Mikrovågsugn

13 röster
24690 visningar
uppladdat: 2005-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågeställning

1. Vad har vi valt för produkt?
2. I vilket land tillverkas denna produkt?
3. Vad är den uppbyggda av?
4. Är det lång transportstäcka?
5. Vilka nyttjar produkten?
6. Vad händer med produkten när den går sönder?
7. Tycker folk att den är värd att laga?


Inledning

Vi valde ganska fort i vår basgrupp att vi skulle arbeta med det första alternativet, en enskild produkt. Vi funderade först på att välja en mobiltelefon, men insåg snart att det skulle bli för krångligt, så då tänkte vi lavalampa, men dem innehåll inget kretskort, så då blev det en mikrovågsugn. När vi valt vad vi skulle arbeta om, så började vi lägga upp resten av arbetet därefter.

Vi har arbetat mycket tillsammans i gruppen, hela tiden pratat, åkte tillsammans ner på stan för att prata med folk och göra matteuppgiften.

Jag tycker att arbetet flutit på bra och alla i gruppen tagit eget ansvar, det har dock varit svårt att få tag på fakta.

Hur jag har använt tiden kan ses nedan:


Mikrovågsugn

Mikrovågsugnar, finns numera i de flesta hem, och används på många restauranger och storhushåll. Mikrovågsugnarna fungerar så att elektriciteten omvandlas till mikrovågor. Dessa påverkar vattenmolekylerna som sätts i rörelse, och värme uppstår. Sedan sprids värmen till resten av maten, detta gör att värmen ibland kan fördelas ojämnt.
Mikrovågsugnen sorteras som vitvara och slängs som el-avfall.

Energiåtgången
Mikrovågsugnen är effektiv vid värmning av matrester, mindre mängder vatten och för att tina maten. Vid den typen av användningen är mikron mer effektiv än den vanliga spisen, men vid värmning av mer än en halvliter vatten åt gången så är spisen mer effektiv än mikron, men en vattenkokare är alltid mest energisnål när det gäller vattenuppvärmning.

Tillverkning
En mikro består av flera olika delar, bl.a. plast, metaller och glas. Vid processen att få fram stål går det åt enormt mycket energi, men om man använder återvunnet stål så minskas både utsläppen och energiåtgången. De tillverkas dels i Shunde i Kina och Norrköping i Sverige. De fraktas till Sverige från Shunde med båt, detta tror i alla fall Ulf Sandberg inköpschef på Whirlpool. Ifrån lagren i Sverige fraktas mikrovågsugnarna till butikerna med lastbil, Whirlpool har enbart kontrakt med företag som har miljöpolicy.

Tekniken
Mikrovågorna är av samma typ av elektromagnetiskstrålning som i radiovågorna. Dessa mikrovågor tränger in någon centimeter i det som ska värmas och sätter vattenmolekylerna i rörelse. Värmen får sedan sprida sig till resten av maten, det är därför att maten blir ojämnt varm. Detta har en del tillverkare avhjälpt via att sätta in en roterande tallrik att värma maten på. Detta då värmevågorna fördelas ojämnt över ytan ibland. Mikrovågsugnar innehåller många elektronikkomponenter som krävs för att de ska kunna fungera.

Hållbarhet
Konsumentverket har räknat ut att mikrovågsugnar har en ungefärlig levnadstid på 3-4 år vilket inte gäller Sverige. Sverige har längre hållbarhet på de mikrovågsugnar som säljs här. De äldre mikrovågsugnarna verkar ha längre hållbarhet än de nyare modellerna.

Reparationer
Få människor tycker att en mikrovågsugn är värd att laga om den går sönder efter det att garantin gått ut, då det kostar ofta mera att laga än att köpa en ny. Mikrovågarna är så pass avancerade att laga att det krävs en fackman för att laga dem.

Detta gör att nästan 22 550 st svenska mikrovågsugnar hamnar på soptippen varje år. Många tillverkare bygger mikrovågsugnarna så att du behöver en speciell mejsel för att kunna öppna dem. När man väl fått upp höljet är de flesta mycket enkla att laga, för dem som vet hur.
11% av alla mikrovågsugnar kastas i Sverige när ett fel uppstår.

