Eva Braun

14 röster
21960 visningar
uppladdat: 2006-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Eva Braun var Adolf Hitlers älskarinna i 16 år. Hon följde med honom till döden och hans stora nederlag i bunkern under rikskansliet i Berlin. Hon var blint förälskad i honom och som i boken nämndes ”fröken hjälplös” och ”kycklingen”. Man är förundrad över att hon borde ha förstått att Hitlers liv skulle bli kantad av blod och krig. Eller kanske hon som det tyska folket inte visste vad som egentligen hände. Hon måste ha snappat upp något från den inre kretsen där hon var känd som Hitlers älskarinna men kallades för fröken chefen. Det sägs att hon var den bäst bevarade hemligheten i Tyskland under den tiden.

Eva Brauns uppväxt
Eva Braun föddes den sjätte februari 1912 i München hemma vid Isabellastrasse 45. Hennes föräldrar var mamma med okänt namn och pappa Fritz Braun. Hon hade två systrar varav den äldste hette Ilse Braun som föddes år 1909 och lillasyster Gretl född år 1915. Evas mamma var hemmafru och pappan var skollärare.
Systrarna Brauns uppfostran blev efter den katolska läran eftersom att deras mamma var katolik. Deras pappa var egentligen av den Lutherska läran men lovade sin fru vid giftermålet att de skulle uppfostra barnen efter den katolska kyrkan.
Personer som kände Eva Braun som liten säger att hon var en pojkflicka. Hon lekte med traktens busigaste pojkar och föräldrarna försökte hålla efter henne så gott som de kunde genom att straffa henne. Mamma stoppade ner hennes huvud i en hink med vatten när istället pappa Fritz lade henne på båda knäna och gav henne ett rejält kok stryk. Detta ledde till att hon tidigt blev rädd för sin far men vid äldre ålder betraktade hon honom med vördnad. Psykologer i eftervärlden menar att den skräckblandade kärlek till sin far grundade till hennes besinningslösa kärlek till den 23 år äldre Adolf Hitler.
När det var inflation som kom till i Tyskland år 1922 gjorde Adolf Hitler en kupp i München och försökte gripa makten men misslyckades. Evas pappa föreläste om att lilla eva på då 10 år skulle hålla sig borta från sådana galningar.
Eva Braun gick igenom hela folkskolan som liten. Sedan när hon kom till realskolan gick hon där bara några år. Till slut skickades hon till en klosterskola där hon skulle utbilda sig till ett yrke. Hon var en slarvig elev som aldrig gjorde några läxor och skolkade när hon kom åt vilket ledde till dåliga betyg. Men när det kom till att sätta upp en pjäs var hon den främsta eleven som skådespelerska. Hennes dröm var alltid att få bli en skådespelerska. Under tiden utvecklades hennes smak för litteratur, men aldrig några seriösa romaner utan gärna en bok med Karl may-äventyr och Old Shatterhan som är en faiblesse som hon kom att dela sim entusiasm till boken med sin älskade Adolf Hitler. Klosterskolan var tvåårig men hon gick bra i ett år. Hon hotade sina föräldrar om att flytta till Berlin on hon inte fick komma hem vilket hon fick.
År 1929 när inflationen var som värst i Tyskland och man fick hem sedlar som var värda flera miljarder mark för att upptäcka att det inte räckte till mat för dagen, skulle Eva Braun försöka hitta ett jobb åt sig. Storasyster Ilse sade att hon kände en doktor Hoffman som behövde en flicka som kunde ta emot patienter, och Eva fick genast anställning där. Hon vantrivdes och kunde inte stå ut med allt blod och slutade efter bara några veckor. Hon fick sedan anställning hos en annan Hoffman men som istället var en konstfotoaffär, Heinrich Hoffman, konstfotografi stod det på skylten ovanför skyltfönstret till butiken. Hon började jobba där i september 1929. Heinrich Hoffman som ägaren hette tyckte att hennes utseende skulle locka kunder. Hon fick stå bakom disken och sälja film, ta emot film för framkallning och lämna ut kopior. Hon märkte snabbt att det var många brunskjortor med hakkors som var kunder till butiken. Det framgick sedan att fotoaffären låg nära brunskjortornas högkvarter. Så en dag stod han plötsligt där i butiken och presenterade sig som herr Varg. Mannen som kom att bli hennes älskade.

