Klassiker

3 röster
8110 visningar
uppladdat: 2006-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Klassiker

Daniel Defoe var en brittisk författare som levde under upplysningstiden. Han jobbade i strumpbranschen, enda tills den svåra konkursen bröt ut, vilket fick honom att börja skriva.
Daniel Defoe är mest känd för sin roman ”Robinson Crusoe”, som han skrev 1719. Iden kommer från inspirationen av skotten Alexander Selkirks vistelse på den ödelagda ön Juan Fernandez.
Under sin tid som författare blev Defoe fängslat i ett fängelse, eftersom han kritiserade det engelska samhället i litterär form (satir).

Jonathan Swift föddes 30 november 1667 i Dublin (renässansen), som då låg i brittisk styrelse. När revolutionen började i Irland, flydde Swift till England och där blev han en sekreterare åt diplomaten William Temple. När han återvände till Irland började han arbeta i kilroot, som ligger när Belfast.
Jonathan Swift återvände till England, till diplomaten Temple, och arbetade hos honom tills Temples död (1669).
Samtidigt steg Swifts ilska på engelsmännen, eftersom de behandlade irländarna på ett illa sätt, och därför skrev han många skrifter som kritiserade England. Dessa skrifter gjorde honom hjälte hos irländarna. Nu anses han som en av världens största satiriker.
År 1726 gav Swift ut boken ”Gullivers resor”, och är antagligen hans mest kända verk. Boken handlar om en person (Gulliver) som råkar ut för ett skeppsbrott och som hamnar på ön Liliput. Där får han möta små människor och blir en krigshjälte hos dem. Sedan blir han dömd till döden, men då flyr han till en ö där det istället finns jättar. Och så fortsätter boken…
Egentligen är boken kritik över samtidens sociala förhållanden. Swift ville få läsarna att tänka till om hur de verkligen hade det i England under 1700- talet. Ett girigt och maktgalet England framställs.

Alexander Dumas d.ä var en fransk författare som levde under upplysningstiden/romantiken. Han påbörjade sin karriär i mitten av 1820-talet som författare och fortsatte som det till sin död 1870. Dumas skrev mest äventyrsböcker och romaner, vilket fick honom att bli till en av världens mest lästa författare. Hans mest kända verk är ”de tre musketörerna” och ”Greven av Monte Cristo”. Han fick inte nog med böcker, utan skrev också pjäser, tidningar och artiklar. Duman blev utsatt för rasism, eftersom hans mamma var en afroamerikans slav.

Charles Dickens föddes 1812 i Portsmouth (romantiken). Hans pappa John Dickens arbetade inom militären. Eftersom hans pappa fängslades, fick Charles börja arbeta vid 12 års ålder som en etikettklistrare för att bidra till familjens ekonomiska försörjning. Efter ett tag löstes de ekonomiska problemen och Charles återvände till skolan. Den här perioden av ekonomiska problem skulle ge Dickens erfarenheter på sin kommande karriär som romanförfattare.
Charles utbildade sig till stenograf (ett slags snabbskift) och arbetade som journalist.
Samma år som han gjorde succé med tidningsromanen Pickwickklubben, gifte han sig med Catherine Hogarth och tillsammans fick de tio barn. Även Charles var en satiriker. Detta syns i hans böcker som t ex Oliver Tvist, där han kritiserar fattigvårdslagen och Nicholas Nickelby, där han kritiserar skolväsendet.
Charles Dickens dog när han var 58 år gammal.



Av stora själ har tre stycken av författarna uttryck någon form av samhällskritik och nu minns man dem som en av världens största satiriker. De har skrivit böcker som fortfarande trycks idag, och detta tyder på att deras sätt att skriva har påverkad många från alla håll i världen. Den största skillnaden med Alexander Dumas d.ä. gentemot de andra tre författarna är att han aldrig kritiserade samhället i böcker.
Alla de här författarna har växt upp på olika platser med olika kulturer och jag tror att detta påverkar deras sätt att skriva en liten del.

Egna åsikter

Jag tyckte att det v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Klassiker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-12

    Ang. Alexandre Dumas. Det var väll han pappa som var mulatt?

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-07]   Klassiker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6552 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×