Avfall
När du köper en mikrovågsugn får du betala en miljöavgifts som bekostar omhändertagningen av den när den är förbrukad. Men försäljarna och tillverkarna verkar inte vara särskilt välinformerade om lagen som trädde i kraft 1 juli 2001 som säger att producenterna ska ta hand om mikrovågsugnarna och se till att de demonteras. Denna lag talar om producentansvar för hemelektronik.

Det är dock många som inte vet vart de ska vända sig med sina mikrovågsugnar när de är förbrukade. Fråga då återförsäljaren du köpte mikrovågsugnen av, dit ska du alltid kunna vända dig.

Stål och glas går att återvinna enkelt, plast kan man återvinna till en viss del. Elektroniken är dock uppbyggd av så små delar att den inte går att återvinna.

De flesta mikrovågsugnarna innehåller flera skadliga tungmetaller.
Modellen Panasonic NN-P558W innehåller t.ex. antimon, krom, brom, bly och kadmium.

Bly skadar t.ex. nervsystemet och kadmium lagras i njurarna.
Även modellen Sharp R-211 innehåller förutom ovanstående även zink. Mängden av dessa tungmetaller överskrider ej de svenska reglerna, men var otillåtet höga för att klara de hårdare tyska och holländska reglerna.
Flera modeller innehåller även flamskyddsmedel, något som är förbjudet i de svensktillverkade mikrovågsugnarna.

Mikrovågsugnarna som undersökts i en undersökning av konsumentverket var alla utom en lätta att reparera, det var ganska lätt att separera materialen men det tar ganska lång tid.

Det är mycket mer tidskrävande för att manuellt återvinna en mikrovågsugn än att kunna återvinna den automatiskt som man gör med bilar och tvättmaskiner, där man pressar ihop bilen till en boll och sen särar på metallerna med hjälp av en enorm magnet.
Det vore mycket enklare att återvinna mikrovågsugnarna om man använde mindre material och inte blandade lika mycket, mindre elektronik och skadliga tungmetaller.
Detta skulle även vara billigare för tillverkningen.

Egna tankar

Jag har haft mycket med kontakt med de som arbetar på företagen som hanterar mikrovågsugnar i Sverige, jag har i första hand pratat med de på Siba och Whirlepool.
På Siba har jag pratat med de i kundtjänst, de i butiker och inköpsansvariga, ingen av dessa kunde svara på varifrån de köpte sina mikrovågsugnar, hur de fraktades till butiken eller hur pass miljöfarliga de var. Han som ansvarar för inköpen av mikrovågsugnar på Siba, kunde själv inte snabbt kolla upp vart han köper dem, utan kunde bara säga att han trodde att de kom ifrån Asien.

På Whirlepool, hade de lite bättre koll, i alla fall när man frågade på mail, då kunde de tala om exakt vart de tillverkade sina mikrovågsugnar, vilket var i Shunde i Kina och Norrköping, men frakten från Kina var ingen säker på med du trodde att den skedde med båt.
Men i telefon hade inte heller Whirlepool´s Ulf Sandberg någon direkt koll.

Vad man kan säga till både Whirlepool och Sibas fördel är att personalen på de båda företagen är att alla gjorde sitt bästa för att hjälpa till och förklara så gott de visste vilket inte var mycket.

Jag tycker att man borde införa någon typ av miljömärkning för mikrovågsugnar och liknade vitvaror, så att man kan veta säkert vad det är man köper. Denna märkning skulle även innefatta någon typ av rättvisemärkning, så att man vet att de som arbetat med att ta fram produkten har fått skälig lön och godkända arbetsförhållanden.

Att det var så mycket konstiga tungmetaller i var jag förvånad över, och att det inte fanns någon hårdare lagstiftning.

Jag tycker att det är synd att det är så dyrt att laga att man förlorar på att laga en mikrovågsugn.

Sammanfattning
Jag anser att vi fått fram svaren på vår frågeställning. Vi valde att arbeta om mikrovågsugnar som tillverkas i Asien, och framför allt Kina samt i Norrköping i Sverige. De fraktas ofta långt i båt för att komma till privatpersoner och storhushåll i slutändan.

Tyvärr tycker inte folk att den är värd att laga då de är så billiga att köpa nya från butiken. Detta tycker jag är onödigt, och man borde kunna få dem lagade billigare.

Vi gjorde också en undersökning på stan, där vi kom fram till att de flesta hade en mikrovågsugn he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mikrovågsugn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-04-15

    MVG- nästan perfekt;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-07]   Mikrovågsugn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4393 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×