Evas första möte med sin älskade och tiden fram till kriget
Redan efter första gången som Hitler kom in i butiken och presenterade sig för Eva Braun så började han att uppvakta henne. Trots det att han hade sin systerdotter som sin älskarinna. I början så såg Eva honom som en fånig gammal man ända tills hon fick se hans storhet. Hon såg i en fotomapp och fick se hur han stolt ledde sina arméer i brunskjorta och hon fylldes med stor respekt för honom.
Hitler höll Eva på halster och kom inte så ofta för att uppvakta henne. Hon hörde rykten om en älskarinna som dessutom bodde hos honom. Geli Raubal som var Hitlers systerdotter. Geli hade ett slavisk utseende och ett äktenskap var inte något som Hitler kunde genomföra med tanke på den politiska åsikt han hade. Hitler var otroligt svartsjuk på Geli och hörde om hur hon flörtade hit och dit på fester. Hon fick aldrig gå ut ensam och Hitler lät även några partifunktionärer skugga henne. Hon blev rasande när hon fick reda på detta men Hitler skyllde på en säkerhetsåtgärd vid dessa oroliga tider. Geli blev också svartsjuk när hon fick höra att hennes älskade morbror uppvaktade en blond flicka i en viss fotoaffär. Hon hittade ett brev den 17 september 1931 i sin älskades rockficka från Eva Braun vilket hon rev sönder i fyra bitar och la det på en koffert så att Hitler skulle se det när han kom hem. Hon låste in sig på sitt rum och tog med Hitlers laddade revolver, som hon förde mot hjärtat och avlossade ett skott. En städare öppnade dörren med våld och fann Geli Raubal död på sin säng. Hon dog 21 år gammal.
Efter Gelis död blev Hitler helt förkrossad och ställde in sin politiska valkampanj. Eva försökte efterlikna Geli så mycket som möjligt och tog reda på vilka kläder hon hade haft och köpte liknande. Hon kammade till och med håret på samma sätt som Geli hade gjort. Eva var inte heller idealkvinnan som nazismen menade. Hon var blond men för övrigt var hon lite mullig och hade inte helt det ariska i blodet. Giftermål med denna kvinna var inte heller något som var i Hitlers tankar.
Snart började Hitler med sin valkampanj igen och under 1932 såg Eva inte mycket av Hitler. 1 november försöker hon ta sitt liv och skjuter sig i halsen med Hitlers revolver. Hitler kom genast ilande till sjukhuset med blommor i rädsla om att förlora sin nya älskarinna.
En dag i september år 1935 stod Eva Braun i en folkmassa utanför ett hotell där snart Hitler skulle göra entré. En bil kom körande och stannade. Hitler klev ur bilen med en annan kvinna vid sin sida. Det var en känd skådespelerska och Eva fick se hur Hitler gav henne en bukett blommor. Långsamt gick Eva ifrån platsen, förkrossad och ledsen.
Eva gick och köpte sömntabletter som hette Vanodorm. Hon planerade ett till mordförsök. Allt var uttänkt. På kvällen den 28 maj 1935 tog hon runt 20 sömntabletter och föll medvetslöst på sin säng hemma i föräldrahemmet. Hon visste att storasystern Ilse skulle komma hem och lämna en klänning som hon fått låna, och att lillasyster Gretl skulle komma hem och hitta henne. Hon hamnade på sjukhus och hon överlevde. Detta resulterade till att Hitler började ringa till henne varje kväll, eller såg till att någon annan ringde och hälsade från honom.
