Kinas obekväma sanning

5 röster
13420 visningar
uppladdat: 2008-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Miljöarbete

Kinas obekväma sanning

1.1. Inledning:
1,3 miljarder människor, kan du tänka dig det? 1,3 miljarder liv lever i världens folkrikaste land, Folkrepubliken Kina. Men det är inte det som oroar mig. Det som oroar är Kinas enorma utveckling i en tid då jorden aldrig har mått sämre. Det som oroar mig är att ett nytt kolkraftverk byggs i Mittens rike var femte dag när ozonskiktet är på sin tunnaste nivå. Det som oroar mig är att vi bara har en planet, moderjord.
- ”Vi kan inte blunda längre, vi måste agera innan tiden har runnit ut”, så sa Al Gore, den kända miljökämpen och Nobelpristagaren i ett tal om Kinas frammarsch våren 2006. Det är precis vad vi måste göra, agera innan timglaset runnit ut, innan över en miljard människor lever i denna överkonsumtion som vi i västvärlden lever i idag.

1.2. Syfte:
Syftet med denna uppsats är att få en närmare inblick i världens kommande gigants miljöpåverkan och få en uppfattning om vad som kommer att hända med landet från en miljösynpunkt de kommande decennierna. Samt att försöka minska min oro inför Kinas kommande utveckling.

1.3. Problemformulering:
Här är de frågeställningar jag valt att belysa:

Hur ser Kinas miljöpåverkan ut idag?
Hur kommer det sig att Kina släpper ut mest koldioxid av världens länder?
Vad gör man för att stoppa samt förhindra den globala uppvärmningen?
Hur ser framtiden ut för Kinas i miljö synpunkt?
Vilka är konsekvenserna av utsläppen?

1.4. Metod:
Innan jag började skriva denna uppsats läste jag i åtskilliga timmar. Att vara väl förberedd innan man skriver ett sådant här stort arbete är A och O. Större delen av mina fakta är tagen från Internet, men även mycket från vår Kina bok som jag hittade längst in i bokhyllan. Jag har varit mycket källkritisk och undvikit sidor som mimersbrunn och wikipedia. I och med att Kina har varit en het debatt på sistånde, med statsminister besök och OS bojkott har jag även haft möjlighet att få inspiration från TV.
Som du senare märker i källförtäckningen har jag inte bara förlitat mig till en PDF fil utan till många och mycket olika Internetkällor, allt från reportage från NE till Epochtimes, en engelsk miljömedveten tidskrift.
När jag hade all fakta framför mig delade jag upp dem efter mina frågeställningar och lade upp ett upplägg på vilket som skulle in först respektive sist. I efterhand letade jag upp bilder som var passande till texten och klistrade sedan in dem.

2.1 Bakgrund/faktadel:

Efter 30 års ekonomisk tillväxt har Kina blivit världens mest förorenade land. Under senare tid har det skett kontinuerliga protester mot miljöförstöringen, men regimen i Kina anser att det är en ”känslig fråga” och begränsar medias rapportering om ämnet.

Kinas befolkningsökning åren 1950-1987
Hur kan ett land, vars utsläpp nästintill var minimala för femtio år sedan, vara den stat som idag, 2008, mest bland alla jordens 294 stater bidrar till den globala uppvärmningen? Svaret är enkelt, en enorm befolkningsökning samt en otrolig utveckling.

Det hela började den 1 oktober 1949 när kommunist ledaren, Mao Zedong, utropade Folkrepubliken Kina på Himmelska fridens torg i Beijing. Detta var statskottet för en förnyelse, en revolution.
Mao satte genast landet i utveckling, nya fabriker slogs upp och tillväxten blomstrade. Arbetslösheten minskade och levnadsstandarden ökade radikalt. Kineserna hade det bättre vilket ledde till högre medellivslängd och mindre barnadödlighet. Man såg befolkningstillväxten som en tillgång och uppmanade folket att skaffa många barn.
Kinas befolkning ökade mellan åren 1949-1979 med nästan 400 miljoner människor, ekonomin var på högvarv och allting var frid och fröjd. Men man glömde en sak, miljön.
För att få bukt med den enorma befolkningsökningen ökade man produktionen av livsmedel och industrivaror. Skogar höggs ner för att lämna plats åt åkermarker, man ledde vattnet ifrån sjöar, floder och våtmarker till åkrarna vilket sakta men säkert uttorkade de uråldriga vattenresurserna. Man använde konstgödsel som aldrig förr vilket resulterade i en ofantlig övergödning. Denna politik som Mao förde kallas ”Maos politiska miljömord.”

