är inte så stor och luften tillräcker inte som en isolator.

Beteckningen
F= Farad är kapaciteten hos en kondensator. Kapacitetens hos en kondensator är stor därför delas man i tusendelar som kallas då för millifarad. Även millifarad delas också i tusendelar som kallar då för μF= mikrofarad. Kondensator som är större än ca 1 μF tolkas ofta som elektrolytkondensator som måste därför vändas åt rätt håll.

Transistor
Historia
Transistor är känd för den största uppfinning någonsin det är därför det finns nu i dagen läge mycket inom mängd av grunden i datorer samt andra produkter som t ex radio, tv telefon, larm allt inom elektronik.

Utseende/funktioner samt beteckningen
En transistor kan se olika ut men en transistor består i alla fall med tre ben som kallas för e= emitter som sitter vid den högra sidan, b= bas i mitten samt k= kollektor vid den vänstra sidan. Om det kommer en liten ström på basen så leder transistor ström mellan sidorna emitter och kollektor, det är då den iden att man använder transistorer som en strömbrytare. Den kan slå upp till 100 miljoner gånger/sekund därför behövs det i dagens datorer. Transistorer kan också andvändas som en förstärkare om man gör en liten strömförändring i basen så att det blir en stor strömförändring i kollektorn. Hur ska man kunna veta om vilket sida som är emitter eller kollektor jo man kan hålla den platta sidan mot sig själv om man ser den från upp ifrån benarna. Det är viktigt att man måste kopplas in det rätt med transistorn annars funkar det inte.

Diod
Beteckningen/funktioner
En diod har bara en funktion det är att släppa igenom ström från ett håll. Den ström dioden släpper ifrån är plus till minus tecken.

Lysdiod
Utseende/funktioner
Lysdiod finns i olika färger men för det mesta är dom röda, gröna och gula fula hehe . Dom används mest som markering på t ex radio, tv, mobiltelefoner, kameror samt skyltar m.m. Dioden används i stor del på trafiksignaler samt att dom är energisnåla än vanliga lampor. Man tror att dioden kanske används i framtiden på bakljuset på bilar.



IC – kretsar
Utseende/Historia/funktioner
En IC-krets är nästan som en transistor fast det består av transistorer, dioder, motstånd samt andra komponenter. IC-krets var den förra senaste uppfinningen under år 1960-talet. Förut kunde man bygga in tiotals transistorer eller andra komponenter i ett chip eller IC-krets, men det ökar hela tiden nu. En IC-krets kan också användas som en förstärkare som en transistor i en radio samt att det finns en hel del i datorer. Man kan också programmera IC-kretsar då den kallar sig för processorer.

Likström
Utseende/funktioner
Ström som rör sig framåt hela tiden från en strömkälla kallas då för likström. En strömkälla exempel på ett batteri består alltid av en pluspol samt minuspol som rör sig åt samma håll hela tiden alltså som sagt alltid. Detta utgörs så att man kan skicka ström från strömkällan till en t ex glödlampa då det uppstår ljust från glödtråden.

Växelström
Utseende/funktioner
En ström från ett vägguttag som ständig växlas ström hela tiden när man byter kontakter kallas för växelström så klart . Växlingen åker snabb när man typ sätter kontakten på vägguttagen då det uppstår direkt ljus från glödlampan samt ibland kan höra lite dovt eller brummande ljud som så kallas nätbrum. Som sagt det växlas ständig hela tiden i olika riktig frånsett från likström samt att växelström inte har pluspol eller minuspol detta var skillnaden. Det växla 50 gånger/sekund och det upprepar hela tiden då det kallas för frekvens som mäts i hertz=Hz. Hertz är en svängning i upprepning i sekunden. I ett väggutta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elektronikkomponenter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-03-04

    niggag

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Elektronikkomponenter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2410 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×