Fetter, kolhydrater och proteiner

20 röster
51104 visningar
uppladdat: 2007-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fetter, kolhydrater, proteiner - Likheter och skillnader

Fetter:
Fetter är estrar - D.v.s. det som bildas när organiska syror reagerar med alkoholer, och de består av tre organiska syror plus glycerol. De organiska syror som finns i fetter kan man också kalla för fettsyror. Fetterna är karboxylsyror med fyra eller fler kolatomer. I glycerolmolekylen finns tre hydroxylgrupper (OH) och varje fettsyra kopplas ihop till varsin OH-grupp.
Fetter utvinns ifrån djur och växtceller och det är därför en del fetter kallas för animaliska och andra vegetabiliska. Det vegetabiliska fettet får man fram genom att kall – eller varmpressa växter rika på olja.
Fetter finns både i naturen och i människokroppen. Eftersom det finns mycket kemiskt bunden energi i fett är det många djur och växter som samlar på sej energi just i form av fett. Olika typer av frön får sin upplagnäring därifrån. Som exempel från djursidan så har sälar och valar ett tjockt lager underhudsfett för fetter är inte bara energirika, de skyddar mot kyla också. I människokroppen används fett för oerhört många saker:
• De står för kroppens energiförsörjning
• Tillför vitamin A, D, E och K som alla är fettlösliga
• Ger skydd och stöd till de inre organen som t.ex. hjärta och hjärna
• Fungerar som smörjmedel för leder
• Ger huden dess elasticitet


Det är svårt att lösa fetter i vatten men i bensin och andra organiska livsmedel löser dem sej däremot. Blandar man fett med vatten kommer fettet ”flyta” på vattnet.


Kolhydrater:
Kolhydrater är organiska ämnen bestående av kol, vatten och i vissa fall syre. Socker, Cellulosa och stärkelse hör till kolhydrater som är mycket energirika och särskilt stärkelsen. De kommer från de gröna växter och alger som med hjälp av koldioxid, vatten och ljusenergi bygger upp glukos, d.v.s. druvsocker. Den här kemiska reaktionen kallas som bekant för fotosyntesen.
Sockerarterna kan man dela in i två grupper – mono och disackarider. Monosackarider smakar sött och är vattenlösliga. Exempel på dessa är druvsocker och fruktsocker. Disackarider har ungefär samma egenskaper och exempel på dem är rörsocker, mjölksocker och maltsocker.
Polysackarider är vad cellulosa och stärkelse är. Det är jättemolekyler som kan innehålla flera hundra sockerringar ihopsatta i långa kedjor. Kedjorna i cellulosa består av långa, ogrenade kedjor medan stärkelse har kedjor som vrider sej som spiraler. Beroende på hur sockerringarna är sammanlänkade så får polysackariderna varierande egenskaper.
Livsmedel med kolhydrater i finns det gott om.
Sockerarter finns i: Stärkelse finns i: Cellulosa finns i: *Socker * Mjöl *Helkornsmjöl
*Mjölk * Bröd * Potatis
*Bär och frukt * Pasta * Rotfrukter
*Honung * Potatis

Även i människokroppen finns det kolhydrater. De används till:
• Att bygga upp våra cellväggar
• En viktig funktion vad gäller ämnesomsättningen
• Ger kroppen energi
• Hjälper tarmen att fungera


Både människor och djur kan bilda ett ämne som heter glykogen av druvsockermolekyler. Glykogen liknar stärkelse i uppbyggnaden men har förgrenade sockerringar. Människorna och djuren lagrar glykogen i muskler och lever så vi kan använda det som upplagsnäring.


Proteiner:
Protein består av jättemolekyler uppbyggda av aminosyror som innehåller kväve, kol, väte och syre. Syrorna är hoplänkade i långa kedjor och de kallas för polypeptidkedjor. Ett protein kan bestå av en eller flera kedjor. Protein kallas också äggviteämnen och är de viktigaste av alla ämnen som bygger upp djur och växter.
Protein används till:
• Uppbyggnad av vävnader, benstomme, muskler och blod som finns i kroppen
• Ger stadga och struktur åt vävnader samt underhåller dem
• Ersätter och bygger upp celler. Muskler, hår och naglar består till största del av protein
• Transporterar olika ämnen i blodet

Om man värmer protein kan man få det att stelna eller som det också kallas - att koagulera. Det är det som händer när man kokar ägg. Protein finns även i t.ex. kött, fisk, bönor och potatis. Det är viktigt att inte äta för lite protein för det kan leda till benskörhet med man ska heller inte äta för mycket. Överskott i kosten ger s.k. översyrlighet i kroppen, d.v.s. man får för mycket urinämne. Eftersom aminosyror innehåller kväve bildas ammoniak när kroppen sönderdelar syrorna. Ammoniak är giftigt och då tar levern hand om och omvandlar ammoniaken till urinämne som är mindre giftigt. Överflödigt protein förvandlas till kroppsfett.



Likheter och skillnader:
Byggnad:
* Både fetter och proteiner är uppbyggda av syror men fetter består av 3 syror medan proteiner kan bestå av upp till 20 syror.
* Proteiner är ihopsatta i kedjor och det är polysackarider (Kolhydrater) också men inte fetter där 3 organiska syror kopplas ihop med 1 hydroxylgrupp.
* Alla 3 – kolhydrater, fetter och proteiner, innehåller kol. Kolhydrater är uppbyggda av kol och vatten, i proteinet finns det i aminosyrorna och i fetter består glycerolen av kol. De innehåller alltså organiska ämnen allihopa.


Egenskaper:
* Fetter är svårlösliga i vatten men kolhydrater löser sig lätt. Stärkelse däremot kan vara lite svårare att lösa men de löser sig i varmt vatten.
* När man har överflödigt med protein omvandlas det till fett på kroppen.



Förekomst i naturen:
* Både djur och växter består framförallt utav – förutom vatten – kolhydrater, fetter och proteiner. Kolhydraterna finns främst i växtceller och proteiner i djurceller.
* Växter och djur använder fetter och kolhydrater till att lagra energi. Fett kan även användas till att hålla värmen eftersom det isolerar mot kyla.
* Frön utnyttjar kolhydrater och fetter och använder dessa till upplagsnäring, Kolhydrater i form av polysackarider och disackarider. Det hjälper växterna att växa och gro.


Användningsområden i människokroppen:
*Alla 3 sörjer för att kroppen ska få energi. De är oerhört viktigt at vi människor får i oss dessa ämnen genom t.ex. maten när vi äter.
* Proteiner och fetter är bra för huden och speciellt proteinet.
* Kolhydrater bygger upp cellväggar och protein ersätter och bygger upp cellerna.
* För näringens skull lagras glykogen (Kolhydrater) i vår lever och i muskler. Fetter sätter sig främst runt tarmarna och i underhuden.
* Äter du för mycket fett kan det leda till ökad risk för blodproppar och åderförfettning men Kolhydrater som polysackarider är bra emot sjukdomar så som cancer i tjocktarmen.


Energiinnehåll:
* Framförallt kolhydrater och fetter är väldigt energirika och Monosackarider (Ko...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fetter, kolhydrater och proteiner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-21]   Fetter, kolhydrater och proteiner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8213 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×