Men man var inte nöjd här, ännu mer press skulle sättas på den redan skadade kinesiska miljön när diktatorn Mao fick för sig att Kina skulle producera mer järnvaror än USA. Man byggde omkring 600 000 smältugnar runt om i landet, och om man kan sin historia vet man att smältugnarnas bränsle är ved, denna ved förbrukning kostade med runda beräkningar 10% av Kinas skogar. Allt ”skräp” skulle in i smältugnarna, cyklar, kastruller, ja allt som var gjort av järn skulle förbrännas och omvandlat till nyttigare föremål. Men sanningen är att nästan allt som producerades höll en sådan dålig kvalitet så dem inte gick att använda, samt att förbränningen förpestade städer och mindre samhällen med sin ihärdiga rökpelare av koldioxid.
Mao lämnade minst sagt stora fotspår efter sig när han dog 1976. Efterföljaren Deng Xiaoping öppnade upp Kina och skapade allt eftersom flera inslag av marknadsekonomi. Han tog bort statens makt att äga böndernas gårdar vilket bidrog till att befolkningen, som till stor del var bönder, tyckte att pengar och rikedom nu blev positivt.
När denna reform tog fart valde många bönder istället att arbeta i en av de många fabriker som byggdes i Kinas landsbygd. Detta ökade givetvis utsläppen, när en befolkning på drygt en miljard inte hade en aning vad hållbar utveckling var, byggde tusentals och åter tusen mindre industrier.

De nystartade anläggningarna var oftast eller nästintill alltid belägna vid en flod för att underlätta avfallshanteringen, med andra ord, dumpning av miljöfarligt avfall i livsviktiga vatten. Nästintill alla bönder använde konstgödsel för att vara konkurrenskraftiga. Till följd av denna utveckling har Kinas största flod, Gula Floden blivit den mörka sörja den är idag.

Som ni förstår hade Kina snurrat in sig i en ond cirkel av miljöförstöring som kommer att ta lång tid att få rätsida på eller i sämsta fall, aldrig att ta sig ifrån.

2.2 Kina 2008

Yang Yong Mao är 50 år och bor i Linfens utkant. Han är bonde och rastar sina får på kullen i stadens utkanter. Fåren har en svart nyans på grund av alla bolmande kolkraftverk i området. Även han är fläckvis mörk på kroppen, han säger att han inte får bort dem, hur mycket han än skrubbar. Kläderna har även de en mörk nyans, ja allas kläder har det, de blir så när man hänger upp dem på tork.
Ibland kan det gå månader utan att Yang Mao ser en glimt av solen, jordens energikälla, men Linfen lär knappast behöva mer energi, de har mer än 100 kolkraftverk - Välkommen till världens smutsigaste stad, Linfen.

Smutsiga städer är inte direkt fridlysta i Kina. Enligt FN utskottet IPCC, Intergovermental panel on climat change, finns nio av världens tio i topp när det gäller förorenade städer, i Kina, ingenting att skryta om direkt.
Som jag nämnt innan satsar Kina på kolkraften. 77 % av landets energikonsumtion kommer från energiproducenten, vilket inte är så konstigt på grund av de enorma kolfyndigheterna landet är berikat med. Man tror att Kina har mer kol än både Japan, Europa och USA tillsammans.
Kolkraftverken byggs efter principen kvantitet före kvalitet. I stort sett alla Kinas kolkraftverk släpper ut mer koldioxid än vad västvärlden någonsin skulle tillåta. Mycket energi som den smutsiga kolkraften producerar går till uppvärmning och avkylning av bostäder, både på landet och i städerna. Energin som används till detta ändamål är enorm, men i Mittens rike är den extra stor med tanke på att det bor omkring 1.3 miljarder människor samt att 95 % av alla nybyggda hus läcker mycket stora mängder energi och värme.

Ett annat stort miljöproblem är allt elavfall som landet producerar men först och främst tar emot. Varje år produceras mellan 30-50 miljoner ton miljöavfall världen över, omkring 70 % av detta hamnar i Kina. Men detta är inte Kinas fel, det är vi i västvärldens vars lagstiftning säger att tillverkaren ska vara sluthanteraren av avfallet, detta gäller främst USA, Japan, Sydkorea och Europa, dock inte Sverige. Det finns även specialiserade städer som tar emot elavfall, ett exempel på det är Guiyu i södra Kina.
Man räknar med att omkring 200 000 emigranter jobbar med att plocka isär och smälta ner avfallet. Lokalbefolkningen gör stora pengar på hanteringen men som följd av detta dör många i Guiyu i förtid.

Förra året, 2007, gick Kina om USA som världens mest förorenade land. Kina släppte ut omkring sju miljarder ton koldioxid, bara för sju år sedan skulle ingen ha trott på dessa siffror. 1970 låg Kina 20 % under Europas genomsnitt när det gäller utsläpp av koldioxid, nu 38 år senare ligger Kina fyra gånger över, det är en ökning 375 % på mindre än 40 år!