Eva Braun bodde i sitt föräldrahem i fem år när hon var med Hitler. Hennes föräldrar visste inte om hennes relation till Hitler. Hon visste att pappa inte skulle bli glad som var en motståndare till Hitler. Hennes mamma däremot var en stor beundrare till honom och skulle bli stolt över henne. Systrarna Ilse och Gretl visste om relationen men sa inget till föräldrarna. Efter ett par månader som Eva begått sitt andra mordförsök köper Hitler henne en våning i München som Eva fick flytta till. Hennes pappa hade många invändningar om att man måste gifta sig för att bli fria från föräldrarnas hem och regler men hon sa bara att hon är myndig och flyttade dit. Men hur kunde hon ha råd med våningen undrade hennes pappa också och det framgick att hon fått högre rang och gjorde specialarbeten till Hitler och fick då den här bostaden. Hon tog också med sig sin lillasyster Gretl. När hon flyttat in i lägenheten fick sina efterlängtade hundar. Hon ville egentligen ha taxar men Hitler tyckte att de var fullständigt odrägliga och gav henne därför två skotska terrier som kom att heta Negus och Stasi. I den våningen bodde de bara i ett halvår och sedan köpte Hitler henne en vill för 30´000 mark år 1936. Den låg vid Wasserburgerstrasse 12 i stadsdelen Bogenhausen i München. Det var en dubbelplansvilla på 160 kvadratmeter ej inräknat källarutrymmen.
År 1935 hade Hitler träffat en engelsk sosiotetsflicka vid namn Lady Valkyrie Mitford, född 1914 och då två år yngre än Eva. Hon var en blond valkyria, en blåblodig engelsk lady med enligt nazismens ariska anor. En 20-årig kvinna som brann av glöd för de tankegångar som Hitler fört in i ”min kamp” (svensk översättning 1969). Stillsamt accepterade Eva att världens störste man behövde fler än en kvinna i sin säng. . Den 3 september förklarade Tyskland krig mot England och det blev en ideologisk katastrof för 25-åringen. Hon försvann i förtvivlan. Denna idyll varade i fyra år. Nu var det bara Eva Braun kvar som Hitlers älskarinna och i och med det kommande kriget också den enda fram till slutet.
Åren 1935 och 1936 byggde Hitler ut sin förut hyrda villa men som vid den här tiden blivit hans. Huset ligger i Berghof. Han byggde in en våning till Eva Braun i villan. Här på Berghof blev hon installerad som sekreterare och husfru, som inofficiell värdinna för Hitlers inre krets. Ingen kvinna kunde göra henne makten stridig där, även fast hon vid ett tillfälle blev tvungen att bjuda Valkyrie på middag. År 1936 står huset i Berghof klart. Ända sedan Geli var död hade Hitlers halvsyster Angela varit husföreståndarinna i huset i Berghof, och när Eva varit gäst i huset hade halvsystern demonstrativt visat hur illa hon tyckte om ”den där modedockan”. När de var ensamma störde hon dem så ofta de kunde, för hon var svartsjuk på Eva Braun. Nu när villan var byggd sparkades Angela ut ur Berghof.
Det var någon gång som man hade fått tag på en bild på Eva Braun på Berghof som hade kommit ut i tidningen med bildtexten som Hitlers hemliga älskarinna. En vän till Fritz Braun hade köpt tidningen och kände igen Eva på bilden. Vännen tog hem tidningen till Fritz och visade artikeln. Han var häpen och stirrade på bilden av sin dotter. Han skämdes och vredgades. Och nästa gång Eva kom hem till föräldrarnas hus (vilket inte hade blivit så ofta vid den här tiden) ställde han sin dotter till svars. Var det sanningen som stod i tidningen??? Eva kunde inget annat än att erkänna. Att hon var Hitlers käresta och hade varit det under många år. Pappa Fritz sa att släkten var fläckad från alltid och sa att det enda hon kunde göra var att lämna historien och flytta hem igen till sina föräldrar. Nej uppges hon ha sagt som den teatraliska dam hon var.

