JÄMFÖRELSE AV TVÅ HÖGTIDER FRÅN OLIKA RELIGIONER

8041 visningar
uppladdat: 2007-02-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jom Hashoua – Förintelesedagen (Judendomen)

Den 27 januari är det Förintelsedagen – Jom Hashoa – som hålls till minnet av de miljoner judar, slaver, handikappade, homosexuella och romer som dödades av den nationalsocialistiska regimen.
Det var just en dag som denna som Röda Armén befriade fångarna i Auschwitz, som var ett av nazisternas största koncentrations och förintelseläger.
År 2005 deklarerade FN denna dag som en internationell minnesdag för att hedra förintelsens offer och de överlevande. Men redan år 1999 har man firat denna högtid i Sverige.
Det är då som många människor samlas runtom i Sverige och i många andra länder för att göra skillnad.

På minnesdagen träffas man och delar med sig av sina minnen. Man hedrar dessutom motståndarna som hade modet att öppna sina dörrar och gömma de förföljda. De riskerade sina liv för det de visste var rätt.
Syftet med denna dag är också att sprida kunskap för att en dag lyckas bekämpa främlingsfientligheten, rasismen och antisemitismen som finns i vår egen tid.


Ashura - Hussiens martyrdöd (Islam)

Denna högtid firas den åttonde februari varje år. Den firas till minne av imamen Hussien. Han var son till Sayyida Fatima Zahra som var profeten Muhammeds dotter.
När Hussien blev äldre tog en man vars namn var Yazid över och kom till styre. Han var ond och försökte ändra på allt som profeten undervisat och den som inte höll sig till hans regler dödades eller torterades. När Hussien vägrade lyda och följa honom samlade Yazid ihop en stor armé och omringade Hussien och hans familj i Karbala.
Hussien, hans vänner och alla männen i hans familj dödades medan kvinnorna och barnen togs till fånga. Denna dagen kom att kallas för Ashura.
Efter Ashura dagen tillfångatogs Ali Zaynul Abidin som var Hussiens son. Han blev slagen med kedjor och ett halsband av spikar sattes runt hans hals.

Därför ser man ofta shiamuslimer, både vuxna och barn, plåga sin kropp under denna högtid. Det är ett sätt att hedra och visa lojalitet mot profeten Muhammed och hans efterträdare Hussien som tros stå vid himmelens port för att hjälpa alla shiamuslimer in.



Båda högtiderna firas för att hedra händelser som spelat stor roll för ganska många människor världen runt. Men de firas på olika sätt.
Att Jom Hoshoua firas tycker jag är riktigt bra. Förintelsen under andra världskriget har bevisat vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv. Under minnesdagen samtalar man ju med varandra och delar med sig av sina minnen. Man kan på så sätt komma fram till ett vaccin mot fördomar och motverka att något liknande sker igen.
Om jag ska reflektera kring mitt tycke om Ashura så respekterar jag att det finns troende muslimer som vill fira denna högtid, men jag tycker att det är fel att plåga sin kropp för att frälsa sin själ. Att man utsätter sin kropp för lidelse gör inte en männsika till något bättre.
Jag kan dessutom respektera folk som själva valt sin religion, men jag tycker att det är fel att barn i stort sett blir hjärntvättade och tvingas till att tro på något som de kanske aldrig ens funderat på om det inte vore för deras föräldrar. Kolla bara på bilden ovan.
Slutligen vill jag tillägga att det har varit kul att arbeta med det här med tanke på att jag inte visste så mycket om dessa högtider innan, det har dessutom varit mycket lärorikt. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: JÄMFÖRELSE AV TVÅ HÖGTIDER FRÅN OLIKA RELIGIONER

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-02

    jätte bra fakta :)

  • Inactive member 2008-03-02

    Hmh, heter de slavar eller sla

  • Inactive member 2008-03-02

    Slavar är människor utan frihe

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-19]   JÄMFÖRELSE AV TVÅ HÖGTIDER FRÅN OLIKA RELIGIONER
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7612 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×