Om Kina och Indien fortsätter att utvecklas i den takt som de gör i nuläget, kommer vi att behöva 2.62 jordklot 2050.
Men siffrorna är något missvisande vilket Kinas president Hu Jintao ofta påpekar i miljödebatter. För Kinas utsläpp per capita är fortfarande mycket lågt, 5.02 ton koldioxid per invånare och år, det är en 68:e plats bland alla världens länder. Högst upp på listan finner vi Qatar 72.46 ton koldioxid per person och år.


2.3 Konsekvenser

Självklart har denna miljöpolitik fått enorma konsekvenser. Den hårdaste smällen tar de som är allra oskyldigast, barnen. Omkring en miljon barn bara i Kina, föds med allvarliga störningar varje år. Det är ett barn per minut i Kina, vilket är tre gånger så mycket som närliggande länder, huvudorsaken är inte helt oväntat miljöförstöringen.
I Kinas största städer hänger det alltid ett tjockt skikt av avgaser. I början tror många turister att det är en återkommande dimma, men efter några dagar ökar tvivlen och den otäcka sanningen är ett faktum. Varje år dör 34,4 miljoner människor i förtid i landet till följd av den dåliga luften, detta sker främst i storstäder så som Shanghai, Beijing, Kanton och många, många fler . Man räknar även med att 750 000 kinesers dödsorsak kan kopplas direkt till luften samt en annan allvarlig förorening… Nämligen vattnet.
700-800 miljoner kineser dricker idag kraftigt förorenat vatten, det är 80 gånger Sveriges befolkning. Officiellt så har ca 400 av 669 kinesiska städer vattenbrist, varav 110 anses ha allvarlig vattenbrist. Den sjunkande grundvattennivån är ett mycket stort problem i landet. I norra Kina sjunker grundvattennivån snabbt. Under Peking sjönk nivån med 2,5meter 1999, vilket innebär att den totala sänkningen sedan 1959 är 59 meter. Under den näraliggande stora jordbruksslätten, där 40 % av Kinas produktion av spannmål sker, sjunker grundvattnet i samma storleksordning.

I stort sett alla Kinas större floder är svårt förorenade. I norra delen av landet har stora sjöar och floder torkats ut. För att få vatten pumpar man upp grundvatten från marken, i början var det en mycket välansedd teknik, men idag har stora områden med mycket befolkning allvarligt förorenat grundvatten som resultat.
Konsekvenserna av det dåliga vattnet är förödande. Som berörts innan, men som tåls att nämnas igen, dör flera hundratusen oskyldiga människor till följd av detta. Man kan säga att de inte har något val, antingen att dricka det dödliga vattnet eller att dö av vattenbrist. Men det är inte bara vattnet i sig själv som är skadligt, även grödor och djur som har druckit av vattnet är mycket farligt för människans hälsa.
I Kina bor 20 procent av världens befolkning, men där finns bara 7 procent av jordens odlingsbara mark. Öknen växer så det knakar och den odlingsbara marken krymper för varje år. Cirka 3000 kvadratkilometer, eller ett Gotland förvandlas varje år till öken.
Hur kan detta komma sig? Problemen beror på konstbevattning, dammbyggen och för intensiv odling. Det som var en av Kinas största sjöar, Quinto försvann helt 1969. Quinto hade krympt successivt i många hundra år, men dödsstöten var den gigantiska damm som Mao Zedong lät bygga 1959.

Nu är bara namnen på städerna Shuisheng "Gott om vatten" och Huqu ”Sjödistriktet" som antyder att en av Kinas största sjöar en gång i tiden låg på den nu ökenklädda stäppen. Flera städer men främst byar har tvingats under en längre tid evakuerats på grund av de kraftfulla sandstormarna.
Shanghai, Kinas största stad med 18.6 miljoner invånare sjunker på grund av den enorma vikt som alla skyskrapor för med sig. Detta är högst oroväckande när vattenytan i Yangtzefloden som Shanghai vilar vid, kommer att höjas med 20-60 centimeter på bara 50 år. Om vattnet följer beräkningarna kommer förödande händelser att utspelas i staden om bara några decennier.
Det finns en oro att Shanghai, vilket betyder ”Gå till sjöss”, bokstavligt talat kommer att göra det.

2.4 Åtgärder

1997 skrev Kina tillsammans med 141 andra stater under Kyotoprotokollet. I protokollet stod det att i-länderna skulle minska sex olika växthusgaser med minst 5 % innan 2009. Men för utvecklingsländerna såsom Kina ställdes inga större krav. Kina visar dock att de inte blundar och ser miljöfrågan som ett allvarligt problem.