Eva går mot en säker död
Under kriget så är det alltid fest på Berghof. Varje dag upprepas samma sysslor men med olika människor. De gånger som det inte är gäster från den inre kretsen får Eva vackert hålla sig i sin svit som hon fått i villan.
På förmiddagarna låg Berghof alltid tyst för residensets värd och värdinna med gäster sov alltid fram till tio-elva tiden. Vid frukosten deltog aldrig Hitler. Han fick sin frukost serverad vid sängen. Varje dag vid lunch hälsade Hitler sin älskarinna med: – God dag fröken Braun. Har sömnen varit god? – God dag chefen. Ja, tack, jag har sovit gott. – Ett underbart väder vi fått. – Ja chefen vilket underbart väder. Sedan hälsade der Führer på alla gästerna och valde en bordsdam. Och som vanligt tillkom hedersplatsen på Hitlers vänstra sida Eva Braun med Bormann som kavaljer. Efter lunch var det alltid detsamma. Man skulle promenera till tehuset en halvtimmes promenad från huset. Vid sextiden var tedrickandet klart och man gick tillbaka till Berghof. Där bads gästerna att dra sig tillbaka fram till kvällsvarden framåt åtta. När denna måltid avslutades hände samma saker dag ut och dag in. Alla gäster fick bege sig till vardagsrummet där det visades långfilm, oftast amerikanska, helst vilda västern eller gangsterfilmer. Sedan diskuterade man filmen och skådespelarna sedan när också det ämnet var uttömt drog Hitler igång med sina monologer som kunde handla om allt möjligt och vara i flera timmar, för Hitler hade en åsikt om det mesta. Han släppte inte iväg sina gäster förrän framåt femtiden.
När de var ensamma Hitler och Eva finns det inga vittnen till vad de talade om. Men man förmodar att det käraste samtalsämnet Hitler hade med sin älskade var hans egna sjukdomar och att han kände på sig att han skulle dö och inte hinna med sina planer om mer livsrum i för tyskarna och förintelsen av judar. Eva personligen var intresserad av att läsa skvallertidningar och var väldigt modeintresserad. Hon tyckte om att sporta, så som att åka skidor och klättra i berg. Hon tyckte också om att dansa, dricka champagne och festa på kaviar. Under samtalen som Hitler hade med Eva sökte han tröst och förståelse och Eva gav honom gentröst. Mest lycklig blev han när hon övertalade honom om att hon skulle följa honom till hans öde.
1944 börjar Eva förstå att Tyskland håller på att förlora kriget och att hon ska dö med sin älskade Hitler. Den 26 oktober skriver hon sitt testamente på åtta sidor.
En vårvinterdag satt Eva Braun i en kamouflagefärgad Volkswagen på väg genom ett sönderbombat Tyskland mot ett ännu mer sönderbombat Berlin. Hon skyndade sig att förena sig med sin älskade Adolf Hitler även när Hitler sagt att hon skulle stanna hos sina föräldrar i München. Dagen är troligen den 15 april men datumet är inte säkert när Eva kommer till Bunkern i Berlin under rikskansliet. Det man vet säkert är att hon var där från den 15 april. Första veckan var hon uppe ur bunkern mellan bombningarna och går promenader på dagarna tillsammans med sin skotska terrier Negus. Låt oss säga nu att Eva Braun kom till bunkern den 15 april i Berlin. Den 22 april skrev hon sitt avskedsbrev till en väninna där hon bad att väninnan skulle hälsa till föräldrarna. Hon beskrev hur hon har tappat tron och att hoppas är till förgäves.
Innan det hela var riktigt slut vigdes Eva Braun och Adolf Hitler. Så nu blev Eva Braun istället Eva Hitler. Vigse...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eva Braun

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-28]   Eva Braun
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5943 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×