För att minska utsläppen från kolkraften satsas det nu stort i landet på förnyelsebara energikällor. Biobränsleeldade kraftvärmeverk, solceller och kärnkraftverk är högsta prioriteringen. Men på senare tid har även vindkraften fått ett finger med i spelet.
Regeringens plan är att vindkraften ska ökat hundra gånger följande decennier så Kina går om Tyskland som världens främsta vindkraftsnation.

Solkraften har också fått ett uppsving, den har byggts ut till 30 000 megawatt, det är hela 600 gånger mer än för 10 år sedan. Samtidigt ska 30 nya kärnkraftsreaktorer byggas innan 2020.
Målet är att 16 % av energin ska komma från förnyelsebara källor inom en 12 års period.
För att få bukt med det enormt förorenade vattnet i landet håller man nu på att bygga det största infrastrukturprojektet i modern tid. Friskt rent vatten ska pumpas i 300 mil långa ledningar, kanaler och tunnlar från det fuktiga och friska södra Kina till det torra och karga i norr.

Genom att plantera tusentals växter runt huvudstaden Peking skyddas staden från sandstormar och förbättrar stadens luft. Samtidigt har man fastställt en lag i Shanghai att skyskraporna inte får överskrida 300 meter. De håller även på att bygga en skyddsvall, likt dem som finns i Nederländerna, för att skydda staden mot oväntade vattenhöjningar.

Eftersom Kinas miljöorganisationer inte har så stora friheter, hjälper många utländska aktörer landet, inte minst vi i Sverige. Svenska experter i teknik- och kompetensutveckling genomgår ett stort projekt där man ska försöka få 4 000 kinesiska företag att sluta använda ozonförstörande lösningsmedel, som Kina förövrigt är bäst i världen på. Hälften av all ozonförstörande lösningsmedel kommer från landet.

En något komisk åtgärd är den bilfria dag som har införts i Peking. Varannan dag släpps bilar med ett udda registreringsnummer in i staden medans de bilar med jämnt slutnummer släpps in nästa dag, allt för att få ett gott intryck av världen under världens största sportsliga händelse de olympiska spelen.

Även om politikerna i Kina är väl medvetna om miljöproblemen har de varken tid eller resurser för att göra några större ingrepp. Men förr eller senare kommer de gamla fabrikerna från 70-talet en vacker dag faller sönder. Då måste de bytas ut mot ett miljövänligare alternativ.

3.1 Sammanfattning/diskussion

Efter 30 år av ekonomisk tillväxt i Kina är det för första gången ett U-land som är världens största bidragare till växthuseffekten. Förra året, 2007, gick Kina om USA som världens mest förorenade land. Kina släppte då ut omkring sju...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Internet: http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-2007/Energimyndigheten-minskar-koldioxidutslapp-i-Kina/ http://www.expressen.se/klimathotet/1.1103987/linfen-ar-smutsigast-i-varlden http://www.ccchina.gov.cn/en/NewsInfo.asp?NewsId=7518 www.sida.se/shared/jsp/download.jsp?f=download.jsp_f%3D45906% http://www.ui.se/epok/article.aspx?article_id=245 http://ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=224961&i_sect_id=22495808&i_word=kina&i_history=8 http://www.epochtimes.se/articles/2007/09/23/13164.html http://www.trotsallt.se/aktuellt_nummer/5_06/kina.htm Böcker: Kina – Wilmaguiden, tryckt 2005 Otavas Tryckeri AB, författare Margareta Lindblad, Willy Westby, Johan Nilsson, Robert Storey, Damian Harper, Nicko Goncharoff. ”State of the World”, Nr 16, 2001 tidsskrift. 2007/Energimyndigheten-minskar-koldioxidutslapp-i-Kina/ http://www.expressen.se/klimathotet/1.1103987/linfen-ar-smutsigast-i-varlden http://www.ccchina.gov.cn/en/NewsInfo.asp?NewsId=7518 www.sida.se/shared/jsp/download.jsp?f=download.jsp_f%3D45906% http://www.ui.se/epok/article.aspx?article_id=245 http://ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=224961&i_sect_id=22495808&i_word=kina&i_history=8 http://www.epochtimes.se/articles/2007/09/23/13164.html http://www.trotsallt.se/aktuellt_nummer/5_06/kina.htm Böcker: Kina – Wilmaguiden, tryckt 2005 Otavas Tryckeri AB, författare Margareta Lindblad, Willy Westby, Johan Nilsson, Robert Storey, Damian Harper, Nicko Goncharoff. ”State of the World”, Nr 16, 2001 tidsskrift.

Kommentera arbetet: Kinas obekväma sanning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-24]   Kinas obekväma sanning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10163 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×